Horecaprotest De Nacht Staat Op verloopt goed

Nachtclubs openden zaterdagnacht hun deuren voor het horecaprotest tegen de coronamaatregelen in het kader van de campagne “De Nacht Staat Op“. Sommige steden hebben laten weten dat de wet zal worden gehandhaafd. De handhavingspolitie blokkeerde rond 22.45 uur het Patronaat in Haarlem. Het Tilburgse Poppodium 013 kreeg een boete van 10.000 euro voor het heropenen van de deuren.

Volgens regisseur Jolanda Beyer sommeerden boa’s het Patronaat in Haarlem om om 22.30 uur te stoppen met optreden. “We vroegen of we nog even konden blijven, maar dat was geen optie.” Beyer betrad daarop het podium en maande het publiek de zaal te verlaten. Dat verliep volgens de directeur zonder problemen. De politie bleef ter plaatse om te controleren of iedereen de club echt verliet.

Als het Patronaat geen gehoor gaf aan het bevel om de viering te staken, stond de club een straf van 50.000 euro te wachten. Beyer spreekt zijn dank uit voor de anderhalf uur durende openstelling van het Patronaat. “Ik ben de burgemeester daarvoor veel dank verschuldigd.”

Het Patronaat heeft met zijn zaterdagavondfeest meegedaan aan de protestactie De Nacht Staat Op. Het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) en de brancheorganisatie Nachtbelang lanceerden vorige week de actie. De organisatoren zeggen genoeg te hebben van de pogingen van de overheid om de samenleving weer open te krijgen, exclusief het uitgaansleven. Clubs uit het hele land hebben meegedaan aan de ludieke actie.

De Rotterdamse club De Huiskantine is door de gemeente gesloten, zo meldt RTV Rijnmond. Rond middernacht hadden de bezoekers de plek verlaten.

De gemeente Rotterdam heeft club De Huiskantine opgedragen opnieuw de deuren te sluiten. In goed overleg en zonder ophef wordt de plek leeggehaald. Om middernacht is de plek verlaten.

Poppodium 013 in Tilburg hangt een boete van 10.000 euro boven het hoofd.

De eerste bezoekers arriveerden kort na 21.00 uur bij het Tilburgse poppodium 013. Omdat het na 22.00 uur open was, kreeg de zaal een boete van 10.000 euro opgelegd. Een vertegenwoordiger van 013 liet eerder weten dat de club bereid is de vergoeding te betalen.

Volgens de woordvoerster hebben politieagenten, die ter plaatse kwamen om de situatie te controleren, de boete geïnd. De viering ging door. De menigte was aangezwollen tot duizend mensen. Er waren in totaal 1.400 kaartjes verkocht voor het evenement. Verschillende mensen stonden in de rij bij de kassa om een kaartje te kopen, maar de avond was uitverkocht.

Volgens de woordvoerster is het onwaarschijnlijk dat de handhavers zouden terugkeren om een einde te maken aan het feest. Volgens hem zou dat problemen opleveren omdat er dan honderden mensen tegelijk op straat zouden zijn.

Illegaal feest in Maastricht op de Griend.

Een paar duizend jongeren verzamelden zich op de Griend in Maastricht voor een illegale rave party. Het feest bleek kort voor middernacht af te lopen, en veel jongeren waren al vertrokken. Ze protesteerden tegen het feit dat de nachthoreca in de stad een hoge boete opgelegd zou krijgen indien ze open zouden gaan.

Vanwege de forse boetes besloten Maastrichtse nachtclubs niet mee te doen aan de actie De Nacht Staat Op. Steeds meer mensen verzamelden zich op de Griend, een grasstrook langs de Maas, nadat de cafés om 22.00 uur hun deuren hadden moeten sluiten. Ze gebruikten lachgas, staken vuurwerk af en luisterden op verschillende plaatsen naar muziek. De politie heeft niet ingegrepen.

Pax Cultura heeft de actie georganiseerd. “Door de clubs de mogelijkheid te ontzeggen om te demonstreren, misbruikt de stad haar macht“, zei de actiegroep eerder op zaterdag.

Boetes uitgedeeld aan de clubs in Amsterdam.

In de buurt van het Rembrandtplein in Amsterdam is het volgens een handhaver drukker dan verwacht. De stad is “opgetogen en extatisch“, aldus de nachtburgemeester van Amsterdam, Ramon de Lima. “Je bent je acuut bewust van de wil om weer aan te sluiten.” Lange rijen, aldus De Lima, zijn overal in Amsterdam te vinden.

Volgens een directie van de Westerunie hebben de locaties afgesproken om eventuele boetes te verdelen. “We zijn net dieren die terug mogen naar de wei“, legt een toerist van de Westerunie uit.

Honderden mensen stonden zaterdagavond laat in de rij in de Rotterdamse clubs Annabel, Perron en Reverse. De handhavers in Utrecht hebben waarschuwingen uitgedeeld. De clubs riskeren een boete als ze hun deuren niet sluiten.

Een concert in de Muziekkoepel in Kerkrade, met onder anderen DJ Tony Junior, ging nog steeds door. In totaal zijn er 2.500 kaarten verkocht door de club. De gemeente heeft laten weten dat de wetgeving gehandhaafd zal worden. Desondanks is de club tot 05:00 opengebleven.

De agenten werden kort na middernacht opgeroepen voor een groot feest in het Groningse Noorderplantsoen. Het Groningse uitgaansleven was van plan mee te doen aan het protest, maar zag daarvan af vanwege de mogelijkheid van hoge boetes.

De verantwoordelijken van de nachtclubs waren bezorgd omdat er geen politieagenten beschikbaar waren om hen te helpen. Om de collectieve onderhandelingseisen af te dwingen, staken de politieagenten. De vakbond BOA ACP verklaarde echter dat het zaterdagavond rustig bleef.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie