Ligconcerten stijgen aan populariteit in Nederland

Met de huidige corona-regels is een moshpit of polonaise bij een concert uit den boze. Concerten met een vaste zitplaats zijn nu de enigen die zijn toegestaan. Of loungen, want ligconcerten zijn weer toegestaan. Wat maakt het voor uw concertervaring uit?

Bezoekers liggen tijdens een recital op een matje in een grote ruimte terwijl op het podium muziek wordt gespeeld. “Ik lag vroeger graag met mijn moeder onder de vleugel, omdat ik dan naar de muziek kon luisteren zonder afgeleid te worden.” Jeroen van Veen, de pianist die de ligconcerten bedacht, legt uit: “Dat heb ik opgepikt.”

Klassieke muziek en jongeren

Het is echt populair, volgens hem. De uitzonderlijke concerten trekken een groot publiek. “In de concertzaal heb ik meestal mensen die gemiddeld 60 of 65 jaar oud zijn. Toch is de gemiddelde leeftijd bij een Amsterdams recital 25 jaar“, legt Van Veen uit. “Ik speel veel muziek van Einaudi, dat trekt veel jonge mensen.” Het geeft me veel hoop voor het luisterend erfgoed van klassieke muziek.”

De pianist wijt de stijging in populariteit aan de snelheid van de maatschappij. “Omdat jongeren zoveel apps op een dag gebruiken, zijn periodes van ontspanning zeldzaam. Wij zorgen voor een korte adempauze. Zet je telefoon uit en geniet gewoon”, adviseert Van Veen. “En dat in zo’n mooie omgeving, waar je jezelf niet zou verwachten.”

Originele locaties voor ligconcerten

De ligfietsconcerten vinden plaats op unieke plekken, zoals de Koepelgevangenis in Arnhem, de leegstaande Suikerfabriek in Groningen en De Kapel in Eindhoven. “Een ligfietsconcert neemt veel ruimte in beslag, dus je kunt het niet overal doen.”

Spanwijdte van de aandacht

Is er een bijkomend voordeel aan liggen en naar muziek luisteren? “Je neemt de muziek misschien niet per se beter in je op,” legt neuromusicoloog Artur Jaschke uit, “maar het rommelt wel met je verwachtingen.” “Je kunt niets anders doen als je ligt. Je bent meer gefocust op de muziek, wat gunstig is als je moeite hebt je ergens anders op te concentreren.”

Onze aandacht spanne is beperkt, zoals je kunt zien. “Onze aandacht spanne is gekrompen tot die van een goudvis. Ik geloof dat we meer aandacht aan dingen moeten besteden,” zegt Jaschke. “Maar, ik weet niet zeker of dit echt beter is. Natuurlijk heeft het luisteren naar hard metal in een moshpit zijn voordelen.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie