Omikron en lange covid: wat we tot zover weten

Terwijl de Omikron-variant heel de wereld aan het overspoelen is, hebben onderzoekers een andere vraag op hun bord gekregen: zal meer transmissie leiden tot meer “lange covid”- gevallen?

Het totaal aantal opnames in ziekenhuizen voor corona is de afgelopen periode zeer sterk gestegen. Dit komt door de meer overdraagbare Omikron-variant. Deskundigen geven aan dat het meer tijd kost om de langetermijneffecten van deze variant te kennen. Alle informatie van de eerdere varianten geven wel aan dat er nog geen bewijs is dat Omikron geen lange covid zal veroorzaken.

Is er een verband tussen de symptomen en langetermijneffecten?

Het Center for Disease Control (CDC) geeft aan dat lange covid een reeks is van meer dan 50 symptomen, waar de persoon die geïnfecteerd is, nog weken of maanden na infectie last van kan hebben. Er kan nog niet worden aangetoond wat het verschil is tussen acute corona-infecties door Omikron tegen acute corona-infecties die door de andere varianten wordt doorgegeven.

Volgens een studie van ZOE zijn dit de meest voorkomende symptomen van long-covid:

  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Loopneus
  • Keelpijn
  • Vermoeidheid

Hoewel er aanwijzingen zijn dat de Omikron-variant zich gemakkelijker verspreidt, lijken de eerste gegevens er gelukkig op te wijzen dat de variant minder ernstige ziekte onder de bevolking kan veroorzaken,” zegt arts, directeur en epidemioloog van het International Medical Corps, Dr. Scott Lillibridge.

De meerderheid van de bevolking ervaart mildere symptomen, verkoudheid-gerelateerd. Dit kan komen door een hoger niveau van immuniteit in de bevolking, geven deskundigen aan.

“De meeste Omikron-infecties in de VS zijn doorbraakinfecties [infecties bij gevaccineerde personen], aangezien de meerderheid van de bevolking volledig gevaccineerd is. Men verwacht een minder ernstig verloop bij een gevaccineerd persoon”, dit geeft Dr. Marisa Montecalvo aan. Zij is professor in geneeskunde en medisch directeur voor NYMC Health Service aan New York Medical School.

Een corona-onderzoek van het Verenigd Koninkrijk geeft aan dat 49% van de gevaccineerde mensen minder kans hadden om lange covid te ontwikkelen na een corona-infectie. Montecalvo geeft aan dat sommige mensen nog wel matig-ernstige ziekte kunnen oplopen.

Voor elke variant zullen er uitzonderingen zijn, helemaal bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, geeft Lillibridge aan.

Zal Omikron veel lange covid-incidenten veroorzaken?

Het was altijd al een uitdaging: lange covid traceren. Dit heeft als oorzaak dat veel gezondheidsinstanties en landen veel locaties hebben en andere regels hebben als het gaat om het classificeren van symptomen.

Om een voorbeeld te geven, het Verenigd Koninkrijk heeft bepaald dat lange covid pas wordt gekoppeld aan patiënten die minstens 3 maanden last hebben van symptomen. Bij de CDC ligt deze periode veel korter, vier weken of meer.

Er is nog niet voldoende tijd verstreken om lange covid door Omikron te constateren, omdat Omikron pas in november 2021 opdook. Alle patiënten die corona hebben gehad kunnen lange covid doormaken. Het gaat hierbij om mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis, of mensen die slechts lichte symptomen hebben ervaren.

Zelfs milde gevallen van corona kunnen deze chronische symptomen aanhouden. Anthony Fauci geeft aan dat lange covid altijd een mogelijkheid is. Dit heeft de Amerikaanse infectiedeskundige aangegeven in een recent interview. “Lange COVID kan zich voordoen, ongeacht welke virusvariant zich voordoet. Er is geen bewijs dat er enig verschil is tussen Delta of Beta of nu Omikron,” zei hij.

Er is een schatting gemaakt, vanuit een onderzoek, dat ongeveer 30% van de patiënten lange covid ontwikkelen. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 7 kinderen en jongeren 15 weken na het eerste contact met corona, nog steeds symptomen hebben die overeenkomen met COVID-19.

Montecalvo geeft ook aan dat de lange covid een van de gevolgen kan zijn bij Omikron-infecties, maar dat de reden hiervoor nog onbekend is.

Het gevolg van het krijgen van lange covid kan lager zijn door de Omikron-variant. Deskundigen geven aan dat de Omikron-variant tijdens de infectie niet meer ontstekingsmarkers in het lichaam lijkt te veroorzaken, in vergelijking met de andere varianten. Lange covid komt vaker voor in corona-gevallen met erge ontstekingen.

Andrew Catchpole, viroloog en Chief Scientific Officer bij hVIVO, voert human challenge-onderzoeken uit voor infectieziekten. Hij zegt dat hij niet verwacht dat er niet meer lange covid-gevallen zullen komen in verhouding met de infecties met Omikron.

Hoewel Omikron besmettelijker is, is besmettelijkheid niet gekoppeld aan een verhoogde kans op lange COVID. Het houdt meer verband met de ernst. Aangezien Omikron-infecties gemiddeld minder ernstig zijn dan wat werd gezien bij andere varianten of de oorspronkelijke stam, zouden we verwachten dat het aandeel van lange COVID-gevallen lager is bij Omikron,” vertelde hij aan Healthline.

Wanneer moet ik hulp zoeken voor lange covid?

Catchpole zegt dat het vaststellen van lange covid ligt aan de duur en het soort symptoom. “Wat betreft de symptomen die gepaard gaan met de acute ziekte terwijl de patiënt besmettelijk is, zouden we verwachten dat ze allemaal binnen 10 tot 14 dagen verdwijnen,” vertelde hij aan Healthline.

Bij passende symptomen kan je denken aan een loopneus, koorts, keelpijn, spierijn, ademnood of lusteloosheid. Soms kunnen diarree en misselijkheid voorvallen als symptomen voor lange covid. “Als een van deze symptomen langer aanhoudt, zou dat ongebruikelijk zijn. Alles wat 1 maand na het begin van de symptomen nog zichtbaar is, is nader onderzoek door een arts waard,” geeft Dr. Andrew Catchpole aan.

Lillibridge zegt dat de meest problematische symptomen aanhoudende kortademigheid, vermoeidheid en concentratieproblemen zijn. Deze symptomen wijzen op een behoefte aan dieper onderzoek.

Indien u deze symptomen ervaart na een blootstelling aan corona, moet u contact opnemen met uw zorgverlener als deze symptomen na 2 tot 3 weken na herstel nog steeds aanhouden. Catchpole waarschuwt dat twee symptomen geen reden tot bezorgdheid zijn als u denkt dat u lange covid heeft. Het gaat hierbij om verlies van reuk en/of smaak. Het is bij deze symptomen gebruikelijk dat deze na meer dan drie maanden na herstel nog steeds worden ervaren.

Ik raad aan om op elk moment dat je je zorgen maakt over een symptoom, met je arts te praten. Men zou een symptoom niet willen toeschrijven aan ‘lange COVID’ dat een manifestatie van een ander probleem zou kunnen zijn,” zei Montecalvo.

Herinfecties zorgen ook voor bezorgdheid, wanneer deze lange covid-symptomen herhaaldelijk terugkomen bij mensen die in het verleden al een corona-infectie hadden.

Dit was het geval bij een Spaanse gezondheidswerker die in februari 2020 de normale corona opliep, de Delta-variant opliep in juli 2021 en bij de derde infectie Omikron kreeg in november 2021. Naast andere symptomen hebben deze herinfecties haar chronische pijn, geheugenverlies en vermoeidheid veroorzaakt.

Tot slot

Het is nog te vroeg om een conclusie te trekken of Omikron tot meer lange covid-gevallen zal leiden. Hiernaast zijn de meningen van deskundigen verdeeld. De ene kant beweert dat de vermindering van de ernst van corona en de stijgende immuniteit zal beschermen tegen lange covid.

De andere kant gelooft dat de hoge overdraagbaarheid van de Omikron-variant een stijging in het aantal corona-gevallen zal doen toenemen. Hierdoor kan het dus een chronisch probleem worden voor de volksgezondheid.

Jezelf laten vaccineren kan het risico op het krijgen van lange covid verlagen. Daarnaast kan herinfectie, door u niet te laten vaccineren, ervoor zorgen dat de symptomen terug kunnen komen.

Bij aanhoudende symptomen na een corona-infectie kan u het beste contact opnemen met uw huisarts. Deze aanhoudende symptomen kunnen voornamelijk hersenmist, vermoeidheid of spierpijn zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie