Versoepelingen coronamaatregelen vallen niet goed bij OMT

Afgelopen dinsdag was er een persconferentie waarin werd aangekondigd dat een aantal coronamaatregelen worden versoepeld. De meeste versoepelingen zullen ingaan op 28 april. Hieronder valt bijvoorbeeld het vervallen van de avondklok en het openen van de terrassen. Voor veel Nederlanders zijn deze versoepelingen ontzettend fijn aangezien er weer meer mogelijk is als het mooi weer is. Vooral het heropenen van de terrassen is voor een groot deel van de Nederlanders erg fijn. Bovendien zal dit er waarschijnlijk voor zorgen dat het veel minder druk is in de parken wanneer het mooi weer is. 

corona OMT

Advies van het OMT

Meestal luistert het kabinet naar het advies van het OMT als het gaat om eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen. Deze keer is dat toch anders gegaan. Het is namelijk zo dat het OMT geen voorstander is van deze versoepelingen. De leden van het OMT geven namelijk aan dat het niet verstandig is om na al over te gaan tot versoepelingen omdat dit er voor zal zorgen dat de drukte in de ziekenhuizen langer aanhoudt. Dat is uiteraard niet fijn voor de mensen in de zorg die al sinds het begin van de coronacrisis hard werken om iedereen de zorg te geven waar ze recht op hebben. 

Wachten tot na de piek

Het is volgens het OMT veel verstandiger om te wachten tot de piek van de derde golf helemaal voorbij is. Op die manier zal de instroom van nieuwe patiënten in de ziekenhuizen minder snel gaan waardoor er bijvoorbeeld meer reguliere zorg kan worden verleend. Het is op dit moment namelijk nog steeds zo dat operaties van patiënten die niet met corona te maken hebben vaak worden uitgesteld. Mark Rutte erkent wel dat er een risico wordt genomen door de coronamaatregelen nu al te versoepelen, maar hij vindt dat er ‘net genoeg’ is veranderd in de ziekenhuizen om over te gaan tot versoepelingen. 

corona blaastestt

Instroom van nieuwe patiënten

Volgens het OMT was het beter geweest om te wachten met het versoepelen van de coronamaatregelen totdat de instroom van nieuwe patiënten in de ziekenhuizen in één week met minimaal 10 procent was gedaald. De afgelopen week was er een daling van ruim 3 procent ten opzichte van de week daarvoor, maar het aantal nieuwe besmettingen is wel gestegen. Deze dinsdag volgde zelfs het grootste aantal nieuwe ziekenhuisopnames van dit jaar. Het is dan ook niet gek dat het OMT het op dit moment nog geen tijd vindt voor versoepelingen van de coronamaatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie