De impact van het coronavirus op de Nederlandse economie is minder groot dan in andere landen in 2020

Het coronavirus zorgt voor veel vervelende gevolgen. Eén van de gevolgen is een krimp van de economie. Deze krimp heeft voornamelijk te maken met de maatregelen die rondom het coronavirus worden getroffen. Nederland is één van de landen die de hoeveelheid maatregelen vanaf het begin zo beperkt mogelijk heeft gehouden. Deze methode werd en wordt ook wel een intelligente lockdown genoemd. Toch lijkt alles erop te wijzen dat deze aanpak voor de economie erg gunstig is geweest.

3% lager ten opzichte van een jaar eerder

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 heeft Nederland te maken met een economische krimp van 3%. Het opmerkelijke hieraan is voornamelijk dat het kwartaal hiervoor een daling van 8,5% had. Ten opzichte van dat kwartaal heeft er een herstel van 7,7% plaatsgevonden. 

Hoe doen andere landen het?

Nederland heeft in het derde kwartaal dus te maken met een krimp van 3%. Andere Europese landen treffen het harder. Zo heeft Frankrijk een krimp van 4,1% en heeft België een krimp van 5,7%. Bij het Verenigd Koninkrijk daalt het ten opzichte van de andere landen harder. Zo hebben zij te maken met een krimp van 9,7%.

corona1223

Krimpverschil door corona is in het derde kwartaal kleiner geworden

In vrijwel elk land kromp de economie het hardst in de eerste twee kwartalen en vond er een herstel plaats in het derde kwartaal. Het blijft voor nu nog de vraag wat de economie in het 4e kwartaal gaat doen. Zo gelden er in dit kwartaal impactvolle maatregelen en kan dit weer voor grote gevolgen zorgen voor de economie. Zo wordt er onder andere rondom sinterklaas en kerst minder uitgegeven aan cadeautjes en mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken.

De feestdagen

De feestdagen zien er dit jaar door het coronavirus anders uit. Het blijft dan ook de vraag hoe groot de impact hiervan zal zijn op de Nederlandse economie. Hetgeen dat zeer waarschijnlijk meer gaat gebeuren, is spelletjes bestellen bij een webshop. Zo hoeven gezinnen hier de deur niet voor uit en kunnen ze het met eigen gezin wel gezellig maken in huis. Daarnaast zullen naast spelletjes ook veel andere artikelen besteld worden via het internet. 

De impact van het coronavirus op de Nederlandse economie is minder groot dan in andere landen in 2020 1

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie