Een 2de boosterprik, Israël start ermee

Vorige week is er door een Israëlisch ziekenhuis een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van het nemen van een vierde dosis of tweede dosis boosterprik. Maar omdat de onderzoeksgroep voornamelijk ziekenhuispersoneel was. Dit personeel bestond uit veel jonge mensen die een andere reactie hebben op infectie dan ouderen. Volgens andere onderzoekers is de verkeerde demografie gebruikt om belangrijke conclusies te kunnen trekken. Hierdoor komt het volgende medische advies dus niet overeen met het uitgevoerde onderzoek.

Medisch advies

Een vierde dosis van het corona-vaccin zal in Israël in enkele weken beschikbaar worden voor alle inwoners van 18 jaar en ouder. De verwachting is dat deze vierde dosis nog niet in de Verenigde Staten wordt aangeboden, ook al heerst Omikron staten als Utah en andere delen van Amerika.

Afgelopen dinsdag heeft het medisch adviespanel deze aanbeveling gedaan aan de regering, om een vierde prik aan te bieden voor volwassenen, minimaal vijf maanden na hun derde dosis of herstel van het virus. Deze aanbeveling komt na nieuwe bevindingen over de effectiviteit van een andere boosterprik voor mensen van 60 jaar en ouder.

Deze groep mensen werd geanalyseerd, waarbij 60-plussers een vierde injectie kregen, die ten minste vier maanden geleden hun derde dosis hebben gekregen. Deze extra boosterprik laat zien dat het een drievoudige bescherming biedt tegen corona, en tweevoudige bescherming tegen besmettingen met de Omikron-variant. Dit heeft een rapport van The Times Of Israël aangegeven.

Coronasituatie Israël en Utah

Omikron, die de meest overdraagbare variant is, heeft zijn piek in Israël nog niet bereikt. Dit is eenzelfde situatie in de Amerikaanse staat Utah. Toch zijn het aantal gevallen hier niet goed geteld, omdat bewoners zijn toegezegd om direct in isolatie te gaan voor vijf dagen, indien men symptomen krijgt. Deze mensen zijn aangemoedigd om niet naar de testfaciliteiten te komen, maar gelijk te isoleren.

Het Utah Department of Health gaf dinsdag 6.600 nieuwe coronagevallen aan en 10 extra sterfgevallen. Het zevendaags gemiddelde is 9.205 per dag. Hierom gaat het specifiek om positieve tests. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ook hoog, 747 stuks.

Terwijl deze erge getallen werkelijk zijn, is Utah en Amerika nog druk bezig met het injecteren van de eerste prik. Het Center of Disease Control and Prevention (CDC) is druk bezig met beslissen of er in Amerika meer vaccinaties nodig zijn. Tot dusver is alleen een vierde dosis aanbevolen voor mensen met een zwak immuunsysteem.

Toch wordt deze dosis niet als booster beschouwd. Dit komt omdat deze dosis wordt bedoeld om de respons op de eerste serie vaccinaties te verhogen bij iemand die voor kanker behandeld wordt, of een orgaantransplantatie nodig heeft of een andere aandoening heeft die invloed zal hebben op de antilichaamproductie. Hier zullen de antilichamen dus een verzwakte bescherming bieden die na verloop van tijd verder kan afnemen.

Meer boosters nodig

Vaccinatieproducenten Pfizer en Moderna hebben aangegeven dat er in de komende periode extra boosterprikken nodig zullen zijn. Deze extra’s hebben Omikron als oorzaak. De boosterprikken zijn beschikbaar voor iedereen van 12 jaar en ouder. Deze boosterprik werd eerst toegestaan voor, door de CDC bepaalde, groepen. Utah was de eerste Amerikaanse staat die haar beschikbaarheid snel uitbreidde.

We zullen nauwlettend toezien op de aanbevelingen van de CDC voor aanvullende boosterdoses,” gaf Tom Hudachko aan. Hij is woordvoerder van de staatsgezondheidsdienst. Tot dusver kan er nog geen aanbeveling gedaan worden over vervolginjecties voor Amerikanen, maar zei hij: “dit kan in de toekomst veranderen.”

Hij geeft aan dat de staatsgezondheidsdienst blijft “benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen die in aanmerking komen hun vaccinaties krijgen. Alle gegevens wijzen erop dat boosterdoses de kans verkleinen dat iemand ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis wordt opgenomen.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie