‘Lockdown 2022 stopt vanavond’ – Verwachtingen persconferentie 14 Januari (Vrijdag)
Inhoudsopgave Toon

Dit liveblog is gestopt ga naar: Persconferentie 25 Januari met nieuwe versoepelingen

Vrijdag 14 Januari 2022 om 19:00 uur is er een nieuwe persconferentie. De belangrijkste vraag voor deze corona persconferentie is Nederland in Lockdown of gaat alles weer open. In ons liveblog kun je de verwachtingen voor de persconferentie nauwlettend in de gaten houden. We delen hier nieuwe OMT-adviezen, cijfers van het aantal besmettingen en reacties van ondernemers en brancheverenigingen. Daarnaast kun je als lezer je eigen mening over de maatregelen delen en wat jij vind van het huidige coronabeleid. 💬 Lees berichten van onze lezers

Versoepeling wordt door de detailhandel als positief ervaren.

Detailhandelaren melden dat zaken zonder afspraken weer open gaan, omdat de regering nu “buitengewoon goed nieuws” lijkt te willen presenteren. INretail, een groep van detailhandelaren, is naar aanleiding hiervan op de hoogte gebracht. INretail dringt er daarentegen bij de ondernemers op aan zich aan de voorschriften te houden. Er zijn enkele ludieke activiteiten gepland, maar als we om 17.00 uur dichtgaan, moeten ze niet tot half zes openblijven”, aldus een woordvoerster.

Het bestuur lijkt vastbesloten om het aantal toegestane consumenten in de bedrijven te beperken. Een norm van één consument per 5 vierkante meter, aldus INretail. “Dat is een gepaste norm”, argumenteert de woordvoerster, “en eentje waar we zelf op aangedrongen hebben.” Verder zullen bij de winkels de nog steeds geldende basisnormen van reinheid, het houden van een veilige afstand en het dragen van mondmaskers gelden; “Ondernemers zullen zich daar ongetwijfeld aan houden.” De winkeliersgroep zegt ook te erkennen dat een gefaseerde heropening van de winkels noodzakelijk is om de normale situatie te herstellen.

INretail verklaarde verder dat zij verwacht binnenkort positief nieuws te horen over andere branches die noodgedwongen gesloten lijken te blijven, zoals horeca en cultuur. “We willen terug naar het gewone leven,” voegde hij eraan toe, en voegde eraan toe dat een bruisende commerciële strip ook de hotel- en culturele industrie zou omvatten.

Horeca en cultuur staan nog minstens tien dagen op pauze.

De scherpe kantjes van de harde lockdown worden er vanaf morgen afgehaald, maar de hotelsector en cultuur blijven aan banden gelegd, ondanks wijdverbreide protesten, aldus het AD. De overheid beoordeelt of cafés, restaurants, theaters en bioscopen over 10 dagen mogen blijven draaien.

De details en criteria worden vanavond bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat het OMT het nog te vroeg vindt om tegelijkertijd eetgelegenheden en culturele instellingen te openen. Volgens een ingewijde maakt het Binnenhof zich zorgen over de aangekondigde ondernemersopstand.

Het hoofd van KHN noemt het regeringsbeleid “dom”.

De hotellerie is op zijn zachtst gezegd ontevreden over de huidige ontwikkelingen rond de versoepeling van de coronabeperkingen. Winkels mogen vanaf zaterdag wel klanten ontvangen zonder afspraak, maar de hotelbranche blijft buiten schot. Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland (KHN), spreekt van “domheid” van de overheid.

De KHN-voorman is verbijsterd over de vraag waarom de ruimte niet gelijk verdeeld wordt, zoals beloofd. “Hoe kan het dat de winkels tegenwoordig alles hebben en de horeca en cultuur niets?”, woedt Willemsen. Volgens hem zou de nieuwste ontwikkeling voor onrust zorgen onder de achterban “als dit het werkelijk is.” ,,Ik voorzie een stortvloed aan hotelbedrijven die hun deuren openen. Ik ben ook benieuwd waar de mentaliteit van het kabinet is gebleven.” Vrijdag om 16.00 uur heeft KHN weer een gesprek met beleidsmakers.

Niet-essentiële winkels zijn zonder afspraak open tot 17.00 uur, waarbij de hotelsector is uitgesteld.

Morgen mogen alle winkels weer open. Niet-essentiële winkels mogen ook zaterdag zonder afspraak tot 17.00 uur open, aldus regeringsbronnen. Het leek deze week alsof boodschappen alleen op afspraak konden worden gedaan. Klanten moeten binnen een mondmasker dragen en er zal een maximumcapaciteit zijn die afhangt van de grootte van de winkel. Zo wordt het aantal mensen beperkt tot één per vijf vierkante meter.

Horecaondernemers zullen nog even geduld moeten hebben, maar volgens ingewijden krijgen ze “op korte termijn perspectief”. De regering wil de situatie over tien dagen opnieuw evalueren. Als er in die periode geen rare dingen gebeuren, mogen ook zij onder bepaalde voorwaarden hun deuren weer openen.

Burgemeesters Zuid-Limburg staan opening horeca en cultuur zaterdag toe

Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en culturele instellingen de ruimte geven om op zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur hun deuren te openen. Dat zeggen de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen vrijdag in een gezamenlijk persbericht, schrijft NU.nl

“Op deze manier hebben zij de mogelijkheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft”, aldus de burgemeesters. De opening moet op een veilige manier gebeuren. Er moet een afstand van 1,5 meter worden aangehouden, mondmaskers zijn verplicht en corona-toegangskaarten moeten worden gecontroleerd. “Hierbij vertrouwen we op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers”, aldus de fractie.

De groep benadrukt dat de coronaregels worden gehandhaafd door de gemeenten. “Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.”

Steeds meer horeca willen open ‘hoe dan ook’.

Ongeacht wat het kabinet vrijdagavond tijdens de coronapersconferentie bekendmaakt, geven steeds meer horecabedrijven aan dat ze zaterdag hun deuren zullen openen. “Ik ga hoe dan ook open“, zegt Johan de Vos, de eigenaar van het Bredase café Boerke Verschuren. Dennis Kaatman van het Zwolse café Het Vliegende Paard denkt er net zo over, net als tientallen andere horecaondernemers in de stad, beweert hij.

Van Tubbergen tot Valkenburg, van Alblasserdam tot Ommen zijn al ondernemers opgestaan om hun zaak te heropenen. De boodschap wordt “door het hele land gehoord”, aldus voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hoewel hij geen gegevens kan verstrekken, stelt hij dat het aantal ondernemers dat zegt te gaan openen en woedend is “nog nooit zo groot is geweest”.

Vooral dat laatste is een uitdaging, omdat veel ondernemers willen dat de acties van de overheid hun uiteindelijke keuze beïnvloeden. Veel meer ondernemingen zijn van plan dit weekeinde weer open te gaan, aldus De Vos, die ook de lokale afdeling van KHN in Breda leidt. Het is echter onduidelijk hoe de Bredase autoriteiten daar precies over denken.

Kaatman denkt dat een protest op zaterdag door de gemeente Zwolle zal worden gedoogd. Hij heeft nog niet besloten of hij zijn café zondag wel of niet openhoudt. Hij wacht liever tot vrijdagavond om te horen wat premier Mark Rutte te zeggen heeft. Laurens Meyer, een horecamagnaat met tientallen vestigingen in heel Nederland, had beweerd dat zijn cafés weer open zouden gaan in plaatsen waar burgemeesters meewerkten.

Willemsen runt naast zijn lobbywerk voor de KHN veel eetgelegenheden in de regio Rotterdam. Hij sluit niet uit dat ze zaterdag hun deuren openen, maar hij heeft nog geen besluit genomen. Dit moet los gezien worden van zijn werk voor KHN. Natuurlijk zal ik nooit pleiten voor burgerlijke ongehoorzaamheid”, benadrukt de branchevoorzitter.

Utrecht is huiverig

Volgens Joris Daalhuisen, mede-eigenaar van café-restaurant Camping Ganspoort en een soort woordvoerder van de branche in de stad, zou één dag open geen oplossing zijn voor de problemen waar de horeca mee kampt en is het ook moeilijk om op korte termijn voldoende eten en drinken in te kopen.

Valkenburgse winkels en horeca hebben hun deuren geopend.

Om 10.00 uur openden de winkels en horecagelegenheden in het centrum van Valkenburg aan de Geul hun deuren. Posters met de welkomstwoorden “Valkenburg aan de Geul aan de Geng” sieren de ramen. De binnenstad is een uur eerder echter nog kaal en consumenten hadden de weg naar de pas geopende winkels en horecagelegenheden nog niet gevonden.

Winkels en Horeca openen - Valkenburg aan de Geul aan de Geng

Wel zijn er enkele cameraploegen ter plaatse die een reportage filmen. De winkels mochten open van burgemeester Daqan Prevoo van Valkenburg. Het gaat volgens hem om een demonstratie, en dat is een grondrecht. Minister Yeşilgöz reageert op de protesten in Valkenburg. Ze snapt de emoties en vind het aan de burgemeester om te bepalen of het protest doorgaat of niet.

Vrienden van Amstel LIVE bouwen verder als ‘waardevolle les’

Ook al is de kans groot dat evenementen na de persconferentie van vanavond niet doorgaan, Tribe Company werkt nog steeds aan Vrienden van Amstel LIVE. Omdat de evenementenbranche momenteel sterk in beweging is, wil de organisator van Ahoy’s grootste muziekfestival niet overrompeld worden. Tribe Company’s Machiel Hofman denkt dat het podium dat zij gratis bouwden op Rotterdam Ahoy als les zou kunnen dienen.

,,We hebben te maken met het snijvlak van twee krachtenvelden”, legt Hofman uit. ,,Aan de ene kant is er de simpele waarheid dat de maatregelen tot en met vrijdag van kracht zijn, daarom moeten we zaterdag open. Er wordt op ons gerekend door 150.000 bezoekers. Dan kun je het niet maken dat het niet klaar is “In dit interview gaat Hofman in op de bouw.

Burgemeester van Valkenburg geeft horeca en winkels toestemming om vandaag open te gaan

Burgemeester Daan Prevoo heeft restaurants en winkeliers in het Limburgse bergstadje Valkenburg het groene licht gegeven om vrijdag open te gaan. Prevoo beschouwt de opening als een demonstratie, wat volgens hem een grondrecht is.

Winkels, restaurants en bars openen hun deuren om 10.00 uur. Klanten zijn welkom om te kopen en te dineren tot 16.00 uur, wanneer de burgemeester hen toestemming geeft om te vertrekken. Klanten zijn volgens Prevoo supporters die hun steun betuigen aan de manifestatie, wat door de burgemeester wordt toegestaan.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Vandaag doet Valkenburg Horeca en winkels open
Zo kan Valkenburg er vandaag uit komen te zien. Alles gaat open: Horeca, Winkels en Contactberoepen zoals kappers.

Hij gaat zich er niet mee bemoeien. Volgens hem volgen er geen waarschuwingen of boetes als deelnemers zich houden aan de coronarichtlijnen, waaronder het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondmasker. Volgens Prevoo mag het mondmasker worden afgedaan als je aan een tafel zit. Voor de persconferentie van vrijdagavond wil Valkenburg nog een waarschuwingsschot over de boeg afgeven: de ondernemers staan tot hun nek in het water, temeer daar ze naast corona in juli ook nog eens onder water zijn gezet.

Wat vind jij van de actie door gemeente Valkenburg, onverantwoordelijk of juist rechtvaardig?💬 Deel je mening

Bruls had nog nooit zo’n sterke behoefte versoepelingen

De behoefte aan ontspanning is “bijzonder sterk” in de samenleving, aldus Hubert Bruls, die donderdagavond na de vergadering van de Veiligheidsraad het woord voerde. Het hoofd van de raad zei dat hij nog nooit “zo’n grote mate van vraag van bewoners en bedrijven” had gezien.

Daarom hebben Bruls en zijn 24 collega-burgemeesters er bij de nieuwe regering op aangedrongen de regels te versoepelen. “We hebben op basis van onze grote bezorgdheid aanbevolen dat er bepaalde versoepelingen moeten komen om de samenleving vooruit te helpen”, voegde Bruls eraan toe.

Horeca baas heeft er genoeg van: ‘Op zaterdag gaan we open’.

“We hebben ons inmiddels opgeworpen als het lachertje van Europa. Het is echt absurd.” De uitbater van Nederlands grootste café is het zat. Laurens Meyer meldt in dit interview ook dat zijn zaak zaterdag open gaat.

Veel horeca zijn boos dat hun branche niet onder de nieuwe corona versoepelingen van 15 Januari vallen. Zo blijkt ook uit deze video van Omroep Brabant:

Cijfers tonen financiële schade bij schoenenwinkels door de lockdown

Schoenwinkels hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Sinds het begin van de coronapandemie in begin 2020 hebben 85 winkels hun deuren gesloten, een verlies van 8,5 procent. Volgens BoldData, een dataprofessional, is dit het geval. Het aantal winkels daalde in 2021 tot onder de 1.000. In de afgelopen 10 jaar hebben 530 schoenenzaken definitief hun deuren gesloten, een daling van 36 procent. Op dit moment zijn er 935 echte schoenenwinkels in Nederland. In 36 procent van deze winkels is een webshop aanwezig.

In de noordelijke provincies is de krimp het grootst. In Groningen is het aantal schoenenwinkels sinds 2011 met 48 procent gedaald, van 105 naar 55. In Drenthe was de daling nog groter: er zijn nu nog 45 winkels in de provincie. In Noord- en Zuid-Holland daalde het aantal schoenenwinkels met 43 procent.

Schoenmakers doen het, in tegenstelling tot de hoeveelheid schoenwinkeliers, wel goed. In 2011 stonden er 785 bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In tien jaar tijd is er sprake van een daling van 10,8 procent. Slechts tien schoenmakers sloten vorig jaar hun deuren.

INretail is ‘optimistisch’ over de versoepelingen voor winkels

INretail, een brancheorganisatie voor winkeliers, is optimistisch over de geruchtmakende versoepelingen van de draconische maatregelen door de regering, die naar verwachting vrijdag bekend worden gemaakt. Eerder op de dag onthulden bronnen dat winkelen op afspraak vanaf zaterdag weer zou worden toegestaan. Extra beperkingen, zoals een maximum aantal consumenten per vierkante meter, zullen van toepassing zijn. “Dingen die voorheen ondenkbaar waren, lijken nu praktisch te worden”, zegt een vertegenwoordiger van INretail. “Op zijn minst lijkt het in Den Haag geland te zijn dat mensen terug willen naar een regelmatiger bestaan.”

INretail denkt dat winkeliers zonder risico mogen openen. De brancheorganisatie erkent dat er een maximum aantal klanten per vierkante meter wordt geëvalueerd en heeft zich gecommitteerd aan één klant per vijf vierkante meter. We moeten toe naar een systeem dat ons in staat stelt ons aan te passen aan veranderende omstandigheden en meer deuren te openen en te sluiten. We willen niet van crisis naar crisis blijven strompelen.”

Op woensdag is de detailhandel in het hele land begonnen met het heropenen van de winkels. Als gevolg van de orkaanse epidemie zijn ongeveer 56.000 niet-essentiële winkels tijdelijk gesloten.

Werkgevers in het Verenigd Koninkrijk zijn eveneens bezorgd over het ziekteverzuim.

‘Onze man in Londen’, Lennard van Otterloo, heeft geconstateerd dat detailhandelaren in het Verenigd Koninkrijk, ondanks minder strenge wetten, hun eigen maatregelen nemen. Gelaatsmaskers worden door steeds meer mensen vrijwillig gedragen en winkels stellen ze verplicht. Een zaak bij mij in de buurt heeft een toonbank ingericht waar je alleen mag afhalen.”

Ziekteverzuim wordt in het Verenigd Koninkrijk, net als in Nederland, steeds meer een zorg voor werkgevers. “Er zijn organisaties waar 30% van het personeel ziek thuis zit, en dat zijn alleen al in Londen tienduizenden mensen”, betoogt Van Otterloo.

Terwijl in Duitsland zaterdag een zogeheten 2G Plus-wet wordt ingevoerd, denkt Van Otterloo niet dat dit in het Verenigd Koninkrijk snel zal gebeuren. “Daarvoor heeft premier Johnson niet de steun van belangrijke parlementsleden.” We zagen het in het najaar, maar ik heb sindsdien geen handhaving van het scannen van de QR-code meer gezien.”

Ook de toeristische sector oefent druk uit op de regering om de toelatingseisen te versoepelen, aldus de verslaggever. “De toeristische sector en de luchtvaartmaatschappijen lijden eronder.” De grootste toeristische bestemmingen zijn eveneens nog steeds rustiger. Er zijn weliswaar minder feesten, maar ze zijn wel groter. Het is niet zo dat een bareigenaar bij de overheid aanklopt als Heathrow het doet.”

Kappers zijn ‘dolgelukkig’ dat ze hun zaak weer mogen opstarten.

Als ze weer open mogen, zullen de kappers “dolgelukkig” zijn. De coronaregels voor hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport worden volgens bronnen vanaf zaterdag versoepeld. “De afgelopen weken hebben we hier keihard voor gestreden”, zei een woordvoerster van de kappersvakgroep ANKO tegen ANP.

“We hebben altijd gezegd dat we veilig kunnen werken, bijvoorbeeld met mondkapjes en op afspraak. Natuurlijk weten we het pas zeker als premier Rutte de aankondiging doet, maar dit zou ongelooflijk zijn. We krijgen de indruk dat we gehoord zijn. We zijn dolblij dat er nu een straaltje hoop is. “Dit is de levensader voor ons ondernemers”, aldus de vertegenwoordiger.

De brancheorganisatie kon niet zeggen of kappers meteen voldoende arbeidskrachten zouden hebben om de corona’s te knippen. Ondernemingen hebben de laatste tijd te maken gehad met een tekort aan arbeidskrachten als gevolg van besmettingen met de omicron-variant. Voor personen die met het coronavirus besmet zijn, adviseert de ANKO de quarantainewetten te versoepelen. Dit zou het midden- en kleinbedrijf helpen bij de aanpak van het ziekteverzuim. Daarnaast zei de brancheorganisatie uit te zoeken wat in de toekomst nodig is om “nooit meer te hoeven sluiten”. “Dit zou onze laatste lockdown moeten zijn”, verklaarde de woordvoerder.

Sportscholen, Onderwijs en Contactberoepen ook open

Vanaf Zaterdag gaat Nederland uit lockdown, zo meld het NOS. Hun bronnen melden dat het kabinet met een aantal nieuwe versoepelingen komt. Zo gaan Universiteiten, Hogescholen en MBO’s open. Sportscholen mogen hun deuren weer openen. En naast winkels mogen contactberoepen op afspraak ook weer uitgevoerd worden.

‘Winkelen op afspraak vanaf Zaterdag mogelijk’

Winkelen op afspraak, daardoor kan de detailhandel weer langzaam open. Dat zijn de corona versoepelingen die zaterdag ingaan, aldus bronnen bij de overheid. Op dit moment komen de meest betrokken ministeries bijeen om de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) te bespreken.

Volgens betrokkenen heeft het OMT er bij het kabinet op aangedrongen om voorlopig alleen meer ruimte te geven aan: onderwijs, sport en met strenge maatregelen, detailhandel. Waarschijnlijk zullen ook kappers worden toegelaten. Het kabinet neemt vrijdag een definitief besluit. Het overweegt verder te gaan dan wat het OMT voorstelt.

Wat vind jij van de mogelijk nieuwe maatregelen?💬 Deel je mening

Als Winkels open gaan, moet de horeca ook open, vind KHN

De Koninklijke Horeca Nederland zet zich in voor een snelle opening van de horeca. Volgens een verklaring van de brancheorganisatie geldt: als winkeliers kunnen draaien, kan deze branche dat ook. KHN-afdelingen van 140 verschillende afdelingen ondertekenden de verklaring.

De horecabranche denkt dat zowel de horeca als de detailhandel op 15 januari klaar zullen zijn om open te gaan. Want we doen het tenslotte samen, gezamenlijk in lockdown betekent ook ‘samen uit lockdown.‘ Zo luidt de verklaring voorafgaand aan het overleg dat het nieuwe kabinet vandaag heeft met verschillende overlegorganisaties.

De hotelbranche verwacht dat het kabinet naast de beoogde versoepelingen ook met een korte- en langetermijnstrategie komt, zodat ondernemers vooruit kunnen plannen. Volgens de brancheorganisatie kan de strategie die KHN zojuist schetste hiervoor als uitgangspunt dienen. Dit kwam ook ter sprake tijdens een eerder gesprek met Micky Adriaansens, de aanstaande minister van Economische Zaken en Klimaat.

Vrienden van Amstel wordt opgebouwd voor Zaterdam

In Rotterdam Ahoy wordt de Vrienden van Amstel Live helemaal opgebouwd. Omdat de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers pas vrijdagavond is, is de opbouw van het concert (dat voor zaterdag gepland staat) al in volle gang. Ondanks het feit dat de kans aanzienlijk is dat de show wordt afgelast.

13 Januari: Nieuw OMT overleg in Catshuis

Donderdagochtend, 13 Januari 2022 Ministers die in het nieuwe kabinet verantwoordelijk zijn voor corona, komen bijeen met specialisten in het Catshuis om te praten over coronamaatregelen. Ze zullen het hebben over de meest recente aanbevelingen van het Outbreak Management Team (OMT). Vrijdag bepaalt het kabinet of de lockdown wordt opgeheven.

OMT overleg - Donderdag, 13 Januari 2022
OMT overleg op Donderdag, 13 Januari 2022

De harde lockdown lijkt aan te slaan. Naarmate bedrijven meer onder druk komen te staan, dringen werkgevers aan op wijzigingen in de wetgeving. Zelfs als de beperkingen worden verlengd, houden winkeliers op veel locaties vol dat ze dit weekend gewoon door zullen gaan.

Minister Adriaansens van EZK: “Horeca mag ook veilig open”

In een gesprek met minister Micky Adriaansens benadrukte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat de lockdown zo snel als haalbaar is moet worden opgeheven. Tijdens het gesprek zegde KHN onder meer een snelle heropening en een eerlijke verdeling van flexibiliteit toe. De brancheorganisatie heeft gezegd dat de horeca veilig kan worden hervat en dat het cruciaal is om te kijken wat haalbaar is aan de hand van het horecatrajectplan voor een verantwoorde heropening.

Het is volgens KHN ook van groot belang om te kijken hoe andere landen omgaan met de omikronvariant. “Landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om het coronavirus als griep te verklaren, omdat we er maar mee moeten leren leven.”

Met wc-papier wordt een kledingwinkel ‘noodzakelijk’, en die gaat op zaterdag open.

“De maat loopt over.” Dit kan zo niet doorgaan.” Het zijn de nadrukkelijke woorden van Inez Scheper, wier kledingboetiek zaterdag haar deuren opent. Of de coronamaatregelen het nu toelaten of niet.

noodzakelijke kledingwinkel open wc-papier

Ze zou er juridisch mee weg moeten kunnen komen door vitale objecten aan haar collectie toe te voegen, maar dat ze een risico neemt, moet duidelijk zijn. Een straf van 4.000 euro is voor mij te veel om te dragen, maar ik kan niet langer lijdzaam toezien hoe mijn levenswerk afbrokkelt.

Jeanette’s Tielse kledingboetiek opereert in strijd met de Corona beperkingen.

Sinds het begin van de lockdown worden klanten in Tiel’s YAC verwelkomd door kledingzaak Jeanette. Dit in strijd is met de landelijke coronaregels. Eigenaresse Jeanette Rop, 54, voegt er echter aan toe: “Ik moet leven.” De onderneemster zit tot over haar oren in het water.

Ik ben nu open omdat ik het anders niet red. Dat is het enige wat telt. Ik moet in leven blijven. Wie is er verantwoordelijk voor mijn huur? Wie is er verantwoordelijk voor de kleding? Het is niet zo dat de winkel helemaal gevuld is, dus ik neem mijn tijd. Het is maar af en toe.” Rop schat dat ze “vijftien tot twintig” klanten per dag ontvangt in de zaak.

Dordrecht verandert naam in Antwerpen.

Het bestuur van de POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) is woensdag begonnen met een humoristische, vernieuwende actie: het veranderen van de namen van de (winkel)straten in de binnenstad in Antwerpen. De boodschap is duidelijk: er moet iets veranderen! Een duidelijke aanwijzing, want ook in Dordrecht is de vraag onder bedrijven groot. De bedrijven en cateraars zouden gereguleerd kunnen openen, net als bij onze zuiderburen, voor wie dit een knipoog is”, betoogt de POBD.

Winkels en Horeca openen in Dordrecht

Volgende week vrijdag ziet Valkenburg aan de Geul er zo uit.

Met toestemming van burgemeester Daan Prevoo zijn winkeliers en horecagelegenheden in Valkenburg aan de Geul vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur open. De burgemeester ziet de actie van de winkeliers en cateraars als een protest. ‘De binnenstadsondernemers hebben aangifte gedaan van protest en demonstreren is een grondrecht in onze natie’, voegde Prevoo toe.

‘Huidige weg is niet langer verantwoord’, provincie Overijssel

Het huidige plan van aanpak van Corona, met onder meer een strenge lockdown, is ‘niet langer verantwoord’. Staat in de brandbrief aan premier Mark Rutte. Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag: “Het is niet onverwacht dat het draagvlak voor de maatregelen tanende is.” Heidema, die spreekt namens Gedeputeerde Staten van Overijssel, dringt aan op een beleid dat uitgaat van “we gaan open.”

Als winkels op zaterdag open zijn, zal Oude IJsselstreek niet handhaven.

Als winkeliers en horeca in het Achterhoekse Oude IJsselstreek op zaterdag hun deuren openen, zal burgemeester Otwin van Dijk niet handhaven. De vraag is of het bestuur dit vrijdag weer toelaatbaar zal verklaren. Ook als het niet is toegestaan, wil de burgemeester de protestopening steunen “als een soort boodschap”, aldus zijn woordvoerster.

Voorwaarde is volgens Van Dijk wel dat ondernemers die een bedrijf beginnen, dat op een veilige en verantwoorde manier doen. Hij wil, net als veel andere burgemeesters, dat er voorbereidingen worden getroffen voor een gecontroleerde heropening van de samenleving. Bij wijze van demonstratie overwegen verschillende gemeenten in de Achterhoek om eenmalige ongeoorloofde openingen van winkels en horecagelegenheden op zaterdag toe te staan.

Wat vind jij van deze actie van burgemeester van Dijk?💬 Deel je mening

Vandaag 32.149 besmettingen op nieuw record

Alweer is er een nieuw record in het aantal besmettingen in Nederland op 12 Januari 2022. Vandaag zijn er maar liefst 32.149 positieve testen, 122 ziekenhuisopnames, en 23 IC-opnames.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (12-01-2022)
Klik op bovenstaande afbeelding voor alle coronacijfers in detail

‘Regels zijn er met een reden’ is de boodschap van minister Kuipers aan de winkels

Winkeliers zijn de coronamaatregelen ‘zat’ en willen open zijn, aldus minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid en Coronaminister), maar ‘de beperkingen zijn er niet voor niets.’ Hij stelt dat als iedereen zijn eigen gang gaat en de regelgeving negeert, de huidige situatie alleen maar erger zal worden.

Winkeliers in een aantal steden hebben gedreigd volgend weekend weer open te gaan, zo niet eerder. Zelfs als het kabinet vrijdag tijdens de persconferentie besluit de huidige lockdown te handhaven. ,,We zouden allemaal terug willen naar de toestand van voor de Coronapandemie”, had Kuipers daarover te zeggen. “In feite is dit echter niet haalbaar.”

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Ernst Kuipers over Winkels die open willen gaan

Ondanks het feit dat de omikronvariant minder schadelijk lijkt te zijn, infecteert het individuen aanzienlijk sneller. Doordat tal van personen door omikron in quarantaine zijn geplaatst en dus niet kunnen werken, staan volgens Kuipers bepaalde sectoren op instorten.

Zijn collega, minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, had eerder woensdag laten doorschemeren weinig belang te hechten aan strengere handhaving door bijvoorbeeld de politie. Het gaat er bij naleving meer om wat u en ik ervan vinden dan wat de politie ermee moet.” Ze vindt dat mensen de regels moeten respecteren, maar ze vindt ook dat ze flexibel moeten zijn. “Dat is helemaal aan de mensen zelf. Je komt er ook je persoonlijke gezondheid en het milieu mee ten goede.”

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Horeca en winkeliers willen open, ook met mindere capiciteit

Omdat het veilig is om dat te doen, willen de hotelsector en winkeliers zo snel mogelijk weer open. Volgens brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horcea Nederland (KHN) is dat het geval. INretail is samen met Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel een landelijke campagne gestart om de overheid over te halen winkels ook na vrijdag open te stellen.

‘Kopieer de maatregelen van Duitsland’, zegt Aperghis (CEO WE Fashion).

Wat vinden ondernemers van de internationale expansie van Corona? Welke lessen kan Nederland hieruit trekken? Joris Aperghis, CEO van WE Fashion, dat wereldwijd 160 vestigingen heeft, waarvan 60 in België, Duitsland en Zwitserland. Duitsland heeft volgens een omnichannel retailer de meest heeldere maatregelen tegen het coronavirus. ‘In Nederland is het ieder voor zich’, zegt de CEO van de kledingwinkel keten.

Rotterdamse kroeg gaat zaterdag open

Ondanks de beperking opent een Rotterdamse kroegbaas zaterdag de deuren van een Engelse bar. “Genoeg is genoeg”, zegt de Rotterdamse kroegbaas Frank Roolaart. Hij snapt niets van de huidige coronaregelgeving en opent daarom zaterdag hoe dan ook de deuren van zijn Engelse bar Dutch Dukes in Rotterdam. Roolaart vindt zichzelf geen dweper of complottheoreticus, maar hij vindt het wel voldoende.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Horeca opent in Rotterdam

Alles is open in België en Duitsland, maar ik moet gesloten blijven.” De coronamaten zijn ongeëvenaard voor de ondernemer “onevenredig groot Roolaart vindt het veilig om open te gaan, ondanks het feit dat de infectiecijfers gemiddeld stijgen. De café-eigenaar spreekt zijn ongenoegen uit over het idee dat de zaak wordt ingepakt. Hij legt uit: “Ik houd me alleen bezig met reserveringen.” Hij wil een signaal afgeven. Hij voegt eraan toe: “Ik geloof niet dat ik vier weken achter elkaar open kan blijven.”

Vind jij dat de ondernemers gelijk hebben?💬 Deel je mening

In Dordrecht zijn het zat, ze openen de binnenstad

Ondernemers in het hele land zijn het zat dat ze hun winkels en kapperszaken moeten sluiten. Dit is aanleiding geweest voor een ludieke protestactie in Dordrecht, waarbij vandaag honderden straatnaambordjes in de binnenstad zijn omgewisseld met ‘Antwerpen’.

Heropening van de sportbranche is cruciaal voor de volksgezondheid

Volgens NOCNSF is het heropenen van de sport- en “beweegsector” van cruciaal belang voor een gezonde samenleving. Volgens de Sportdeelname Index verwacht ruim een derde van de volwassenen in Nederland (32 procent) zich nog minder fit te voelen als de huidige lockdown wordt verlengd. Dat blijkt uit de antwoorden van 2.500 mensen.

Dit aantal loopt op tot 34 procent als het gaat om mentale fitheid. ,,Elke sportkans is waardevol. Daarom vragen wij het kabinet om de sportmogelijkheden uit te breiden. “Algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF is het daarmee eens.

In december deden ruim 6 miljoen mensen (39%) helemaal niet aan sport. Net iets meer dan de helft van de mensen (47 procent) bleef die maand wekelijks sporten. Omdat de sportscholen ’s avonds dichtgaan, zegt een grote meerderheid van de jongeren onder de 18 jaar (59%) minder of helemaal niet aan sport te doen. We zitten midden in een vitaliteits- en beweegcrisis die niet meer overgaat”, aldus Van den Tweel.

Doordat ze niet meer bij hun club kunnen zijn, zegt 41 procent van de leden van sportclubs dat hun animo om te sporten is afgenomen. Zelfs 61 procent van de competitiesporters denkt dat hun animo om te sporten afneemt als de competities in het voorjaar niet door kunnen gaan.

,,Sporters worden door de trainingen en wedstrijden van hun clubs sterk gemotiveerd om te blijven bewegen. Helaas kan door de maatregelen een aanzienlijk aantal mensen hun sportevenement niet meer bijwonen “aldus Van den Tweel. En, zoals hij weet, hoe langer je zonder sporten zit, hoe moeilijker het is om er weer in te komen.

Meer dan de helft van de bevolking (58%) vindt dat de sportsector altijd toegankelijk moet zijn voor het publiek. De sport- en bewegingsindustrie heeft al een petitie ingediend om sport erkend te krijgen als een noodzakelijke dienst. De petitie werd door bijna 300.000 personen ondertekend.

Winkels lanceren campagne voor openen winkels

Winkels Veilig open

De detailhandel heeft een landelijke campagne gelanceerd om mensen aan te moedigen een bedrijf te beginnen.
Met een nieuwe, landelijke campagne probeert de detailhandel het nieuwe kabinet over de streep te trekken. INretail, Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel vinden allemaal dat de winkels veilig open kunnen.

Door de verspreiding van de omikronversie van het coronavirus zijn op dit moment zo’n 56.000 niet-essentiële winkels gesloten. Volgens de groepen is dit onnodig omdat zij menen dat veilig kan worden gewinkeld door mondmaskers te gebruiken en op veilige afstand te blijven. Zij stellen dat, indien de zaak daartoe aanleiding geeft, een beperking van het aantal bezoeken per winkel kan worden ingevoerd.

Volgens de groepen zetten de winkeliers in de aanloop naar de persconferentie van vrijdag zwaar in op de campagne en de oproep om weer veilig open te gaan. De ondernemers informeerden Nederland met posters in winkeluitstallingen en berichten op sociale media.

“Kabinet gaat versoepelen, kan niet anders”, zegt INretail-directeur Jan Meerman

Wij denken dat dit kabinet de juiste stappen zal zetten en dat er wat versoepelingen zullen komen. De ondernemers mogen op een veilige manier open en houden zich toch aan de regels “. Jan Meerman, de directeur van INretail, verklaarde deze veronderstelling dinsdagavond op tv bij 1Vandaag.

Winkeliers geven steeds vaker aan dat ze desondanks op zaterdag hun deuren zullen openen. Meerman is stellig: “Dat is niet onze raadgever.” Ik vind dat de winkels alleen open mogen met toestemming van het kabinet. Ik kan me niet voorstellen dat deze regering een andere beslissing neemt; we kunnen veilig open. Laten we kijken naar wat kan in plaats van wat niet kan.

Meerman reageert op een vraag over het hoge aantal besmettingen met Omikron in Nederland en de drang om winkels te creëren: “We zien dat een groot deel van onze klanten naar België en Duitsland gaat. Niets is anders dan in Nederland. Wat maakt Nederland zo uniek? Veel ondernemers uiten hier hun onvrede over.”

OMT bespreekt nieuw record in aantal besmettingen

Het Outbreak Management Team (OMT) van de regering, dat advies geeft over de aanpak van de coronauitbraak, komt vandaag opnieuw bijeen. De leden zullen dan bespreken welke stappen moeten worden ondernomen nu het aantal positieve tests een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. De huidige reeks beperkingen blijft van kracht tot vrijdag, 14 Januari. Daarna zal een nieuwe persconferentie worden gehouden.

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (11-01-2022)
Coronacijfers Vandaag – 29.107 besmettingen, 215 ziekenhuis en 33 IC-opnames

Het OMT zal voor het eerst advies uitbrengen aan het aantredende kabinet. Het kabinet dit advies gebruiken voor het samenstellen van de maatregelen vanaf Vrijdag, 14 Januari 2022. Mark Rutte en Ernst Kuipers presenteren de persconferentie om 19:00 uur.

Eind vorige week gaf het OMT ook al een nieuw advies aan het kabinet. Mensen moeten op meer plekken medische mondkapjes gaan gebruiken, aldus het OMT. Dat zou niet alleen binnenshuis moeten gebeuren, zoals op de werkplek of in de horeca, maar ook buitenshuis, zoals in drukke winkelstraten.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Bedrijven komen personeel tekort door corona besmettingen

Het aantal absenties bij bedrijven, loopt net zo hard op als het aantal corona besmettingen. Niet alleen zieke mensen moeten in quarantaine, maar ook hun huisgenoten of collega’s. Het gevolg is dat kleinere bedrijven noodgedwongen hun deuren moeten sluiten, aldus werkgeversvereniging AWVN. Grotere bedrijven moeten hun productie minimaliseren en minder producten aanbieden aan consumenten.

ArboNed, een arbodienstverlener, zegt geen idee te hebben hoeveel werknemers in quarantaine zijn. Werkgevers vragen wel aan ArboNed of hun personeel mag doorwerken als ze verkouden zijn. Nee, dat is niet het geval. Volgens een woordvoerster “zit daar een aanzienlijk risico op extra besmettingen bij, wat leidt tot meer ziektegevallen.” Het laat wel zien hoezeer bedrijven zitten, en het overmatige ziekteverzuim gevolgen heeft voor werknemers.

Petitie voor sporten in lockdown, passeert 300.000 handtekeningen

Verschillende sportgerelateerde organisaties hebben opnieuw hun wens geuit dat de sport zo snel mogelijk van start gaat door een petitie in te dienen bij Conny Helder, de nieuwe minister van Sport. Ruim 300.000 personen hebben de petitie “Sport van het slot” ondertekend. Meer informatie over de actie is hier te vinden, met dank aan NL Actief en anderen.

Promotievideo van de petitie Sport = Essentieel

Erik Scherder, neuropsycholoog, liet zijn werknemers sporten tijdens werktijd in tijden van thuiswerken. ,,Als je nieuwe werknormen afdwingt, zoals meer mensen toestaan thuis te werken, moet je ook de voorwaarden veranderen. Zeker nu we midden in een crisis zitten. Lichamelijke inactiviteit is al een epidemie geworden. Dat is nog niet opgelost, en het Coronaprobleem hangt daarmee samen.”

‘Niet-essentiële winkels moeten open’ vinden Gemeente

Verschillende steden hebben de regering schriftelijk verzocht om niet-essentiële winkels te heropenen. Zij zijn bezorgd over de gevolgen voor de winkels als de blokkade aanhoudt. Vorige week was de gemeente Barneveld een van de eersten die premier Mark Rutte een open brief schreef. Zij vroeg om de niet-essentiële sector zo snel mogelijk open te stellen, met de juiste veiligheidsmaatregelen. Inmiddels hebben tal van andere gemeenten politiek Den Haag in een soortgelijke brief aangeschreven.

essentiële winkels moeten open volgens gemeente

In hetzelfde gebied hebben Veenendaal, Nijkerk, Putten, Ede, Overbetuwe en Wageningen eerder een brandbrief doen uitgaan, en de oproep is door het hele land verspreid. De gemeenten Krimpenerwaard en Sliedrecht in Zuid-Holland, alsmede Opmeer en Bergen in Noord-Holland, hebben de minister-president verzocht aandacht te besteden aan de gevolgen van de bedrijfsvergrendeling voor het bedrijfsleven.

De druk om niet-essentiële winkels te laten draaien, wordt steeds groter. De winkeliersgroeperingen INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Koninklijke Horeca Nederland dringen er al langer bij de regering op aan om winkels weer open te laten gaan (KHN).

Extra maatregelen in winkels mogelijk

Winkels zijn bereid onze deuren open te zetten op voorwaarde van verdere maatregelen. Een directeur laat op de website weten dat het kabinet een lijst met mogelijkheden heeft waaruit gekozen kan worden. “Denk aan een vroeger sluitingsuur, minder consumenten per vierkante meter dan voorheen, en winkelen op afspraak of met een betaald entreebewijs in drukke gebieden.”

Belangrijk is wel om onderscheid te maken tussen stad en platteland bij de extra maatregelen. In de dorpen zijn winkels vrijwel nooit ‘overvol’. “Bij winkels in de grote steden kunnen klanten dan om hun QR-code worden gevraagd. Dit is iets wat Oostenrijk en Duitsland ook doen.” INretail kan een corona-toegangskaart krijgen door te vragen bij winkeliers in corona-hotspots. “Daarna onderzoek je regionaal om te zien waar besmettingen problemen opleveren.”

Ondernemers noemen ‘Lockdown niet te doen’ en roepen op tot een open samenleving

Aanstaande zaterdag moeten de maatregelen volledig gericht zijn op het weer open krijgen van de economie. VNO-NCW en MKB Nederland, twee werkgeversorganisaties, zijn het daarmee eens. ‘De lockdown is niet meer mogelijk voor het bedrijfsleven, voor de hele samenleving, en ook alle andere Europese landen zijn over het algemeen open’.

Volgens de werkgeversverenigingen was de lockdown begin december 2021 waarschijnlijk onvermijdelijk, maar “Inmiddels weten we meer over omikron, en wijkt Nederland qua beleid in rap tempo af van alle andere EU-lidstaten in Europa.” De werkgeversorganisaties wijzen er ook op dat de groep oudere en kwetsbare Nederlanders veelal een boosterprik hebben gehad, waardoor de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname kleiner is geworden.

OMT-overleg 12 Januari 2022 - Jaap van Dissel van het RIVM

De huidige lockdown duurt nog tot vrijdag, dus de regering zal snel moeten beslissen hoe nu verder te gaan. Het Outbreak Management Team komt morgen opnieuw bijeen voor een second opinion. RIVM-directeur Van Dissel heeft vandaag de meest betrokken ministers geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen rond Corona. In de persconferentie, aankomende Vrijdag komt het verlossende woord. Dan zullen Mark Rutte en Ernst kuiper de nieuwe maatregelen vanaf 15 Januari aankondigen.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Sportschool in Beverwijk is opnieuw gesloten

Sportschool Cardio Fitness Beverwijk sluit opnieuw haar deuren. Maandag opende de sportschool haar deuren voor medewerkers in de gezondheidszorg die onder strenge richtlijnen wilden sporten. De sportschool deed dat naar aanleiding van mediaberichten dat de binnenruimte van het Erasmus MC in Rotterdam tijdens de lockdown beschikbaar was voor zorgmedewerkers.

Na “productieve gesprekken” met de afdeling handhaving van de gemeente Beverwijk is woensdag besloten de deuren weer te openen. “Hoe triest en absurd het ook is, wij volgen de aanbevelingen van handhaving en de gemeente Beverwijk”, verklaart Debbie Keskin, een van de twee eigenaren.

De sportschool gaat op 19 december 2021 dicht. Het openblijven van de sportschool in het ziekenhuis werd door Cardio Fitness gezien als “een validatie van de sportscholen als noodzakelijk voor onze samenleving.” Bewegen tijdens een lockdown is momenteel vooral in de gezondheidszorg van levensbelang, aldus de Beverwijkse sportschool, “aangezien het personeel daar onder immense druk staat en niet over het hoofd kan worden gezien.”

Bedrijven willen nieuwe Quarantainevoorschriften

Quarantaineregelgeving is problematisch voor bedrijven. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland moet de regelgeving worden aangepast. “Veel particulieren zitten nu onnodig thuis, wat voor veel bedrijven en instellingen problemen oplevert, zeker als thuiswerken niet haalbaar is”, stellen zij.

Steeds meer organisaties hebben moeite om hun schema’s op orde te krijgen als gevolg van het toegenomen ziekteverzuim, waardoor het productieproces vertraging oploopt. Aangesloten bedrijven geven steeds meer signalen af aan VNO-NCW en MKB-Nederland.

De helft van alle steunpakket-aanvragen komt uit de horeca.

In de vorige periode ging meer dan de helft van de loonbijstandsaanvragen naar horecabedrijven. Dat heeft de uitvoeringsinstantie UWV, die de aanvragen voor NOW-ondersteuning behandelt, gemeld. In totaal heeft het UWV zo’n 22.500 aanvragen voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarbij in de zevende periode ruim 587 miljoen euro aan voorschotten is verstrekt. Bedrijven hebben tot het einde van de maand de tijd om hiervoor een aanvraag in te dienen.

De horecasector ontving 212 miljoen euro van de in totaal 587 miljoen euro. Die sector is bijzonder zwaar getroffen door de huidige lockdown 2022, waardoor de hotelsector bijna volledig is gesloten en alleen afhaalrestaurants nog open zijn. Ook de detailhandel was goed vertegenwoordigd, met bijna 15% van alle aanvaarde aanvragen. Alle niet-essentiële winkels zijn eveneens gesloten, met uitzondering van het afhalen van goederen die per telefoon of online zijn besteld.

425.000+ banen worden betaald door NOW

In totaal zijn 425.000 mensen in dienst van de 22.568 ondernemingen welke NOW-ondersteuning ontvangen. Zestig procent van het geld gaat naar bedrijven met minder dan 10 werknemers. Er waren 118 aanvragen van organisaties met meer dan 250 werknemers.

Aantal faillissementen, extreem laag

Vorig jaar waren er minder faillissementen dan in voorgaande jaren. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak, die onderzoek deed naar door de rechter uitgesproken faillissementen. Vorig jaar waren er zo’n 2300 faillissementen, waarbij 1700 bedrijven of organisaties en 600 personen betrokken waren.

Dat is een forse daling ten opzichte van de iets meer dan 4000 faillissementen die in het eerste kalenderjaar van 2020 werden gemeld. In 2019 werden 4776 bedrijven, organisaties en personen failliet verklaard.

De Raad voor de rechtspraak heeft niet gekeken naar de reden van het lage aantal faillissementen, maar vindt het wel veelzeggend gezien het feit dat veel bedrijven de dupe zijn van de overheidsmaatregelen. Tegelijkertijd wijst de Raad erop dat rechters minder geneigd zijn om bedrijven failliet te laten gaan als ze in wezen gezond zijn. Het lage aantal faillissementen kan ook te danken zijn aan bijstandsprogramma’s van de overheid.

Verlenging van de lockdown is geen garantie, aldus Bruls.

De 25 burgemeesters die aan het hoofd staan van het Veiligheidsberaad van de veiligheidsregio komen donderdagavond online bijeen om te praten over waarschijnlijke aanvullende corona-maatregelen die het kabinet vrijdag zal aankondiger.

Het Outbreak Management Team (OMT) moet met een geloofwaardig verhaal komen over de gevolgen. Je moet kunnen stellen dat als de lockdown niet wordt verlengd, de ziekenhuizen over een of twee weken helemaal leeg zijn. Anders zeg ik: “geef meer lucht aan bedrijven, en eigenlijk aan iedereen in de samenleving”, aldus Bruls.

Voor het bedrijfsleven omschrijft Bruls de uitsluiting als “heftig”. Ja, vooral de ongelijkheid nabij de grens is bijna verbijsterend. Zeker als ik hoor dat ondernemers in Kleef (bij Nijmegen) dolgelukkig zijn omdat hun kerst helemaal is afgelost door Nederlandse klanten. Het enige wat je nu nog moet doen is werken als een winkelier. Maar er zijn een paar bedrijfstakken die al lang belegerd zijn, en die hebben het veel slechter.”

Vind jij dat lockdown verlengd moet worden?💬 Deel je mening

14 Januari een Persconferentie door Rutte en Kuipers

De volgende corona persconferentie vindt plaats op vrijdag 14 januari, bevestigd door bronnen dicht bij het OMT. De persconferentie zal de eerste zijn namens het nieuwe missionaire kabinet. Premier Rutte zal worden bijgestaan door Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Persconferentie Januari 2022: Datum, Wanneer en Verwachtingen
Vrijdag zien we dus Ernst kuiper op de plaats van Hugo de jonge

Op vrijdag 14 januari zal de hamvraag worden beantwoord: wordt de lockdown verlengd? Vorig jaar kondigde het kabinet de noodtoestand af die in ieder geval tot vrijdag 14 januari 2022 zal duren.

Winkels en Horeca willen vanaf vrijdag weer open

INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND), twee winkeliersgroepen, dringen er bij het nieuwe kabinet op aan om winkels weer open te laten gaan. Volgens INretail moet Nederland in de “pauzestand”. Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herhaalt dat het land weer open moet en dat Nederland uit de “winterslaapstand” moet worden gehaald.

“Iedereen wil zijn leven terug”, meent INretail. Volgens een woordvoerster is dat “heel goed haalbaar, mits iedereen zich aan de regels houdt.” “We moeten een systeem ontwikkelen dat winkeliers en de samenleving laat functioneren.” Volgens de woordvoerster zou het systeem een limiet moeten bevatten voor het aantal bezoekers per vierkante meter winkel, dat zou kunnen veranderen afhankelijk van het scenario in Corona.

De relevantie van winkels in het dagelijks leven wordt benadrukt door RND-voorzitter Eus Peters. De winkelstrip van een stad, dorp of wijk is het kloppend hart en winkelen bevordert de sociale cohesie. Daar willen we graag met het nieuwe kabinet aan meewerken.” De kans op coronabesmetting in een winkel is volgens Peters klein, daarom zouden winkeliers gewoon open kunnen gaan. KHN is er al langer van overtuigd dat de horeca veilig en coronaproof kan opereren. De branchegroep bedacht vorige week een strategie en de organisatie dringt er nu bij het kabinet op aan “te kijken naar wat haalbaar is.”

Ernst Kuiper wil bredere blik naar corona maatregelen kijken

Ernst Kuipers, de nieuwe coronaminister, wil de maatregelen goed onder de loep nemen. Volgens hem is de concentratie van het vorige kabinet op met name de zorg onhoudbaar. Nadat zijn voorganger Hugo de Jonge maandag het stokje op het ministerie van Volksgezondheid had overgedragen, verklaarde Kuipers: “We moeten echt langetermijnstrategieën voor corona gaan maken, om de simpele reden dat dit niet meer weggaat.”

Corona minister Ernst Kuiper in aankomende persconferentie

Nu ligt er volgens Kuipers “een heel zwaar accent op één bepaald model van het RIVM, op voorspelde aantallen besmettingen en ziektegevallen.” “Kun je er andere modellen naast leggen, een groter palet doorrekenen, en daardoor wat meer zekerheid krijgen?”, zegt de onderzoeker. Daarbij kijkt hij niet alleen naar zorggebruiksmodellen, maar ook naar economische implicaties. “Met dat soort aspecten moet rekening worden gehouden.”

Wat vind jij dat er moet veranderen aan het coronabeleid?💬 Deel je mening over het beleid

Of de nieuwe coronaminister ook aanwezig zal zijn op de aankomende persconferentie op 14 Januari 2022 is niet bekend. Het zou in ieder geval een mooie introductie zijn van de nieuwe corona minister Ernst Kuipers. Maar wellicht dat de minister eerst meer tijd nodig heeft om alle huidige maatregelen en coronabeleid onder ogen te nemen. We gaan het Vrijdag om 19:00 uur zien.

Onvoldoende mondkapjes van medisch type 2

In ons land hebben grote drogisterijen weinig of geen type 2-mondmaskers op voorraad. Dat vertelden vertegenwoordigers van Etos, Kruidvat en Trekpleister. Ook zijn ze nog niet te koop bij Albert Heijn supermarkten.

Het OMT adviseert de overheid om mondkapjes verplicht te stellen op alle openbare binnenlocaties waar meerdere personen uit verschillende gezinnen samenkomen, en op drukke openbare plekken buiten. Verder adviseert het OMT om alleen medische mondmaskers te gebruiken, bij voorkeur type 2. Lange tijd mochten wij dit soort maskers niet aanbieden”, verklaart een vertegenwoordiger van Kruidvat en Trekpleister het beperkte aanbod.

Deltakron-variant (Omikron + Delta)

Het lijkt erop dat coronavarianten Delta en Omikron samen zijn gesmolten tot een variant die Deltakron en Deltacron (met een c) wordt genoemd. De nieuwe Deltakron-variant is ontdekt in Cyprus, er zijn al meer dan 25 besmettingen geïdentificeerd met de nieuwe variant.

Of de combinatie van deze twee coronavirus-mutaties invloed gaat hebben op de pandemie is nog onduidelijk. Wel is bekend dat Omikron besmettelijker is, maar over het algemeen milde klachten geeft. En dat Delta zwaardere klachten geeft, maar minder besmettelijk is. Maar de klachten van de Deltakron-variant zijn vooralsnog onbekend. Daarom verwachten we ook niet dat deze nieuwe variant wordt meegenomen in de persconferentie van 14 Januari. Er is simpelweg nog te weinig betrouwbare data van deze net ontdekte variant uit Cyprus.

Aantal besmettingen in Nederland op recordhoogte

Wat het aantal nieuwe coronabesmettingen betreft, is dit een absoluut dagrecord. Tussen donderdag en vrijdagochtend zijn meer dan 35.000 personen, oftewel 34.954, positief getest op het coronavirus. Het vorige dagrecord stond op 24.700, dat gisteren nog werd gevestigd. Dat cijfer was lager als gevolg van een RIVM-probleem.

  • Er waren dit jaar 34.954 nieuwe coronabesmettingen (donderdag: 24.700)
  • 115 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen op ziekenhuisafdelingen (totaal: 1107, -15 ten opzichte van donderdag)
  • 16 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 409, -10 in vergelijking met donderdag)
  • In totaal zijn 24 personen overleden als gevolg van het coronavirus (donderdag: 12)
Aantal besmettingen in Nederland op 10 Januari 2022

Scholen gaan maandag weer open, ondanks coronacijfers

De scholen gaan maandag weer open, ondanks het feit dat het aantal nieuwe coronabesmettingen een recordhoogte heeft bereikt: ongeveer 35.000 in de afgelopen 24 uur. De verwachting is dat basisscholen en middelbare scholen broeinesten worden van de omikronversie. Arie Slob (ChristenUnie), de demissionair minister van Onderwijs, laat De Stentor weten dat hij bij zijn keuze blijft.

‘Het Outbreak Management Team heeft gewaarschuwd dat na heropening van de scholen het aantal besmettingen in Nederland zal toenemen en het beroep op de ziekenhuizen zal toenemen’, aldus de vertrekkende onderwijsminister, die maandag het stokje overdraagt aan Dennis Wiersma (VVD).

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Nieuw kabinet voor 2022

Het gebruikelijke beeld op het bordes achter Paleis Noordeinde volgde op de beëdiging van het nieuwe kabinet. Minister-president Mark Rutte en zijn nieuwe kabinet hebben het paleis verlaten en zullen later op de dag voor het eerst bijeenkomen.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Rutte IV - Nieuwe kabinet vanaf 10 Januari 2022

Vanwege corona verliep de procedure dit jaar anders dan in voorgaande jaren. Sigrid Kaag, de eerste vicepremier en minister van Financiën, was afwezig bij het portret omdat zij herstellende is van een coronabesmetting. Links van koning Willem nam Alexander’s tweede vicepremier Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de plaats van Kaag in. De ministers hielden ook onderling 1,5 meter afstand. Kabinet Rutte IV gaat nu overleggen over de corona-epidemie, de voortzetting van de lockdown en de ondernemershulp.

Wat vind jij dat het nieuwe kabinet moet doen om corona te bestrijden?💬 Deel je mening met onze lezers

Zorgmedewerkers gaan naar sportschool in Beverwijk

Bij sportschool Cardio Fitness Beverwijk werken zo’n 25 werknemers uit de gezondheidszorg zich maandagochtend in het zweet. Debbie Keskin, de eigenaresse, vindt het tot nu toe een succes. “Iedereen is heel opgewekt en dankbaar. Ze vinden het fijn dat ze een tijdelijke uitlaatklep hebben.” De sportschool, die sinds 19 december gesloten is voor het publiek vanwege de lockdown, zei dit weekend dat het weer open zal gaan voor werknemers in de gezondheidszorg.

De deuren van deze groep zijn open van 9.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur. Naar aanleiding van beweringen dat de sportschool van het Erasmus MC in Rotterdam tijdens de lockdown beschikbaar is voor zorgmedewerkers, kwam de sportschool met het idee. De gemeente heeft nog geen toestemming verleend voor het initiatief.

“Medische mondmaskers op winkelstraten en in openbare ruimtes”, adviseert OMT.

In openbare openluchtomgevingen waar geen gepaste afstand kan worden gehouden, zoals tijdens protesten, atletiek evenementen, drukke handelswijken en drukke markten, moeten mensen medische mondkapjes dragen. Het Outbreak Management Team (OMT) beveelt dit aan, na nieuw overleg op 10 Januari 2022. Binnenshuis, zoals in de hotelsector, commerciële gebouwen, het onderwijs en sportfaciliteiten, moeten medische mondkapjes worden gebruikt.

Medische maskers moeten volgens specialisten worden gedragen in alle openbare binnenruimten, ook tijdens het zitten, ongeacht of voldoende afstand kan worden bewaard. Bovendien mag het masker worden afgedaan tijdens het eten of drinken, alsook tijdens het sporten.

Medische neusmaskers “bieden een iets hogere bescherming tegen het vrijkomen van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers” en “geven de gebruiker extra bescherming tegen het oplopen van een infectie”, aldus het OMT. Dit verwijst naar chirurgische maskers van het type ‘Type 2’, niet naar FFP2-maskers.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Sport en fitness zijn cruciale diensten, stelt NL Actief in een online petitie.

NL Actief dringt er bij het komende kabinet op aan om sport en bewegen te benoemen als een vitale dienst en te garanderen dat de deuren van sportaanbieders open gaan en blijven, conform de aanbevelingen van het RIVM en het protocol voor verantwoord sporten. Er is een online petitie met meer dan 285.000 handtekeningen opgesteld die dinsdag zal worden aangeboden.

Sport en bewegen zijn van grote betekenis voor een fysiek en psychisch fitter en gezonder leven‘, aldus de website van NL Actief. Als Nederlander heb je het op dit moment moeilijk om het allemaal te snappen. Daarom moet de sportbranche erkend worden als een essentiële dienst, die ervoor zorgt dat de deuren van sportaanbieders open blijven.

petitie sportscholen essentieel
Klik hierboven om de petitie te ondertekenen!

NL Actief is een branchevereniging van de bekendste en meest ambitieuze sport- en beweegbedrijven van Nederland. NL Actief heeft een ledenbestand van 1.000 accommodaties met in totaal 3 miljoen fitnessklanten.

10 Januari: Meer sportscholen openen hun deuren.

Sportscholen als PerformFit in Duivendrecht en Cardio Fitness in Beverwijk verwelkomen nu ook zorgmedewerkers. Dit naar aanleiding van aantijgingen in de media dat de interne sportschool van het Erasmus MC in Rotterdam tijdens de lockdown beschikbaar is voor zorgmedewerkers.

Wat vind jij van de actie door sportscholen?💬 Deel je mening!

,,Dit is een fantastisch project”, zegt PerformFit-clubeigenaar Sander Jansen. “Dan kunnen we mensen helpen om weer gezond en robuust te worden tegenover Covid-19.” Alleen personen die werkzaam zijn in de medische wereld mogen zijn school bezoeken, en alleen onder strenge restricties. In de sportzaal worden bijvoorbeeld maximaal veertien personen toegelaten, maar normaal gesproken zijn er 28 sporters. Zij moeten zich ook op voorhand inschrijven voor een bepaalde tijd.

De sportscholen zijn sinds 19 december gesloten vanwege de lockdown. Jansen: De kans is groot dat de agenten of politie morgen hier zijn om de mensen naar huis te sturen, maar ik zal het daarna met de gemeente opnemen. Om aan te geven dat het in het Erasmus MC wel is toegestaan, maar op deze locatie niet. Dat is een voorbeeld van meten met twee maten. Maar hoe ik dat moet gaan doen? Ik heb geen idee. Jansen geeft wel aan dat hij “geen ophef of protest” verwacht.

Bij Cardio Fitness Beverwijk zijn ook professionals uit de gezondheidszorg welkom om onder strenge begeleiding te komen trainen. De twee eigenaren van Cardio Fitness vinden het besluit van het Erasmus MC om zorgmedewerkers te laten sporten positief. Zij zien het als “een duidelijke erkenning van het belang van sportscholen in onze cultuur.”

Nieuwe trend in de uitvaart

De particuliere begrafenis is een trend die waarschijnlijk langer zal duren dan de economische crisis. Als nabestaande kun je je een beetje vergeten voelen als er veel mensen op een crematie zijn. Die ballast of druk was niet meer aanwezig.” Maar er is meer: uitvaartplanners zijn tegenwoordig veel tijd kwijt aan het organiseren van uitstel voor begrafenissen en crematies die niet binnen de toegestane termijn van zes dagen gehouden kunnen worden.

‘Erasmus MC sportschool open, wij ook open’, zegt Cardio Fitness Beverwijk.

Cardio Fitness Beverwijk verwelkomt morgen zorgmedewerkers. Dit besluit van eigenaren Debbie Keskin en Dick Vrij komt na berichtgeving over de vrijstellingsregel die geldt voor de interne sportschool van het Erasmus MC, een besluit van aankomend minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

Ernst Kuipers

In dit artikel wordt uitgelegd hoe Keskin niet weet hoe er op het initiatief gereageerd gaat worden. “Normaal gesproken bespreken we onze plannen met de gemeente”, zegt ze, “maar dat hebben we vandaag niet gedaan.” “Het is misschien niet in de juiste volgorde, maar Ernst Kuipers doet het wel.” De praktijk moet uitwijzen wat de vertakkingen zijn.”

Handhavers sluiten winkel in Haarlem en veranderen de sloten

Handhavers van de gemeente Haarlem hebben zaterdagmiddag de skateshop Revert ’95 van Jeroen Blankevoort gesloten. De sloten van de winkel zijn vervangen. De ondernemer hield zijn deuren open uit protest tegen de huidige coronamaatregelen.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

skateshop Revert '95 gesloten en sloten vervangen Haarlem

Jeroen Blankevoort reageert tegenover NH Nieuws over de gedwongen sluiting van zijn winkel. “Het is van de zotte, dit is totaal buiten alle proporties”, zegt hij. “Dit beleid is gewoon te zot voor woorden, wat voor ons des te meer motivatie is om ons als ondernemers te organiseren.”

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Niet-essentiële winkels gaan open ondanks verbod

Zaterdag zin er in verschillende steden niet-essentiële winkels open uit protest tegen de nieuwe beperkingen. Bij wijze van ludiek protest is een handvol winkels in Bussum ‘open’ en kunnen klanten er terecht voor een kop koffie. In de binnenstad van Sittard zijn zaterdag enkele zaken open die volgens de coronawetten dicht hadden moeten zijn. ‘Ja, wij zijn open!’ staat er op een spandoek op een winkelraam. “Wij hebben het recht om dat te doen!” Ook in Roermond openen winkels hun deuren voor het winkelend publiek.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Niet-essentiële Winkels open, zaterdag 8 Januari 2022

Bormans Modeschoenen in Sittard, eigendom van Jo Bormans, ging zaterdag om 9.30 uur open. Het staat tot over onze oren in het water. Door de Nederlanders hebben de winkeliers in België een omzetstijging van meer dan 30%. Dat hebben we hier verloren. Dit is onvergeeflijk.”

Ook in de gemeente Urk zijn onlangs winkels geopend. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er zaterdag geen boetes uitgedeeld. Winkeliers daarentegen krijgen een waarschuwing omdat “veel winkels open zijn.” Zij worden gewezen op de mogelijkheid om hun eten te bestellen en af te halen, en ze worden gestimuleerd om dat te doen. “We denken dat dat voldoende is”, voegde de woordvoerder eraan toe.

Vind jij dat de winkeliers gelijk hebben?💬 Deel je mening!

OMT-lid Marion Koopmans noemt aantal omikron-besmettingen ‘slechts het begin’

Dat geen twee OMT-leden hetzelfde zijn, leerden we ook deze week weer. Slechts één mond gebruiken “Vooral het aansluiten bij discussieprogramma’s blijkt lastig te zijn. Als bijvoorbeeld de statistieken uit Engeland, Denemarken en Frankrijk positief zijn, kunnen de beperkingen wat worden opgeheven, aldus een OMT-lid eerder deze week.

Maar, zoals viroloog en OMT-lid Marion Koopmans opmerkt, we moeten oppassen dat we ons niet alleen richten op de meest gunstige landen. “Besmetting aantallen nemen nu al snel toe, en dit is nog maar het begin“, stelt Koopmans. Koopmans denkt dat de Omikron-variant in Nederland nog voor veel besmettingen gaat zorgen. Zeker aangezien het aantal gevallen blijft stijgen in tijden van lockdown. Het OMT en kabinet wil voorkomen dat deze nieuwe coronagolf teveel druk op de zorg legt.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Geen nieuwe versoepelingen ‘Zorg is er niet klaar voor’

Het kabinet zal vrijdag 14 Januari besluiten of de huidige lockdown wordt voortgezet of versoepeld. Woensdag vindt een speciale OMT-vergadering plaats en donderdag spreken de betrokkenen in het Catshuis, gevolgd door een persconferentie op vrijdag 14 Januari om 19:00.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding

Verwachtingen Persconferentie Januari - Hugo De Jonge

Over de uitkomst wil De Jonge niet speculeren, maar voorzichtigheid is geboden. Door het grote aantal ziektegevallen zal het aantal patiënten stijgen, maar je weet niet hoeveel. Het is niet hetzelfde als eerdere golven; er is een gevoel van onvoorspelbaarheid. Als gevolg daarvan moet je voorzichtig te werk gaan en rekening houden met wat denkbaar is.”

OMT-advies

Volgens het OMT is de situatie van het coronavirus in Nederlands nog niet duidelijk. Aan de ene kant zijn er grote infectiecijfers en aan de andere kant berichten over de mildere klachten van de omikron-variant. De specialisten zullen de komende dagen nodig hebben om een dieper inzicht in alle feiten te krijgen om woensdag een geloofwaardig advies aan het kabinet te kunnen geven.

7 Januari 2022: Nieuw OMT overleg

Vandaag is er een nieuw OMT-overleg. Na dit overleg wil het outbreak management team een nieuwe advies aan het kabinet geven over de situatie van het coronavirus in Nederland. Zo kan er alvast worden nagedacht over nieuwe maatregelen of juist versoepelingen in de volgende persconferentie.

Gezien de cijfers worden er geen grote versoepelingen verwacht, mogelijk wordt de lockdown die loopt tot 14 Januari verlengd. OMT verwacht dat grote versoepelingen pas nodig zijn in eind Januari 2022 of begin Februari als de meeste mensen een boosterprik gehaald hebben. Daarmee zijn mensen namelijk beter bestand tegen de nieuwe Omikron-variant.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Invoer 2G-regel opnieuw vertraagt

De uitbreiding van coronapas en de invoering van 2G duren langer dan verwacht. Een belangrijke Tweede Kamer heeft meer tijd nodig. Partijen zijn sceptisch of de coronapas goed zal functioneren in tijden van Omikron. De nieuwe variant is namelijk ook erg besmettelijk onder gevaccineerde.

Partijen hebben nu tot 17 januari 2022 de tijd om nadere vragen in te dienen, waarna de regering zal reageren. Pas dan kunnen de Tweede en Eerste Kamer zich buigen over het omstreden idee om de toegang tot drukbezochte horecagelegenheden zoals muziekzalen te beperken tot mensen die gevaccineerd of genezen zijn (2G). Ook voorstellen om coronapas (3G, dus met een testmogelijkheid) uit te breiden naar de werkplek en in het onderwijs zijn uitgesteld.

Het kabinet was van plan om deze hulpmiddelen na de vakantiedrukte beschikbaar te hebben, maar veel betrokkenen zeggen dat de plannen “nooit gaan lukken” voor februari. Als ze er al doorkomen. Alleen de partijen VVD en D66 steunen de coronapa’s, en met de komst van de veel besmettelijker omikron-vorm – die zich minder bekommert om vaccins – neemt het parlementaire wantrouwen tegen de coronapa’s toe. De invloed van de omikron-mutant op de coronapas moet door het OMT worden geëvalueerd.

Een routekaart moet de horeca weer op weg helpen

KHN (Koninklijke Horeca Nederland) heeft, zoals al eerder, een horecaroutekaart gemaakt. De bond heft deze gemaakt om te laten zien hoe de horeca via fases op een veilige en verantwoorde wijze open kan na de lockdown. Deze kaart bevat suggesties die op korte termijn tot heropening van de horeca zullen zorgen, waarnaast de kaart gebaseerd is op ervaringen en adviezen van horecaondernemers. De KHN hoopt op een open houding van het nieuwe kabinet om tot een gesprek te komen over hoe ze de komende tijd omgaan met het coronavirus. Het doel hierbij is: kijken naar wat er wél kan, in plaats van de horeca volledig dicht houden.

De voorzitter van KHN geeft aan: “Het is essentieel dat het nieuwe kabinet de bereidheid toont om te kijken hoe we de horeca zo snel mogelijk weer open krijgen. Om de eerste stap te zetten, presenteert KHN daarom een concreet voorstel met weloverwogen invullingen voor een verantwoorde heropening van de horeca. Ondernemers willen namelijk weer volop kunnen ondernemen. De nieuwe bewindspersonen zijn bekend; ik nodig ze dan ook van harte uit om met ons in gesprek te gaan.”

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Retailbranche kan niet meer

Naast de horeca heeft de retail branche het ook lastig in deze periode. Vijftien winkelketens roepen dit op in een brandbrief aan politiek Den Haag. Retailers hebben hun winkels al sinds 19 december gesloten, en ze zijn er klaar mee. Het werkt ook niet bepaald mee dat consumenten van lokale winkeliers in België en Duitsland kopen en online bij de grote spelers hun bestelling doen. De ketens zien ook dat het personeel de moed aan het verliezen is. “De koek is op bij onze mensen. We zien groeiende verzuimcijfers, meer gesprekken met bedrijfsartsen en ga zo maar door. Ze willen vooruit, aan de gang. Het draagvlak is weg.”

O.a. brancheorganisaties geven aan dat er, ondanks de maatregelen, veilig kan worden gewinkeld als klanten anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen.

Meer vakantieboekingen ondanks maatregelen

Sinds kerst zijn het aantal vakantieboekingen bij reisorganisaties gestegen. Door veranderende reisregels op bestemmingen en de onzekerheid bij vakantiegangers is deze stijging minder hard dan normaal. Een woordvoerster van TUI geeft aan: “Mensen wachten wel echt af met boeken”. Ten opzichte van de afgelopen weken zijn het aantal boekingen wel gestegen, vooral boekingen naar de zon. Denk hierbij aan de Canarische Eilanden, de Antillen en Kaapverdië. Voor sneeuwbestemmingen zijn Oostenrijk en Finland veel geboekte landen. Het merendeel van de boekingen is voor januari en februari. Maar volgens de reisorganisator wordt er wel een stuk minder last minute geboekt, dan normaal. “Boekingen voor de zomervakantie lopen nog wel achter op de voorgaande jaren.”

Thuisknappers gaan gewoon door

Een groot aantal thuiskappers in Noord-Brabant knippen gewoon door, ondanks de huidige lockdown. Kappersbranchevereniging ANKO geeft aan dat het aantal illegale thuisknippers toeneemt. Gonny Eussen van ANKO geeft aan, “Doe het niet! Houd je aan de regels.” De steunmaatregelen zijn volgens de branche niet toereikend in veel gevallen. Verder zien veel van deze kappers het niet meer zitten. Dit komt omdat ze te maken hebben met een lockdown, wat geen inkomsten meer kan genereren, en omdat ze de eerder ontvangen loonsteun moeten terugbetalen. De bedragen waar ze recht op hadden zijn nu vastgesteld, waardoor het terugbetalen ervan is begonnen.

Wat kunnen we verwachten?

Aan de hand van het advies van het OMT dat vandaag gegeven wordt, zou er een keuze gemaakt worden over hoe we in Nederland verder moeten gaan met de bestaande coronamaatregelen. Voordat de nieuwe persconferentie er is zal er eerder op de dag een bijeenkomst zijn met sectoren, branches en maatschappelijke organisaties (zoals hierboven genoemd), waarin ze hun bevindingen mogen delen en waar mogelijk bij te stellen. Na de persconferentie zal minister De Jonge een brief aan de kamer schrijven over de voorstellen. De OMT-adviezen zijn al gegeven en openbaar gemaakt.

In dit advies hebben ze geadviseerd om tegen eind januari de coronabeperkingen nog verder te kunnen versoepelen. Hiertegen over waarschuwen deskundigen dat een te snelle versoepeling niet mogelijk is. Er zijn nog te veel vraagtekens en twijfel over kritische informatie over de omikron-variant van het coronavirus.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

23 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie