coronaaaaa

Op dit moment liggen de ziekenhuizen in Londen overvol. Dat komt doordat er steeds meer mensen besmet raken met de Britse variant het coronavirus. Dit is een mutatie van het bekende coronavirus. Het is lastig te zeggen hoe gevaarlijk deze Engelse variant is. We weten gewoon nog te weinig over het virus om daar op dit moment uitspraken over te doen. Er is eerst nog een hoop onderzoek nodig voordat we met zekerheid kunnen zeggen hoe groot het gevaar is wat deze mutatie met zich meebrengt. 

Besmettelijker dan de huidige variant

Deze mutatie van het coronavirus werd in september voor het eerst ontdekt in Engeland. Halverwege december was twee derde van de besmettingen in Londen te wijden aan dit virus. Op dit moment is eigenlijk het enige wat we zeker weten over deze Britse variant het feit dat deze besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus.

coronaaaaa

Dat wordt ook duidelijk als je kijkt naar de snelheid waarmee het aantal besmettingen in Londen oploopt. De Britse variant is ook al in Nederland. Op dit moment zijn naar schatting twee tot vijf procent van de besmette mensen in Nederland besmet met de Britse variant van het coronavirus. Daarom zijn veel mensen bang dat het in Nederland net zo snel zal gaan als in Engeland. De besmetting cijfers zijn daar in een korte tijd omhoog geschoten. 

Virussen veranderen continu

Het is op zich niet gek dat er verschillende mutaties van het coronavirus worden gevonden. Virussen muteren namelijk altijd. Bij de meeste mutaties van virussen veranderd het virus zo weinig dat de eigenschappen hetzelfde blijven. Daarom is het meestal niet erg als een virus veranderd. Bij deze mutatie van het coronavirus is er in ieder geval één eigenschap veranderd. Dat is namelijk de mate van besmettelijkheid.

De kans dat je iemand anders besmet is dus groter wanneer je besmet bent met de Britse variant dan met het coronavirus dat niet is gemuteerd. Het is duidelijk dat deze variant van het coronavirus een stuk besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus. Wetenschappers hebben tot nu toe alleen nog niet ontdekt hoeveel besmettelijker deze variant is. Daar is namelijk nog veel onderzoek voor nodig. Er zijn al wel onderzoeken gedaan naar de mensen die in contact zijn gekomen met mensen die besmet zijn met de Britse variant. De resultaten van deze onderzoeken zijn verschillend, maar komen er op uit dat het virus tussen de 10 en 70 procent besmettelijker is dan de originele variant.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten