Terugkijken: Persconferentie 14 januari 2022 + Samenvatting versoepelingen

Coronapersconferentie van Vrijdag, 14 Januari terugkijken. Samenvatting van de nieuwe versoepelingen voor onderwijs, sport en contactberoepen. Je kunt de samenvatting onder de uitzending bekijken.

Uitzending terugkijken Vrijdag (14-1-2022)

Persconferentie door Mark Rutte en Ernst Kuipers live uitzending terugkijken. Uiteraard in het nieuwe format zoals vooraf aangekondigd.

Samenvatting persconferentie begint onder deze video

Live Samenvatting Persconferentie

Ernst Kuipers, nieuwe Minister van Volksgezondheid

Uiteraard begin Rutte met het voorstellen van de nieuwe Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Daarna gaat Rutte verder en verteld over de nog grote onzekerheid rondom de Omikron-variant.

Versoepelingen ‘ondanks onzekerheden’

Voordat Mark Rutte de versoepelingen opnoemt begint hij door uit te leggen dat er veel onzekerheden zijn. Dat door deze onzekerheden helaas nog niet alle branches open kunnen. De Minister geeft ook aan op kort termijn wil komen met een plan voor de langetermijn. Waarbij er ook voor de Horeca, Cultuur en Evenementen sectoren er ruimte is om open te gaan. Helaas is het daarvoor nu nog echt te vroeg.

Horeca, Cultuursector en evenementen blijven dicht

Rutte begrijpt dat het compleet oneerlijk voelt voor ondernemers die niet open mogen. De Horeca, Cultuur en evenementen sectoren verdienen het net zoveel als iedereen om open te gaan. Toch blijkt er uit het OMT-advies dat er in deze sectoren teveel contacten zijn om open te gaan. Daarvoor is de huidige situatie van het coronavirus nog te onzeker.

Steunpakketten

Uiteraard lopen de steunpakketten voor ondernemers die dicht zijn gewoon door. Maar er zijn ook singalen voornamelijk uit het MKB dat er voor de langetermijn extra steun nodig is. Het kabinet gaat samen met het MKB kijken wat er kan worden gedaan om deze ondernemers beter te ondersteunen.

25 Januari nieuw weegmoment

Dinsdag 25 Januari 2022 is er al een nieuw weegmoment voor de maatregelen. Het kabinet hoopt dat er dan meer kan, op nummer één staat versoepelingen voor: Horeca, Bioscopen, Musea en theaters. Maar het is nu nog echt te vroeg om te zeggen of versoepelingen voor deze sectoren, de 25e mogelijk zijn.

Onderwijs weer volledig open

Universiteiten, hogescholen en MBO kan vanaf morgen volledig open. Er is dus geen online onderwijs meer nodig, alles kan live. Alleen voor het MBO geldt nog een maximale groepsgrootte van 75 mensen. Ook is er een dringend advies om jezelf 2x per week te testen.

Sporten

Ook sportclubs en sportscholen kunnen weer volledig open. Wedstrijden zijn ook toegestaan, binnen dezelfde club. Voorlopig is publiek nog niet toegestaan en geldt voor binnensport een QR-verplicht vanaf 18 jaar.

Winkels open tot 17:00 uur

Alle winkels mogen open tot 17:00 uur, je hoeft geen afspraak te maken. Supermarkten en Essentiële-winkels mogen open blijven tot 20:00 uur. Wel blijven de volgende maatregelen in winkels van toepassing:

  • Anderhalve meter afstand houden
  • Mondkapje dragen is verplicht
  • Maximaal 1 klant per 5 vierkante meter

Contactberoepen open tot 17:00 uur

Kappers, nagelstylisten, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen kunnen tussen 5:00 en 17:00 uur weer klanten ontvangen. Maar ook hier geldt een mondkapjesplicht en wanneer mogelijk anderhalve meter.

Amateur kunst en cultuur weer toegestaan

Vanaf zaterdag, 15 Januari is het voor amateurs weer toegestaan om kunst en cultuur uit te oefenen. Wel alleen zonder publiek, net zoals amateurwedstrijden in de sport. Maar je kunt dus gewoon lessen volgen en oefenen met je band.

Maximale groepsgrote 4 mensen

Vanaf morgen geldt buiten, een maximale groepsgrote advies van 4 mensen. Als thuisbezoek mag je ook maximaal 4 mensen ontvangen per dag. Volg hierbij altijd de basisregels:

  • Houd anderhalve meter afstand
  • Was regelmatig je handen
  • Ventileer goed vooral, na en tijdens bezoek
  • Doe een coronazelftest voor je bezoek ontvangt of op bezoek gaat

Je kunt alle nieuwe maatregelen rustig teruglezen op onze website op: https://corona-teller.nl/corona-maatregelen/. Deze pagina’s geven een actuele weergave van de coronaregels.

Ernst Kuipers: ‘Gemiddeld meer dan 30.000 besmettingen’

Mark Rutte, geeft het woord aan onze nieuwe minister van Volksgezondheid. Ernst Kuipers begint met het benoemen dat er enorm veel besmettingen zijn geweest door de nieuwe omikronvariant. Gemiddeld meer dan 30.000 corona besmettingen per dag.

artikel gaat verder onder deze afbeelding

Ernst kuipers persconferentie met scherm
Minister Kuipers toont grafiek met de huidige coronacijfers en legt de impact van deze cijfers uit in de persconferentie

Besmet raken heeft een impact op mensen hun leven, maar ook op hun omgeving. Huisgenoten, collega’s en familie waarmee je nauw contact hebt gehad moeten in quarantaine. Mogelijk zijn deze mensen ook besmet geraakt met het coronavirus. Dit resulteert in honderdduizenden mensen per dag die thuis zitten in quarantaine.

Ontwikkelingen in het buitenland zijn zorgelijk

Het is inmiddels duidelijk dat Omikron voor veel minder ziekenhuisopnames zorgt dan eerder gedacht. Toch kan dit enorme aantal besmettingen de samenleving ontwrichten. Bijvoorbeeld doordat veel werknemers van een bedrijf of school in quarantaine zitten. Hierdoor moeten hele scholen en zelfs bedrijven op slot. Nooddiensten hebben hierdoor moeite om roosters te vullen, in de zorg zit zelfs één op de tien medewerkers thuis. Dat zorgt voor enorme tekorten binnen deze organisaties.

Versoepelingen zijn een risico, die we moeten nemen

Ondanks deze grote risico’s heeft het kabinet een weloverwogen beslissing genomen om te gaan versoepelen. Minister Kuipers legt uit dat er simpelweg niet langer in lockdown kunnen blijven. Mensen moeten bewegen zodat ze gezond blijven. Kinderen en studenten moeten naar school. Zo voelt twee op de drie jongeren zich eenzaam op dit moment door de lockdown.

Jongeren eenzaam in lockdown 2022
Twee op de drie jongeren eenzaam in lockdown

Andere aanpak nodig terugdringen besmettingen

Het kabinet is zich er bewust van dat door deze versoepelingen het aantal besmettingen verder gaat toenemen. Daarom wil het kabinet kijken naar andere oplossingen om het aantal besmettingen terug te dringen. Zonder nieuwe maatregelen te treffen die de samenleving beperken.

Medische mondkapjes moeten meer gedragen worden

Één van deze manieren is om gebruik van medische mondkapjes aan te moedigen. Er was al een mondkapje verplicht op de meeste binnenruimtes en in het openbaar vervoer. Maar draag ze ook buiten, als het druk is of je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Draag een medisch mondkapje op werk als je je verplaatst. Draag een mondmasker in de sportclub op elk moment dat je niet daadwerkelijk aan het sporten bent.

Mondkapje verplicht in het onderwijs

De overheid vraagt mensen in het onderwijs, zowel leerlingen, studenten als medewerkers. Draag overal een mondkapje, ook als je zit. Dat is met de huidige besmettingsaantallen echt aan te raden.

Haal je boosterprik (zonder afspraak)

Wat ook helpt om het aantal besmettingen te verminderen en om jezelf te beschermen is de boosterprik. Je kunt inmiddels door heel het land een boosterprik halen (vaak zonder afspraak). Inmiddels heeft meer dan de helft van de Nederlanders boven de 18 jaar al een boostervaccinatie gehaald. En dat is echt belangrijk, omdat het de kans op infectie aanzienlijk verminderd en je wordt minder ziek als je corona krijgt.

Quarantaineplicht versoepeld

Om de samenleving zoveel mogelijk open te houden worden de quarantaine richtlijnen versoepeld. Als je recent bent hersteld van het coronavirus of meer dan een week geleden een booster hebt gehad. Hoef je niet in quarantaine als je geen klachten hebt, wanneer je in contact bent geweest met een besmet persoon. Als je wel klachten ervaart kun je na 5 dagen een PCR-test doen bij de GGD. Als deze PCR-test negatief test op corona mag je uit quarantaine.

Alle informatie hierboven wordt live geschreven tijdens de uitzending. Dit begint vanavond om 19:00 uur.

Planning

  • Rutte kondigt de corona versoepelingen aan
  • Ernst Kuiper laat de huidige situatie van het coronavirus en Omikron-variant zien.
  • Er is ruimte voor de pers om vragen te stellen over de nieuwe maatregelen

Versoepelingen van de corona maatregelen al bekend

Er zijn al een aantal punten uit de persconferentie 14 Januari gelekt. Zo zijn de versoepelingen van de maatregelen voor sport, onderwijs, detailhandel en contactberoepen bekend. We geven je hieronder een korte samenvatting van wat we al weten.

  • MBO, HBO en Universiteiten gaan open per 15 Januari 2022
  • Contactberoepen mogen open, eerdere maatregelen als winkelen op afspraak en de mondkapjesplicht blijven van toepassing
  • Niet-essentiële winkels mogen open zonder afspraak, mits ze om 17:00 sluiten
  • Zowel binnensport als buitensporten is weer mogelijk
  • Horeca en de Cultuursector blijven voorlopig gesloten, mogelijk gaan deze sectoren over 10 dagen open.
  • Er worden versoepelingen van de quarantaine verplichtingen overwogen. Mogelijk gaat het minimaal aantal dagen quarantaine van 10 dagen naar 5 dagen.
  • Details van de maatregelen worden vanavond bekend.

Vragen over de persconferentie

Op welke zender wordt de persconferentie uitgezonden?

Live persconferentie 14 Januari 2022

De corona persconferentie wordt uitgezonden op de zenders: NPO 1, RTL4 en SBS6. Je kunt de uitzending bekijken via zowel KPN, Telfort, Xs4all,Vodafone en Ziggo op de kanalen 1, 4 en 6.

Hoe laat begint de nieuwe persconferentie?

Vrijdagavond om 19:00 uur, gemiddeld duurt de persconferentie iets meer dan een uur. Rond 20:15 stopt de uitzending, nadat alle persvragen zijn beantwoord.

Wat kunnen we verwachten van de persconferentie?

Visuele presentatie van de persconferentie, door Ernst Kuipers

Tijdens de nieuwe persconferentie worden door Mark Rutte een aantal versoepelingen van de maatregelen aangekondigd. Ook wordt de huidige situatie van het coronavirus en de zorg toegelicht door Minister Ernst Kuipers.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie