Corona raakt vooral jongeren, zo’n 60.000 flexwerkers zijn hun baan verloren

De coronamaatregelen moeten er voor zorgen dat mensen elkaar minder makkelijk kunnen besmetten met het coronavirus. Dat is natuurlijk een goede zaak aangezien deze maatregelen voorkomen dat de ziekenhuizen overvol komen te liggen waardoor niet iedereen de zorg krijgt waar hij of zij recht op heeft. Daarom is het zeker van belang dat de juiste maatregelen worden genomen zodat er zo min mogelijk nieuwe besmettingen bij komen. Het enige nadeel van deze maatregelen is het feit dat de maatregelen naast het voorkomen van besmettingen grote impact hebben op onze samenleving. 

corona werkeloos

Gevolgen van de coronamaatregelen

Iedereen is het er over eens dat er zo min mogelijk mensen besmet moeten raken met het coronavirus. Dat komt natuurlijk doordat sommige mensen erg ziek worden door dit virus. Je wilt dan uiteraard voorkomen dat kwetsbare mensen besmet raken aangezien zij hierdoor last kunnen krijgen van erge complicaties en in sommige gevallen zelfs kunnen overlijden. Toch zijn er steeds meer mensen die van mening zijn dat de coronamaatregelen zo veel mogelijk zouden moeten worden versoepeld. De maatregelen hebben naast de afname van het aantal nieuwe besmettingen vervelende gevolgen voor de samenleving.

Gevolgen voor de samenleving

De maatregelen zorgen er voor dat mensen minder makkelijk besmet kunnen raken, maar tegelijkertijd zorgen ze er ook voor dat er veel mensen zijn die hun baan verliezen. Daarom zijn er steeds meer mensen die vinden dat de maatregelen meer schade aanbrengen dan dat ze voorkomen. Vooral jongeren worden erg hard geraakt door de coronamaatregelen. Dit heeft verschillende redenen. Zo is het bijvoorbeeld voor jongeren lastig om sociale contacten te maken aangezien zij elkaar niet meer zien op school of tijdens het uitgaan. Bovendien raken veel jongeren hun baan kwijt.

Flexwerkers verliezen hun baan

corona eenzaam

Er zijn veel jongeren die als flexwerker in de horeca werken. Dat is normaal gesproken een leuk bijbaantje, maar door de coronamaatregelen is dat helaas op dit moment niet zo. De horeca moet dicht en daarom staan veel jongeren op straat. Volgens gegevens van het CBS waren er in het einde van 2020 zo’n 60.000 flexwerkers tussen de leeftijd van 15 tot 25 jaar minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is natuurlijk een indicatie van het feit dat steeds meer jongeren hun baan verliezen doordat hun werkgevers niet open mogen. 

Werkeloos

De werkeloosheid onder jongeren is ook sterk gestegen in het afgelopen jaar. In het einde van 2020 waren er zo’n 36.000 werkeloze jongeren meer dan rond dezelfde tijd één jaar daarvoor. Ook het aantal jongeren wat niet op zoek is naar een baan is gestegen. Zij richten zich bijvoorbeeld op het behalen van hun studie of denken dat ze toch geen baan zullen vinden en dat het geen zin heeft om te zoeken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie