5800 bedrijven moeten loonsteun terugbetalen

Duizenden bedrijven moeten binnenkort het volledige bedrag terugbetalen, dat ze hebben ontvangen als overheidssteun in het voorjaar van 2020.

Het geld werd vooruitbetaald door de uitkeringsinstantie UWV, die vóór 10 januari een eindafrekening van de werkgevers verlangde om te bepalen op hoeveel financiële bijstand zij daadwerkelijk recht hadden. Nu blijkt dat 5840 ondernemingen dit niet hebben gedaan, waardoor in totaal ongeveer 160 miljoen euro moet worden terugbetaald.

Loonsteun tijdens de corona lockdown

Tijdens de eerste lockdown als gevolg van het coronavirus heeft de regering het eerste loket voor tijdelijke noodmaatregelen ter overbrugging van de werkgelegenheid (NOW) ingesteld.

Werkgevers die als gevolg van de pandemie veel geld zijn kwijtgeraakt, hebben tussen maart en eind mei loonkosten vergoed gekregen. Zij ontvingen verdere steun naarmate hun gederfde inkomsten stegen, die vooraf werden uitbetaald.

Werkgevers moesten inzage geven in omzetverlies

De werkgevers moesten daarentegen nauwkeurige statistieken over het omzetverlies overleggen, doorgaans vergezeld van een accountantsverklaring, om de uiteindelijke hulp te bepalen.

Het UWV stelt het bedrag waarop ondernemingen recht hebben vast op nul euro als zij dit niet binnen de termijn hebben gedaan. Tegen dit vonnis kunnen deze werkgevers nog in beroep gaan.

Betalingsregeling voor terugbetalen steun

Deze bedrijven hebben de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen, die volgens het UWV royaal is, om te voorkomen dat zij in ernstige geldnood komen. Deze mogelijkheid bestaat ook voor werkgevers die een deel van hun NOW-voorschot moeten terugbetalen.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) schrijft aan de Tweede Kamer: “Aangenomen wordt dat een deel van deze groep van 5840 werkgevers bewust geen aanvraag heeft ingediend en ook niet overweegt om dit te doen.” Deze bedrijven weten al langer dat ze uiteindelijk niet aan de criteria voor loonkostensubsidie zouden voldoen en het geld zouden moeten terugbetalen.

Ongeveer 132 000 bedrijven hebben een volledige of gedeeltelijke vaststelling aangevraagd sinds NU in het voorjaar van 2020 is ontvangen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie