We zaten twee jaar vast aan ‘de anderhalve meter‘, maar daar lijkt vandaag een einde aan te komen. Hoe denken de mensen hierover? We riepen de hulp in van twee psychologen en van onze lezers.
In onze samenleving is de uitdrukking “anderhalve meter” een begrip geworden, en sinds twee jaar is het een deel van ons leven geworden. In de kruidenierswinkel, op school, in het theater, op straat, in de bioscoop en in de kroeg.
Er werden campagnes gevoerd om mensen bewust te maken van het doel van de regel, er werden liedjes over gemaakt, er was veel verzet tegen, en journalisten gingen de straat op om mensen te vragen hoe het voelde om anderhalve meter ruimte te houden. Voor veel mensen werd wat nieuw was, routine. Misschien een ergernis.
“Zeker niet,” zegt de verteller.
Als het aan Lena ligt, wordt alles zo snel mogelijk weer ‘normaal‘. Dat was haar reactie op een vraag op de Instagram-pagina van RTL Nieuws: wat vinden mensen van het afschaffen van de anderhalve meter-regel?
Leroy zei dat ze de regel “absoluut niet” zal overtreden. Gonny is extatisch dat de anderhalve meter-regel is afgeschaft. Die anderhalve meter is bijvoorbeeld bijzonder hinderlijk voor Bas op drukke plekken als het station. Als reactie stelde lezer Maik een vraag: eerlijk, wie gaat die anderhalve meter missen?
Iemand als Marianne, bijvoorbeeld: “Ik stel de regel in de supermarkt absoluut op prijs,” zegt ze. “Niemand hijgt in je nek of laadt boodschappen op de lopende band terwijl ik nog aan het werk ben. Je eigen plek is leuk gehouden op deze manier!” zegt Ilana.
Er zal minder irritatie zijn.
Esther is opgelucht dat het ernaar uitziet dat de verordening zal worden ingetrokken, aangezien er volgens haar veel te veel mensen waren die zich er niet aan hielden. “Nu hoef ik niet meer geïrriteerd te zijn dat ze dat niet doen,” legde ze uit.
Voor anderen ligt het iets gecompliceerder. Marian geeft toe: “Ik mis hem af en toe.” Ze vond het fijn omdat ze twee jaar lang niet naast zwetende mensen hoefde te zitten. “Maar een dikke knuffel is precies wat ik nodig heb. Het is ontzettend fijn als iemand in de rij voor de kassa niet meteen in je nek snuffelt, en de minder fris ruikende mensen op een veilige afstand wachten,” zegt Laura. “Het is fijn om mijn dierbaren weer te kunnen omhelzen,” voegt ze eraan toe.
Wat gaat er nu gebeuren?
Vanaf volgende week vrijdag wil de regering de sluitingstijd voor de horeca en de cultuursector verlengen tot 01.00 uur. De 1,5 meter-regel zal niet meer gelden voor mensen die een betaald entreebewijs hebben gekocht. Het kabinet heeft het OMT gevraagd of de 1,5 meter-regel per 25 februari kan worden afgeschaft.
Een week voor de perspresentatie heeft het kabinet deze voorgenomen versoepelingen in een brief meegedeeld.Daarna zullen de definitieve besluiten worden genomen. Het OMT heeft eerder laten weten voorstander te zijn van de maatregelen.
“Ik weet zeker dat we het al besproken hebben. Is het haalbaar om verlichting te krijgen? De gedachte is ja, en we willen daar graag advies over van het OMT“, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid eerder deze week. “De infecties zijn op een ongekend hoog niveau, maar ze vlakken af. Bovendien is de druk op de zorg vrij bescheiden.”
Het is ook mogelijk dat sommige mensen eraan gewend zijn geraakt. “Nu vind ik het niet leuk als mensen naast of achter me staan,” legt Vania uit. “Nou, na zo lang,” zegt Miloeda, “is het gewoon iets dagelijks geworden.”
Mensen hebben een groot aanpassingsvermogen en passen zich snel aan nieuwe situaties aan, aldus Gijs Coppens, specialist geestelijke gezondheidszorg bij OpenUp. “En twee jaar is geen geringe prestatie. Die leidraad hebben we de afgelopen twee jaar moeten volgen. De corona-metriek heeft de potentie om patronen in ons hoofd te creëren. Ik ben er zeker van dat een deel daarvan is gebeurd.”
“We zijn er meer aan gewend geraakt elkaars persoonlijke ruimte te betreden dan niet,” betoogt Coppens. De normen die vóór de pandemie bestonden, hebben zich altijd dieper in ons geheugen geprent.
Het zit in ons DNA.
Bovendien zit het in ons instinct om anderen op te zoeken. “Anderhalve meter is een behoorlijke afstand in sociale situaties,” zegt Coppens. Dat is iets waar de meerderheid van de mensen een hekel aan heeft. We willen deel uitmaken van elkaars leven. Vooral bij de mensen om wie we geven en met wie we veel tijd doorbrengen.”
Coppens denkt dat mensen die vóór de pandemie afstand tot anderen wilden bewaren, dat nu weer zullen doen, en dus de anderhalve meter comfortabel vonden. “Ze zullen zich niet aanpassen aan de opheffing van die beperking, omdat het gewoon hun neiging is om een grotere afstand te bewaren. Toch denk ik dat de meerderheid van de Nederlanders, als ze dat al niet hebben gedaan, afstand zal doen van de anderhalve meter.”
Omdat een aanzienlijk aantal mensen op de oproep heeft gereageerd door te verklaren dat zij zich er niet langer, of nooit, aan zullen houden. Claudia, bijvoorbeeld, bekent dat ze de regel niet zal missen omdat “ik er nog nooit aan heb meegedaan.”
Is het overdreven of gewoon verstandig?
“Deze regel is door iedereen anders ervaren,” zegt Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Veel mensen beschouwden de regel als overheersend, beperkend en zelfs tiranniek, maar er waren ook veel mensen die bang waren om besmet te raken.” De anderhalve meter grens werd door hen gezien als een middel om gezond te blijven. Om de baas te blijven.
Het kan moeilijk zijn om de norm los te laten, vooral voor de latere groep. “Van die afstand hadden ze een fijn en veilig gevoel, en ze hadden een heel goede reden om die richtlijn te volgen.” Karin bijvoorbeeld denkt dat ze hem erg zal missen omdat ze zuinig moet zijn op haar gezondheid.
Het gemak waarmee we dat allemaal kunnen bereiken, deze regel kunnen loslaten, wordt bepaald door de personen met wie we omgaan. Op het werk, in de sportschool, thuis, met je vrienden, in de plaatselijke kroeg, en tijdens de zwemles van je kinderen. Houden de mensen op de plaatsen waar je vaak komt afstand of laten ze los?
“Dat heeft een effect op je. En mensen houden er niet van om van het gebaande pad af te gaan.”
Omgevingen
Bovendien wordt het beïnvloed door het ontwerp van de omgeving. Stickers, pijlen, borden, linten en spatborden zijn nu beschikbaar om ons te helpen afstand te houden. Ze herinneren ons steeds weer aan de verordening. “De kans is groter dat je je aan de regels houdt als je een apotheek bezoekt waar nog een bordje op de stoelen hangt waarop staat dat je daar niet mag zitten“, zegt Dijkstra.
Maar volgens Dijkstra zullen we nog steeds de reflex van ‘ooh, wat ben je dichtbij‘ ervaren, maar die zal niet oneindig blijven bestaan.
En dat doet volgens Coppens afbreuk aan de betekenis van nabijheid. “Het was ongelooflijk mooi en bijzonder als je dichter bij iemand kon komen, bijvoorbeeld na een test of na een behandeling. Die intieme band staat op het punt te vervagen. Dat is jammer. Dat had wel degelijk inhoud.”