Wat maakt de Britse variant van het coronavirus in 2021 anders dan de huidige variant

Inmiddels zitten we al wekenlang in een strenge corona lockdown. Als alles volgens planning ging, zouden we vanaf vandaag weer meer mogen. Echter, gister tijdens de persconferentie is er aangekondigd dat de lockdown met drie weken verlengd gaat worden. De verlenging heeft voornamelijk te maken met een nieuwe variant van het virus. Het gaat hierbij om de Britse variant van het virus. 

De Britse mutant van het virus

Het virus dat bij veel mensen voor angst zorgt, is de variant die voor het eerst in Engeland is ontdekt. Veel landen staan op zijn kop en doen er alles aan om de gevolgen van dit virus te beperken. In Engeland is er sinds 19 december geen controle meer over het coronavirus. Dit heeft dan ook voornamelijk te maken met de mutant die zich er snel verspreid. In London moet artsen op dit moment besluiten wie er blijven leven en wie niet. Dit omdat de druk in de ziekenhuizen te groot wordt en niet elke corona patiënt geholpen kan worden.

Is de Britse variant van het coronavirus veel gevaarlijker?

Of de Britse variant van het virus daadwerkelijk gevaarlijker is, lijkt niet het geval te zijn. Wel is het duidelijk dat dit virus zich stukken sneller verspreid. Zo ligt het R-getal hier tussen de 0,4 en 0,7 hoger dan bij de eerste variant waarmee we te maken kregen. Om een goed beeld te vormen van de ernst van de situatie, is het belangrijk om te weten dat een R-getal boven de 1 voor grote problemen kan zorgen. Deze variant komt dus stukken sneller boven de 1 uit. De reden waarom het R-getal zoveel hoger ligt, is doordat dit virus aanzienlijk meer virusdeeltjes bij zich blijkt te hebben. De geruchten gaan dat dit gaat om een factor 10. 

Worden jongeren harder getroffen door deze variant?

Een ander opmerkelijk feit van de nieuwe variant van het coronavirus is dat kinderen en jongeren deze variant veel sneller oppikken. Dit zorgt voor een veel snellere verspreiding met alle gevolgen van dien. Om te voorkomen dat het virus ook in ons land voor grote problemen zorgt, is het belangrijk dat we het aantal besmettingen per dag beperken tot een minimum. 

corona31232

Zorgt de Britse mutatie al voor problemen in Nederland?

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft minister Hugo de Jonge laten weten dat het op dit moment bij 2-5% van het aantal besmettingen gaat om de Britse variant. Wel is er een bron ontdekt in Nederland. Dit ging over een basisschool in Lansingerland. Om de gevolgen te beperken, worden alle 70.000 inwoners getest op het virus.

Wat kunnen we doen tegen mutaties?

Dat er mutaties ontstaan van het coronavirus was vooraf wel verwacht. Dit omdat het bij een virus gebruikelijk is dat er mutaties optreden. Het grootste gedeelte van de mutaties is niet schadelijk. De Britse variant van het virus die nu is ontdekt, is nog wel te bestrijden met de vaccins die zijn gemaakt. Wanneer er daarentegen een mutatie optreed waarbij de huidige vaccins niet werken, dan hebben we wel een probleem. De vaccins zullen dan namelijk moeten worden aangepast. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen de regels die gelden opvolgen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie