Vanavond Persconferentie: Horeca klaar voor heropening

Hoewel Ernst Kuipers en Mark Rutte pas vanavond om 19.00 uur een persconferentie houden over het coronavirus, heeft de horeca al flink geïnvesteerd. De meeste versoepelingen zijn al uitgelekt, en restaurants en cafés kunnen morgen tot 22.00 uur weer open. Dit is alles wat u moet weten over de persconferentie van vanavond.

Kijk nu live Persconferentie 25 Januari 2022

Politieke bronnen vertelden gisteren dat de regering wil dat cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters tot 22.00 uur open blijven. Ook mag het publiek weer sportevenementen bijwonen, maar alleen met een speciaal toegangskaartje.

Corona versoepelingen

De versoepelingen worden vanavond bekendgemaakt door minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid en premier Mark Rutte. Er is positief nieuws voor diverse sectoren. Zowel binnen- als buitenevenementen zullen mogen plaatsvinden. Buiten is een derde van de normale capaciteit welkom. Binnen is het maximum aantal bezoekers 1250 met vaste zitplaatsen. Supermarkten mogen ook tot 22.00 uur open blijven; de deuren van supermarkten moeten nu echter om 20.00 uur sluiten. Nachtclubs mogen op dit tijdstip niet open.

Artikel gaat verder onder de video

OMT begeleiding

Het OMT stelt ook voor de quarantainebeperkingen te versoepelen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven niet in quarantaine als ze in contact zijn gekomen met een besmet persoon, aldus de artsen. Daardoor kunnen basisscholen gewoon blijven functioneren.

OMT overleg, Januari 2022

Kinderen zijn alleen verplicht thuis te blijven in geval van klachten. Oudere jongeren tot 18 jaar mogen naar school en aan sport doen als zij dagelijks een zelftest doen.

Als ten minste drie leerlingen positief op het coronavirus testen, wordt de hele klas naar huis gestuurd. Als gevolg van de quarantainewet zullen hele klassen gedwongen worden thuis te blijven. Het kabinet moet nog een besluit nemen over de voorgestelde wijzigingen.

De burgemeesters eisten maandag dat de administratie één sluitingstijd voor alle sectoren zou handhaven. Anders zal het onmogelijk zijn om te handhaven, aldus voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsraad.

Sterker nog, de cultuurindustrie wil dat ze later open kunnen blijven.Sanne Wallis de Vries, cabaretière en mede-oprichtster van de protestbeweging Kapsalon Theater, zei gisteren tegen persbureau ANP dat een sluitingstijd van 22.00 uur voor veel theaters en groepen ‘niet haalbaar of heel zwaar’ is. Ze wil dat bioscopen tot 23.00 uur open kunnen blijven.

De horeca is heropend.

Hoewel de geruchtmakende versoepelingen natuurlijk nog niet definitief zijn, verkneukelt de horeca zich nu al in aanloop naar de persconferentie. Tal van ondernemers vertelden gisteren dat ze enthousiast zijn over de heropening.

corona horeca

Volgens Wilco Jansen, vertegenwoordiger van groothandel Sligro, stromen de orders al binnen. Omdat dit niet de eerste keer is dat ondernemers na een shutdown hun werk weer hebben kunnen hervatten, denkt hij dat ze van hun fouten hebben geleerd. “De afgelopen anderhalve week is er veel ingekocht om de voorraden te vervangen”, legt hij uit.

Alle hens moeten aan dek.

Als blijkt dat de restaurants en cafés tot 22.00 uur weer open kunnen, moeten de leveranciers van de horecagelegenheden volgens Jansen “vanavond en morgen alles uit de kast halen.” “Niet iedere ondernemer zal het risico nemen om nu al 25 kilo verse vis te bestellen als de deuren morgen niet gegarandeerd open kunnen.”

Kroegen open in Nederland - Maatregelen en Openingstijden

Volgens AB InBev-woordvoerder Wilco Heiwegen staan de lijnen sinds gisteren ‘roodgloeiend’. “We verwachten de hele week vol gas, dus hebben we extra materieel ingehuurd om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd bier krijgt”, zegt hij.

Op een persconferentie was een doventolk aanwezig.

De vergadering over de coronagraaf zal op een andere manier worden uitgezonden dan voorheen. Na tegenreacties uit de dovengemeenschap is besloten een aangepaste versie van de persconferentie uit te zenden op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws.

Tijdens de persconferentie verschijnt de tolk op een groter scherm op dit extra kanaal. Voor sommigen die het gewone scherm met gebarentolk te verwarrend vinden, zijn de gezichtsuitdrukkingen en gebaren gemakkelijker te volgen. Net als bij de vorige persconferentie verschijnt de tolk in “beeld in beeld” op de gewone netten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie