Testlocaties corona sluiten, door afname vraag

Het is onduidelijk of iemand in de nabije toekomst in minder dan een half uur reistijd een coronatest kan laten doen. Een negatieve testuitslag is vanaf vrijdag niet meer nodig om grote bijeenkomsten binnenshuis, zoals feesten, te mogen bijwonen. Commerciële testfaciliteiten hebben al aangekondigd dat zij hun deuren zullen sluiten.

Ongevaccineerden moesten vroeger een negatieve coronatest ondergaan om toegang te krijgen tot sommige bedrijfstakken, zoals de horeca. De coronapas zal na vrijdag bijna onmogelijk te vinden zijn. Een groen vinkje zal alleen nog nodig zijn voor toegang tot overdekte ruimten waar meer dan 500 personen samenkomen zonder vaste zitplaats.

Hoewel iedereen, gevaccineerd of niet, zich vanaf vrijdag moet laten testen om toegang te krijgen tot dergelijke gebieden, voorspelt Florian de Haan dat het aantal mensen dat zich zo nu en dan laat testen, zal kelderen. Testcoronadirect.nl, zijn bedrijf, heeft ruim twintig plekken waar mensen worden getest voor toegang. Hij verwacht dat de helft daarvan na het weekend zal sluiten.

Er zijn dit weekend in het zuiden van het land nog veel afspraken geboekt vanwege carnaval”, legt De Haan uit. “Maar het is niets boven de rivieren.” Hij denkt dat er in de nabije toekomst per locatie nog maar tien tot twintig testen per dag nodig zijn. De eerste locaties die dichtgaan, zullen in het oosten van het land en in Brabant zijn. De Haan zal met belangstelling volgen wat er in de Randstad gebeurt.

Tijdens de weekenden blijven verschillende testterreinen open

Alegria Health, dat ongeveer twintig vestigingen heeft in het noorden en westen van het land, is van plan vooral op doordeweekse dagen te sluiten. Eigenaresse Margaret Krijnen wil zoveel mogelijk winkels in het weekend open houden, vooral in kleinere plaatsen als Oosterwolde. “Maar, dat zal afhangen van de vraag.”

Ook Jeroen de Jong, de directeur van Spoedtestcorona, is zich ervan bewust dat hij enkele locaties zal moeten sluiten. Zeven tot acht van de veertig locaties gaan vanaf volgende week dicht. Ook zal hij de openingstijden aanpassen. “We zullen ook meer moeten samenwerken met pop-up locaties. We zetten in het zuiden tijdelijke locaties op voor carnaval komend weekend. Vooral in kleinere gebieden met weinig uitgaansmogelijkheden zal het een uitdaging zijn om de proeflocaties in bedrijf te houden.”

De Stichting Open Nederland, die het testen van de corona-toegangskaarten organiseert, kan niet zeggen hoeveel plaatsen er beschikbaar zullen blijven, en dus ook niet of iedereen binnen een half uur op een plek zal kunnen komen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie