Persconferentie Januari: Gaat alles weer open?

Maandag 3 Januari komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen, om het kabinet te adviseren over de corona maatregelen uit de laatste persconferentie. Daarna moet duidelijk zijn wat er met de scholen gaat gebeuren, bijvoorbeeld of ze op maandag 10 januari weer open gaan of dat thuisonderwijs een optie wordt. De nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt via een “persmoment” op dinsdag 4 januari.

Vooruitlopend op zijn gebruikelijke dinsdagavond persconferentie op 11 januari zou premier Rutte zich mogelijk voorzichtig optimistisch uitlaten over de huidige situatie en het bedrijfsleven. De gegevens van de laatste twee weken van 2021 doen vermoeden dat een versoepeling van de huidige strenge coronamaatregelen een goed idee zou kunnen zijn.

Artikel gaat verder op: Verwachtingen persconferentie Januari 2022. Met het laatste nieuws omtrent de volgende persconferentie, OMT-overleg voor een nieuw advies aan het kabinet, reacties van Horeca en Retail op de huidige situatie en nog veel meer!

In de laatste week van 2021 waren er minder positieve coronatests.

Van 21 december tot en met 28 december 2021 bedroeg het aantal positieve testen, oftewel “gemelde personen” 84.398, oftewel 482 per 100.000 mensen. Het RIVM registreerde de week ervoor 94.864, er is dus sprake van een daling. Dit geldt zowel voor het aantal ziekenhuisopnamen (1063 versus 1431), als voor nieuwe IC-opnamen (191 versus 256).

aantal ziekenhuisopnamen coronacijfers Nederland

Ook het aantal door de GGD uitgevoerde tests met een positief resultaat is gedaald: 90.852 in week 50, en 80.981 in week 51. Wanneer we de GGD-gegevens omrekenen naar een percentage, zien we dat het aantal positieve testen in die twee weken met een half procent is gedaald, van 23,9 naar 23,4 procent.

In de afgelopen 24 uur werden echter 17.531 tests geregistreerd, wat veel meer is dan het gemiddelde van de voorgaande week.

Maandag 3 januari 2022

Net als op maandag 10 januari 2022 komt het OMT bijeen om de laatste RIVM-resultaten te evalueren en het kabinet te adviseren over het al dan niet instellen van scholen. Demissionair minister-president Rutte en/of kroningsminister De Jonge wonen later op de dag een persmoment bij.

Dezelfde route lijkt te worden gevolgd voor de nieuwsconferentie op dinsdagavond een week later. Maandag vergadert het Veiligheidsberaad, de adviesgroep van burgemeesters, over de kroningsmaatregelen.

Zij geven een advies aan coronaminister De Jonge na de OMT-vergadering eerder die maandag, en er worden keuzes gemaakt over hoe verder te gaan met de bestaande coronamaatregelen. Die avond is er een nieuwsconferentie, maar eerder op de dag zijn er bijeenkomsten met sectoren, branches en maatschappelijke groeperingen om de bevindingen te delen en waar mogelijk bij te stellen. De Jonge zal na de persconferentie een brief schrijven aan de Tweede Kamer over de voorstellen, en het OMT-suggestie zal openbaar worden gemaakt.

Dinsdag 4 januari 2022

Het Outbreak Management Team zegt op dinsdag 4 januari dat het tegen eind januari hoopt de coronabeperkingen nog verder te kunnen versoepelen. Deskundigen waarschuwen echter dat een snellere versoepeling, anders dan het heropenen van scholen, niet mogelijk is. Volgens het OMT bestaat er nog veel twijfel over “essentiële kenmerken” van de omikronversie van het coronavirus.

Volgens voorlopige onderzoeksgegevens, waaronder gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, verspreidt omikron zich veel sneller dan de delta-vorm, maar met aanzienlijk minder ziekenhuisopname. Ondanks het feit dat omikron milder lijkt te zijn dan delta, waarschuwt OMT dat er nog steeds kans is op overbelasting van de gezondheidszorg.

Vaccins tegen omikron zijn minder effectief.

Vaccins lijken ook niet zo effectief te werken tegen omikron als ze deden tegen eerdere virusstammen. Volgens Britse studies zou een booster-injectie 65 tot 75 procent bescherming bieden tegen symptomatische ziekte, aldus het nieuwste advies van het OMT. Uit de eerste Britse cijfers blijkt echter dat de werkzaamheid na 10 weken is gedaald tot 40 à 50 procent. Mensen lijken 80 tot 90% beschermd te zijn tegen ziekenhuisopname na het krijgen van een booster. In de nabije toekomst zullen studies ons kunnen vertellen hoe lang deze mate van bescherming aanhoudt.

Wat vind jij dat er moet gebeuren in Nederland: Lockdown, alles open of iets er tussen?💬 Deel je mening over de regels

Gaan de scholen weer open?

In Nederland heeft de omikron versie het overgenomen. Scholen waren een belangrijke bron van overdracht in eerdere golven. Daar is de laatste tijd veel kritiek op geweest, net als op de sluiting. 60 groepen, waaronder Unicef, schreven naar de regering: “Minderjarigen worden verantwoordelijk gehouden voor de gezondheid van volwassenen, maar de belangen van kinderen zelf worden genegeerd.”

Lockdown tot 14 januari

De huidige lockdown, waarbij alleen supermarkten en andere noodzakelijke inrichtingen mogen draaien, zal naar verwachting tot minstens 14 januari duren. Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge houden morgen waarschijnlijk een nieuwsconferentie om hierop in te gaan. Zij zouden ook laten weten hoe ver het staat met het besluit om de scholen open te stellen.

40 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie