Pfizer onderzoekt: Omikron-specifiek vaccin

Het vaccinatiebedrijf Pfizer is begonnen aan een onderzoek waarin de huidige coronavaccins worden vergeleken met vaccins die speciaal ontwikkeld zijn tegen de besmettelijkere Omikron-variant. Dit bericht heeft Pfizer dinsdag naar buiten gebracht, waarbij ze dit onderzoek met Duitse bedrijfspartner BioNTech gaan uitvoeren.

De makers van de vaccins hebben hun doses vaccins aangepast om beter in te kunnen spelen en beschermen tegen Omikron. Zoals bekend heeft Omikron meer kans om anderen te infecteren. Dit geldt ook voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Het is daarnaast nog niet duidelijk of een wijziging in het vaccinrecept nodig is.

De vaccins die sinds het begin van de vaccinatiecampagne gebruikt zijn bieden voor alsnog een goede bescherming tegen ziektes en overlijdens. Amerikaanse studies hebben aangetoond dat een boostervaccin deze bescherming versterkt en de kans op een minder heftige infectie vergroot.

Hoewel uit huidig onderzoek en gegevens uit de praktijk blijkt dat boosters een hoge mate van bescherming blijven bieden tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname met Omikron, erkennen we de noodzaak om voorbereid te zijn voor het geval deze bescherming na verloop van tijd afneemt en om mogelijk te helpen Omikron en nieuwe varianten in de toekomst aan te pakken,” geeft Kathrin Jansen aan die hoofd vaccineonderzoek van Pfizer is. “Waakzaam blijven tegen het virus vereist dat we nieuwe benaderingen identificeren voor mensen om een hoog niveau van bescherming te behouden, en we geloven dat het ontwikkelen en onderzoeken van op varianten gebaseerde vaccins, zoals dit vaccin, essentieel zijn in onze inspanningen om dit doel te bereiken.”

BioNTech professor Ugur Sahin verklaard: “Opkomende gegevens wijzen erop dat door vaccinatie geïnduceerde bescherming tegen infectie en milde tot matige ziekte sneller afneemt dan werd waargenomen bij eerdere stammen. Deze studie maakt deel uit van onze wetenschappelijk onderbouwde aanpak om een variant-gebaseerd vaccin te ontwikkelen dat een vergelijkbaar niveau van bescherming tegen Omikron bereikt als het deed met eerdere varianten, maar met een langere duur van bescherming.”

Onderzoeksmethode

In de Amerikaanse studie hebben 1.420 volwassenen zich ingeschreven om, de voor Omikron bijgewerkte, injecties te testen voor het gebruik als een boosterprik of primaire vaccinaties. Deze volwassenen vallen in de leeftijdsgroep van 18 tot 55 jaar. De onderzoeker gaan de veiligheid van het vaccin onderzoeken en analyseren of het immuunsysteem wordt verbeterd, in vergelijking met de originele injecties.

In de ene studiegroep zullen 600 ingeschreven volwassenen één of twee injecties krijgen die op Omikron gebaseerd zijn. Deze vrijwilligers hebben drie tot zes maanden geleden hun tweede dosis van het huidige Pfizer-vaccin ontvangen. In de andere groep, die ook 600 vrijwilligers betreft, heeft iedereen al de drie doses van het Pfizer-vaccin gekregen. Deze groep krijgt een vierde dosis toegediend. Deze vierde dosis is een gewoon vaccin of een vaccin van de Omikron-versie.

Ter controle zullen ook tientallen ongevaccineerde vrijwilligers worden opgenomen, die drie keer het, op Omikron gebaseerde, vaccin zullen krijgen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie