Babyboom door corona? In 2021 zijn er meer kinderen geboren, dan afgelopen 10 jaar

We hebben dit jaar niet stilgezeten, quarantaine of niet. In 2021 zijn er meer kinderen geboren als in de afgelopen 10 jaar, volgens cijfers van het CBS. Vorig jaar werden 179.000 baby’s geboren. In vergelijking met 2020 is dat een stijging van 6%.

Hoewel er geen onderzoek naar de oorzaak van de geboortegolf is gedaan, is corona hoogstwaarschijnlijk de schuldige. Vanwege de voorzorgsmaatregelen bleven meer Nederlanders thuis. Volgens het CBS is het nu een prachtige tijd om aan kinderen te beginnen.

Vooral in Brabant zijn relatief veel kinderen geboren. In vergelijking met 2020 is het aantal geboortes met ongeveer 9% gestegen. Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven hebben van de grote Nederlandse steden de meeste geboortekaartjes ontvangen. Friesland en Limburg kenden beide een stijging van meer dan 7%.

Kwam sneller dan verwacht

Volgens de voorspellingen van de CBS-sociologe Tanja Traag zouden de geboorten pas in 2023 en 2024 beginnen te stijgen. Volgens de onderzoekers zou daarmee een halt worden toegeroepen aan de trend dat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen. Volgens Traag is Corona verantwoordelijk voor het vroege begin van deze ontwikkeling.

Bovendien beweert Traag dat het combineren van werk en privéleven praktischer is geworden door de neiging van Nederlanders om vanuit huis te werken. Mogelijk zijn Nederlanders zich door de contactbeperkingen meer op hun gezin gaan richten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie