Persconferentie over de coronamaatregelen wordt Dinsdag 15 Februari gehouden. Premier Mark Rutte zal voor het eerst afwezig zijn, en minister Kuipers van Volksgezondheid zal alleen de pers te woord staan. De eerste voorgestelde versoepelingen zijn, zoals gebruikelijk, al onthuld.
Zo meldt de NOS dat de horeca vanaf aanstaande vrijdag tot 01.00 uur open zou mogen blijven, op basis van een uitgelekte parlementaire brief. Verder is de regering van plan extra controles in te voeren op plaatsen waar een coronaticket nodig is, zoals theaters en stadions.
“Volle stadions en festivals”
In de praktijk betekent dit dat op een aantal locaties een scheiding van anderhalve meter niet langer vereist is. Dit is naar verluidt het geval voor zalen met een capaciteit tot 500 personen. Vaste stoelen zijn dan ook niet meer nodig. Vaste zitplaatsen blijven bestaan in grote zalen met een capaciteit van meer dan 500 personen. De anderhalve meter zal echter worden geschrapt.
In de sport-, cultuur- en horecasector blijft het coronatoegangsbewijs verplicht. Volgens het AD zou het uitgaansleven weer open kunnen gaan met het gebruik van het zogenaamde 1G-ticket. Iedereen, ook degenen die gevaccineerd zijn of recent corona hebben gehad, zou in die situatie vooraf een test moeten afleggen.
Het is officieel nog steeds een voorstel. Bronnen vertelden de NOS dat minister Kuipers van VWS de uitgelekte brief ook naar de Tweede Kamer zal sturen. Die zou kunnen worden uitgesteld als uit nieuwe cijfers blijkt dat er nog te veel besmettingen zijn. Volgens een bron zal het kabinet het grootst haalbare bedrag noemen, en zal na advies van het OMT blijken of dat ook helemaal terecht is of niet. Volgens de brief van premier Mark Rutte gaat het om “een soort wat-het-kan-bundel”.
Dinsdag, om 19:00 uur, zal er een persconferentie gehouden worden.
Verwachten we dat minister Kuipers dinsdag om 19.00 uur tijdens zijn persconferentie positief zal zijn? Het is aannemelijk, afgaande op het aantal ziekenhuisopnames. Op dit moment liggen 1513 patiënten met corona in ziekenhuizen (tegen 1531 gisteren), van wie 198 op de intensive care (tegen 206 gisteren). Niet alle virologen zijn overigens positief. Ab Osterhaus waarschuwde onlangs voor “het verpesten aan het eind”.