Winkels door héél Nederland open uit protest

Ondanks de coronamaatregelen waren er zaterdag in verschillende steden niet-essentiële winkels geopend. De winkels zijn geopend uit protest tegen de corona maatregelen en lockdown. Winkeliers zijn het oneens met regel dat ze gesloten moeten zijn tijdens de lockdown.

Vind jij dat de winkeliers gelijk hebben?💬 Deel je mening!

Begonnen in Sittard en Roermond

In de binnenstad van Sittard waren vandaag zeker vijf winkels open die vanwege coronavoorzorgsmaatregelen dicht hadden moeten zijn. In de etalages van de winkels hangen plakkaten met de tekst: “Wij zijn toch open! Dat is ons wettelijk recht!” Klanten worden ook binnengelaten in de winkels in Roermond.

Niet-essentiële Winkels open, zaterdag 8 Januari 2022

Nederlanders in lockdown gaan massaal naar België

Bormans Modeschoenen in Sittard van Jo Bormans, is zaterdag om 9.30 uur opengegaan. Hij verklaart: “Het water staat ons tot aan de oren.” “Door de Nederlanders is de omzet bij de Belgische winkeliers met meer dan 30% gestegen. Dat is iets wat we hier kwijt zijn. Dit is onaanvaardbaar.”

Volgens het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws (HLN) verwachten verschillende Belgische winkels 20 tot 30 procent meer omzet dan voorzien. Dit komt doordat veel Nederlanders die de lockdown hier zat zijn, afrijzen naar België om lekker te shoppen of om te genieten van de Horeca.

‘Even geen lockdown’

Klanten hebben erg positief gereageerd, aldus Bormans. Wat opvalt, is dat noch de werknemers, noch de klanten een mondkapje dragen in de winkel. Verder wordt er ook geen anderhalve meter afstand gehouden.

Vooral mode winkels

Verschillende andere winkels, waaronder Stoer Enzo, Upsprings, en Level, doen ook mee aan het protest. Verder zou het vooral gaan om modezaken in Roermond.

Geen boetes

Medewerkers van de Handhaving in Sittard gingen om 14.30 uur naar de winkels. De ondernemers werden aangesproken op hun acties, maar er werd geen formele waarschuwing gegeven. Ook werden er geen boetes of andere sancties opgelegd. Volgens een handhaver erkent de gemeente de actie en heeft de gemeente de winkels gesommeerd hun protest om 15:30 uur te staken en hun zaak op dat tijdstip te sluiten.

Winkels door héél Nederland deden mee

Winkeliers in andere steden in het land sloten zich bij het protest aan. In Bussum zijn de winkels op zaterdagmiddag open en mag men er een kopje koffie drinken. In de winkels mag niets gekocht worden; ze zijn alleen open om bestellingen af te halen. Later vandaag volgden winkels door héél Nederland, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Huizen.

4 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie