RIVM: Half miljoen positieve tests, maar slechts 11% meer opnames afgelopen week

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 530.015 positieve tests, zo blijkt uit cijfers die dinsdag zijn vrijgegeven. Dit is een stijging van bijna 45 procent en een nieuw record voor de vijfde week op rij. In dezelfde tijdspanne steeg het aantal ziekenhuisopnames met 11%.

Ondanks een achterstand van ruim 81.000 GGD-inzendingen bij het RIVM sinds 18 januari, is het aantal positieve testen gestegen. Het aantal positieve testen bedroeg vorige week 366.120.

Bij de GGD zijn in totaal 1.019.496 personen getest. Dat is 7% meer dan de week ervoor en het hoogste aantal tests dat in één week is uitgevoerd sinds het begin van de uitbraak. In totaal kwam 56,1 procent van de tests positief terug. Ook dat is een primeur.

De leeftijdscategorie van dertien tot zeventien jaar kreeg de meeste meldingen per 100.000 inwoners. De leeftijdscategorieën van nul tot twaalf en dertien tot zeventien jaar zagen de grootste stijging van het totale aantal meldingen vorige week.

Positieve testresultaten nemen langzamer toe dan ziekenhuisopnames.

Het aantal ziekenhuisopnamen is deze week gestegen tot 1.056, tegen 951 de week ervoor. 78 van de patiënten van de vorige week lagen op de intensive care. In de voorgaande week waren er 66 opnamen op de intensive care. Het percentage patiënten dat op de intensive care werd opgenomen, bleef vrijwel onveranderd.

Van 1,19 tot 1,20 is het reproductiegetal (R) marginaal toegenomen. Dit geeft aan dat 100 zieken gemiddeld 120 anderen besmetten, wat erop wijst dat het virus zich verspreidt. De R-waarde van twee weken geleden wordt door het RIVM gebruikt om een betrouwbare waarde te schatten. De R-waarde kan door onderrapportage tijdelijk te laag zijn.

De splitsing met en door de corona is nog niet klaar.

De NICE Foundation, die de nationale statistieken over coronapatiënten in ziekenhuizen bijhoudt, maakt sinds vorige week een onderscheid tussen patiënten die zijn opgenomen vanwege COVID-19 en patiënten die positief testen op het coronavirus maar om een andere reden in het ziekenhuis liggen.

Volgens het RIVM hebben nog niet alle ziekenhuizen de gegevens tijdig aangeleverd. Bij 39% van de opnames met een coronaire infectie was de reden van ziekenhuisopname onbekend.

Bij 76 procent van de patiënten waarvan de reden van opname bekend was, was COVID-19 de belangrijkste of een van de redenen voor opname in het ziekenhuis. COVID-19 was de voornaamste reden voor opname in 59 procent van de gevallen.

SARS-CoV-2-infectie onderbrak een bestaande ziekte bij 17% van de gehospitaliseerde patiënten met vastgestelde oorzaken van opname. Zonder COVID-19 hadden deze kwetsbare patiënten niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen.

Het percentage bekende redenen voor opname was op de IC’s met 93% aanzienlijk groter dan op de verpleegafdelingen. COVID-19 was een van of de belangrijkste reden voor opname in dezelfde percentages als op de verpleegafdelingen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie