Thuiswerkadvies afgeschaft, hoe doen bedrijven het?

Het thuiswerkadvies zal waarschijnlijk binnenkort worden afgebouwd, en we zullen weer naar kantoor kunnen gaan. Volgens een opiniepeiling regelen bedrijven dit op verschillende manieren. Van volledige vrijheid om te werken waar je maar wilt tot een verplichting om twee dagen per week naar kantoor te komen, er is voor elk wat wils.

Sinds maart 2020 sms’en we onszelf suf. Van supervisors die elke dag videobellen tot personeel dat het maar één keer per week doet, videoconferenties wordt steeds populairder. Dat was niet altijd even prettig, maar de meesten waren het erover eens dat het werkte.

Werken in groepen kan heel nuttig zijn. Het is niet nodig dat we voor alles naar kantoor komen. Toch is het soms goed om elkaar face-to-face te ontmoeten, om niet te hoeven wachten tot iemand anders klaar is met spreken voordat je iets kunt zeggen. Carine Veldhuisen, brand manager bij uitzendbureau YouBahn, zegt: “Ik denk dat we daar wel aan toe zijn.”

HR-directeur bij Visma | YouServe (hr-diensten) Réka Klaasen Bos-Borbola is het daarmee eens. “Ik mis de menselijke interactie en de sensatie die dat met zich meebrengt. Maar digitaal vergaderen en niet in die vroege verkeersknelpunten hoeven te rijden, is soms efficiënter. Het is niet langer nodig.”

Twee dagen per week op kantoor

Werknemers bij Visma | You Serve moeten binnenkort twee dagen per week komen werken. “Werknemers moeten er zelf over nadenken.” Het is maandag; waar kan ik vandaag het meeste bijdragen? Is het beter om thuis, op kantoor of in een café af te spreken voor een zakelijke bespreking?”

Zo is het niet bij Veldhuisen. Werknemers bij YouBahn hebben de vrijheid om te kiezen waar ze werken. “Je kunt fulltime thuis werken of in de zon in Spanje. We weten dat dat haalbaar is, want we hebben het gezien bij Corona. Werknemers daarentegen zijn welkom op kantoor. Tijdens Corona hebben we het een beetje anders aangepakt. Het gaat meer om samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten. Er is hier een bar, maar ook tafelvoetbal en Nintendo.”

Het huis is echt klein.

Het is een uniek voorwerp. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander misschien helemaal niet. “Je probeert altijd uit te vinden wat iemands specifieke smaak is. Sommigen werken liever op kantoor dan in een huisje met drie andere mensen in Amsterdam. Sommigen hebben een huis waar ze vanuit kunnen werken“, vertelt Willem Bos, creatief directeur bij sales- en recruitmentbureau Pro Contact.

Om de beste resultaten te bereiken, hebben creatieve teams elkaar nodig. Recruiters werken het liefst vanuit het comfort van hun eigen huis. Wij geven de voorkeur aan een 40-60 verdeling, zodat we het contact met de werkplek niet verliezen.”

Alcoholische dranken

Bos kijkt vooral uit naar sociale engagementen zoals borrels en feestjes. “Je kunt veel online doen, maar niet alles.” Er zijn een aantal jonge mensen die hier in het corona-tijdperk zijn gaan werken en nog geen werkborrel hebben gehad. En juist daar kun je je collega’s beter leren kennen.”

We zijn ons leven anders gaan structureren doordat we de afgelopen twee jaar voornamelijk vanuit huis hebben gewerkt. We eten vroeg en gaan nog even naar de sportschool omdat de kinderen gewend zijn dat hun ouders er vaker zijn. Mensen zullen moeten terugkeren naar het vroegere patroon, aldus Bos.

Er zijn mensen die in deze tijd zijn verhuisd vanwege een verandering van werk. Het was lange tijd geen probleem, maar opeens zie je ze verbijsterd over de verwachte verkeersknelpunten. Maar ik denk dat ook zij eraan gewend zullen raken.”

Behoefte aan minder thuiswerken

Werk vanuit huis en ga alleen naar je werk als het echt nodig is. Premier Rutte heeft dit de afgelopen twee jaar op bijna elke persconferentie gezegd. Waarschijnlijk zal hij dinsdag iets anders zeggen.

“In de eerste plaats,” zegt Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, “denk ik dat ontzettend veel mensen er naar uitkijken om minder thuis te werken. Ik absoluut; vorig jaar was ik een kamerplant die dringend water nodig had, en ik moest naar buiten om nieuwe mensen te ontmoeten. Als gevolg daarvan heb ik een goed idee van hoe andere mensen zich voelen.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie