VN-rapporteur kritisch over #politiegeweld bij coronaprotesten

Nils Melzer, VN-rapporteur die gaat over martelingen reageert geschokt op beelden uit Nederland. Hij noemt het politiegeweld op beelden van coronaprotesten ‘Walgelijk en barbaars’. De VN-rapporteur roept getuigen, slachtovers en ngo’s op om bewijzen van het politiegeweld de overdragen. Later dit jaar gaat de VN-rapporteur een bezoek brengen aan Nederland.

Nils Mezler Tweet:
“URGENT @DutchMFA:
➡️Dit is één van de meest walgelijke scènes van #politiegeweld die ik heb gezien sinds #GeorgeFloyd!
➡️Deze agenten & hun superieuren moeten vervolgd worden voor de misdaad van #foltering!
➡️Deze WREEDHEID MOET HIER & NU STOPPEN!
Ik zal binnenkort een officieel protestbriefje sturen!”

Corona demonstraties in Amsterdam

Duizenden mensen verzamelden zich zondag in Amsterdam voor een protest tegen de lockdown en corona maatregelen. Demonstranten kwamen de afgelopen tijd al vaker op het Malieveld bijeen om hun verzet tegen het coronabeleid kenbaar te maken. Ondanks het feit dat de gemeente Amsterdam de demonstraties op zondag had verboden, stroomden de demonstranten massaal de straat op. De video van de ongeregeldheden die tijdens de demonstratie uitbraken werd al snel vrijgegeven. Demonstranten en politie lagen vaak met elkaar overhoop, wat tot gespannen situaties leidde.

VN-correspondent, Nils Mezler

Ondanks het feit dat er politieagenten gewond raakten tijdens de demonstratie, was er op sociale media veel onvrede over het gedrag van de politie. Op Twitter vraagt Nils Melzer aandacht voor de Nederlandse gebruiken. De Zwitser is speciaal rapporteur voor foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing bij de Verenigde Naties.

Melzer komt bijvoorbeeld met bewijzen uit een veel bekeken filmpje van afgelopen zondag, waarin te zien is hoe een politiehond een demonstrant grijpt. Melzer dringt er bij getuigen op aan om met bewijzen van politiemishandeling te komen in de aanloop naar zijn bezoek aan Nederland later dit jaar.

Corona-protesten worden beantwoord met politiegeweld.

Melzer plaatste ook een video van de mobiele eenheid (ME) die een man mishandelt die op de grond ligt. Melzer spreekt zelf van “marteling” en vindt dat “deze agenten en hun leidinggevenden strafrechtelijk vervolgd moeten worden.”

Het Openbaar Ministerie constateerde eind vorig jaar dat politiepersoneel over hun grenzen is gegaan tijdens de protesten op het Malieveld. Naar aanleiding daarvan zullen de betrokken ME’ers en agenten worden vervolgd. Een demonstrant werd volgens justitie met buitensporig geweld gearresteerd. Hij had hoofdletsel en een bijtwond van een politiehond.

Politie Den Haag betreurd de uitspraken van Melzer

De Politie van Den Haag is op zachtst gezegd ‘not amused’. De politie noemt de uitspraken van Melzer ‘stellig op basis van enkele beelden, zonder kennis te nemen van enkele context.’

Slachtovers delen massaal hun verhaal op twitter

Getuigen en slachterovers van politiegeweld in Nederland delen massaal beelden en bewijzen op sociale media. Houd rekening dat sommige beelden erg heftig zijn. De context van de beelden wordt overigens zelden vermeld. Houd hier rekening mee!

Compilaties van het politiegeweld

Inmiddels zijn er ook een hoop tegenstanders van het coronabeleid die op Twitter strakke video compilaties van het politiegeweld delen.

Bij deze compilaties van het politie geweld wordt sterk de suggestie gewekt dat de corona demonstraties volledig vredig zijn. En dat de protesten gewelddadig worden en uit de hand lopen door agressie van politie agenten en ME. Uiteraard is dit nogal kort door de bocht, we verwachten dat er komende weken uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar het optreden van de politie. Persconferentie Januari: Gaat alles weer open?

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie