Britse mutatie van corona verspreidt zich in 2021 sneller dan verwacht

De voornamelijkste reden waarom er extra maatregelen zijn genomen in Nederland, is de komst van de Britse variant van het coronavirus. Tot een week geleden leek het aantal besmettingen met de Britse variant van het coronavirus mee te vallen. Echter, het RIVM heeft nieuwe cijfers naar buiten gebracht die zeer zorgwekkend zijn. Een groot gedeelte van de Nederlandse corona besmettingen blijken namelijk te gaan om de Britse mutatie.

Een derde van de besmettingen gaat om de Britse variant

Ongeveer een derde van de corona besmettingen in Nederland blijkt te gaan om de Britse variant het coronavirus. Als dit zo doorgaat zal in het begin van februari de helft van de corona besmettingen gaan om de Britse mutant. Jaap van Dissel heeft eerder aangekondigd dat hier pas sprake van zou zijn halverwege februari. 

corona Brits

De Zuid-Afrikaanse variant van corona ook aangetroffen in Nederland

Naast dat de Britse variant van het coronavirus zijn opmars doet in Nederland, is ook de Zuid-Afrikaanse variant aangetroffen in Nederland. Bij zo’n 14 mensen is deze mutatie aangetroffen. Het gaat hierbij om mensen die naar Zuid-Afrika zijn gegaan of contact hebben gehad met iemand die naar Zuid-Afrika is geweest.

Hoeveel besmettingen zijn er nu nog?

Het aantal nieuwe corona besmettingen neemt de afgelopen weken af. Wel gaat het erg langzaam en ligt het R-getal nog erg dicht bij de 1.Zo zijn er deze week 8% minder besmettingen tot stand gekomen in vergelijking met de week ervoor. Dit komt neer op een reproductiegetal van 0,93. Het aantal opnames in ziekenhuizen neemt ook langzaam iets af. Zo zijn dat er in een week tijd 182 minder geworden. 

De avondklok als gepaste oplossing

Om het aantal corona besmettingen nog verder te laten dalen, is de avondklok aan het maatregelenpakket toegevoegd. Echter, tot op heden zorgt de avondklok vooral voor demonstraties. Veel mensen zijn het niet eens met deze beslissing en plunderen de steden. Volgens Rutte is dit crimineel gedrag en gaat hier hard op ingegrepen worden. Om tot een goede aanpak te komen, is er een overleg geweest met meerdere burgemeesters. Hierin is er besloten hoe er ingegrepen gaat worden op zulke demonstraties.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie