Partijen vrezen dat de tijdelijke coronapas blijft

Partijen in de Tweede Kamer vrezen dat het tijdelijke coronabewijs een permanent instrument wordt voor de regering om het virus aan te pakken, ondanks het feit dat het ergste probleem lijkt te zijn opgelost dankzij de mildere omikronvariant met een korte incubatietijd.

Coronatoegangsbewijs zou ‘alleen gebruikt worden voor festivals’

Zonnebril festival 2022 na corona pandemie

“Toen het coronatoegangsbewijs vorig jaar werd ingesteld, heeft de toenmalige minister verklaard dat het alleen gebruikt zou worden om festivals mogelijk te maken”, zei SP-Kamerlid Maarten Hijink woensdag in een Kamerdebat over de en. “Zoals je ziet beginnen maatregelen als crisismaatregelen en groeien ze door naar een semi-permanente of permanente status.”

Nieuwe coronatijdperk zonder coronapas

“We kunnen niet op dezelfde manier doorgaan vanwege een nieuw tijdperk rond Corona”, redeneerde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Het kabinet “moet dat vertrouwen niet breken” omdat de coronapas altijd als tijdelijk middel is gebruikt. Segers erkent dat ongewone omstandigheden buitengewone maatregelen noodzakelijk maken, zoals de avondklok die vorig jaar werd ingesteld. “Dat wekt geen vertrouwen als de overheid geen steun heeft en op elk moment je rechten kan inperken.”

Ondanks het feit dat het instrument nog steeds nodig kan zijn vanwege de hoge infectiecijfers, verzocht de ChristenUnie-leider minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om naast effectiviteit en proportionaliteit ook oog te hebben voor de belofte dat de maatregel tijdelijk is.

QR-code altijd al een bron van discussie binnen de tweede kamer

Kuipers wilde ook “duidelijk” de actualiteit van de toegangspas controleren. “Daarna voeren we hier weer een discussie.” De minister stelde dat het vormen van een oordeel over het toekomstige traject van het coronavirus tijd nodig heeft. “Hoe meer tijd we er aan moeten besteden, hoe meer ervaring we opdoen en hoe meer we leren.”

steeds meer #QRweigeraar's coronatoegangsbewijs

Wetenschappers weten volgens Kuipers al heel lang van influenza, het virus dat griep veroorzaakt. “Ik suggereer niet dat we honderden jaren ervaring moeten hebben, maar 24 maanden ervaring met COVID-19 is jammerlijk onvoldoende.”

Gevaccineerden, maar ook mensen die genezen zijn van corona of onlangs negatief getest zijn, kunnen met een coronapas toegang krijgen tot horeca, theaters, festivals en grote sportevenementen. De verplichte QR-code voor toegang is altijd een bron van onenigheid geweest voor de Kamer. In het najaar stemde een kleine meerderheid van de leden van VVD, D66, CDA en PvdA voor.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie