Olympische Spelen: 139 coronagevallen, Nog geen Nederlandse Atleten besmet

De Nederlandse Olympische ploeg is een paar dagen na aankomst in Peking nog vrij van coronagevallen. Sinds 23 januari is het aantal ziekten in verband met de Olympische Winterspelen 2022 opgelopen tot 139.

139 coronagevallen in Peking

Volgens het organisatiecomité van Peking zijn er zaterdag 34 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het gaat om zestien atleten en teamleden die in Peking zijn aangekomen. Op vrijdag meldde het organisatiecomité 36 nieuwe coronagevallen.

Het merendeel van de Nederlandse ploeg is nu ruim vier dagen in Peking. Ondanks het feit dat er geen besmettingen zijn geconstateerd, wil NOC*NSF ‘TeamNL’ nog niet zomaar coronavrij verklaren. “Vanuit medisch oogpunt is het op dit moment nog te vroeg om die conclusie te trekken”, aldus een woordvoerster van NOC*NSF.

Woensdag reisde ongeveer driekwart van de 42 Nederlandse deelnemers af naar China. Iedereen werd bij aankomst aan twee coronatests onderworpen: één op de luchthaven en één voor het betreden van het Olympisch dorp. Alle atleten, coaches, begeleiders en andere aanwezigen zijn sindsdien dagelijks getest.

Vier Nederlandse atleten (roeier Finn Florijn, taekwondoka Reshmie Oogink, tennisser Jean-Julien Rojer en skateboarder Candy Jacobs) zijn afgelopen zomer tijdens de Spelen in Tokio positief getest op het coronavirus, evenals talrijke coaches/begeleiders en een journalist.

Nederlandse Schaatsers op Olympische Winterspelen 2022

Maliszewska, een shorttrack topper, test positief op corona.

De Winterspelen van Beijing worden gehouden onder strenge veiligheidsvoorschriften, wat betekent dat alle deelnemers (van atleten tot journalisten) volledig worden afgezonderd van het Chinese publiek. Elke deelnemer aan de bubbel is verplicht dagelijks een PCR-test te doen om besmettingen zo snel mogelijk op te sporen.

Iedereen die positief test, wordt overgebracht naar een quarantaine-inrichting. De betrokken personen kunnen uit de isolatie worden vrijgegeven na twee negatieve PCR-tests met een tussenpoos van ten minste 24 uur.

Natalia Maliszewska, een Poolse korte baan atlete die een medaille kanshebber is in China, is een van de meest recente positieve gevallen. Zij is de negende Poolse atleet die ziek is geworden met het coronavirus tijdens de Spelen. Natalia Czerwonka, Magdalena Czyszczon, en Marek Kania zijn onder de lange baan schaatsers.

Deelname is een race tegen de klok geworden voor Maliszewska. De 500 meter staat al gepland voor zaterdag. De Olympische Winterspelen beginnen vrijdag met een openingsceremonie.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie