Het corona virus verspreidt zich erg snel door het land, maar hoe gaat het eigenlijk met het griepvirus in 2021?

De afgelopen maanden gaat het vrijwel alleen maar over het coronavirus. Zo hoor je dagelijks op de tv hoe het ervoor staat en staan de kranten er vol mee. Daarnaast gelden er veel regels om het coronavirus in te dammen. Iets waar het tijdens dit seizoen normaal gesproken ook veel over gaat, is de griep. Echter, dit jaar is er nog geen nieuws naar buiten gekomen wat betrekking heeft tot de griep. Hoe komt dit en hoe staat het er eigenlijk voor met de griep?

Griep of Corona? Herken de verschillen – online test

Bijna niemand blijkt de griep te hebben

Een aantal maanden geleden hebben veel mensen de griepprik gehaald bij de huisarts. Echter, tot de dag van vandaag is er bijna geen sprake van griep. Een grote groep mensen denken dat er iets niet aan de haak is en dat de griepgevallen van eerst, de corona gevallen van nu zijn geworden. Naast dat veel mensen kritisch zijn over de griep, worden de aannames enigszins bevestigd door de grafieken. Zo kun je zien dat er dit jaar bijna geen sprake is van griep. Wel wordt er nog steeds getest of mensen griep hebben en is het daarom opmerkelijk dat er bijna geen griepgevallen bekend zijn. 

Influenza als sneeuw voor de zon verdwenen

coronamutaties

Normaal gesproken verspreid de influenza zich rond deze tijd erg snel door het land. Echter, dit jaar is er nauwelijks spraken van influenza. Toch is er ook veel kritiek op dat het coronavirus griep zou hebben vervangen. Zo gaan mensen nu veel eerder naar de GGD voor een corona test, dan dat ze naar de huisarts gaan voor een griep. De registratie is op het moment dus flink verstoord. 

Daarnaast worden er nu erg veel maatregelen genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt. Deze maatregelen hebben niet alleen effect op het coronavirus zelf. Zo krijgen andere virussen ook nauwelijks de kans om zich te verspreiden. Bovendien is het coronavirus aanzienlijk besmettelijker dan het griepvirus en zijn er daarvoor strengere maatregelen nodig. Het is dus wel te verklaren dat het griepvirus nauwelijks opduikt in ons land. 

In ziekenhuizen wordt er geen griep ontdekt en ook buurlanden lijken er geen last van te hebben

Ondanks dat er nu minder getest wordt op influenza, wordt er nog er nog wel degelijk op getest. Onder andere in ziekenhuizen wordt er veel getest op bijvoorbeeld het RS-virus. Het RS-virus staat bekend als een verkoudheidsvirus, maar ook daar lijkt dit jaar geen sprake van te zijn. Daarnaast is dit niet alleen in Nederland niet het geval. Zo bevestigen de gegevens van de buurlanden dat er inderdaad nauwelijks sprake is van griep.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie