“VS bevriest miljarden aan Russisch geld”, zegt Biden

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne verklaarde president Joe Biden donderdagavond dat de VS honderden miljarden dollars aan tegoeden van Russische instellingen in de VS zullen bevriezen. Ook zal het voor Russische ondernemingen en burgers moeilijker worden om zaken te doen in buitenlandse valuta zoals de dollar en de yen.

We kunnen deze agressiviteit niet ongestoord laten voortduren“, verklaarde Biden. De sancties, aldus de president, zijn afgesproken met andere westerse landen en hebben als doel Rusland als land te verzwakken. Volgens Biden zal de (rijke) elite het zwaarst worden getroffen. Persoonlijke sancties tegen de Russische president Vladimir Poetin liggen ook op tafel, maar het is onwaarschijnlijk dat die snel zullen worden toegepast.

Rusland zal nog niet uit het SWIFT-banksysteem worden gezet. De sancties die donderdagavond zijn aangekondigd, hebben volgens Biden een grotere impact op de Russische economie dan een SWIFT-embargo.

Biden noemde Poetin de “agressor van de oorlog” en een “grove schending” van het internationaal recht. “Poetin heeft dit conflict uitgekozen, en nu moet hij de prijs betalen,” voegde Biden eraan toe. Poetin zou veel bredere doelstellingen hebben dan alleen maar Oekraïne, door te verklaren dat hij “de Sovjet-Unie opnieuw wil vestigen”.

De Amerikaanse president heeft verklaard dat hij niet zal communiceren met zijn Russische ambtgenoot. De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland is volgens hem fundamenteel verwoest. De diplomatieke route was eerder deze week nog actief.

De Oekraïners zullen het de komende weken moeilijk krijgen.

Volgens Biden zullen de komende maanden moeilijk worden voor de Oekraïners, maar hij belooft Poetin “de paria van de wereld” te maken als gevolg van de inval van het land. Hij beschrijft Europa als een “gevaarlijk moment“.

De president belooft dat de VS meer zullen doen om Oekraïne bij te staan, maar hij benadrukt dat hij er geen troepen heen zal sturen. De Amerikaanse aanwezigheid in de NAVO-landen in Europa zal daarentegen worden versterkt. Er zullen bijvoorbeeld 7.000 manschappen naar Duitsland worden gestuurd.

Ook aan Wit-Rusland zijn sancties opgelegd.

Ook Wit-Rusland zal worden bestraft wegens zijn medewerking aan de Russische invasie in Oekraïne.

Op de lijst staan 24 Wit-Russen, twee staatsbanken en een groot aantal defensiebedrijven, aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie