1G, 2G of 3G: Hoe zit dat nou precies?

Er is de afgelopen maanden veel ophef geweest omtrent het mogelijk invoeren van een 2G-beleid. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat 2G bijna geen effect heeft, voornamelijk door Omikron. Op advies van het onderzoek overweegt de Tweede kamer een 1G beleid. Op dit moment geldt er een 3G-beleid. Volg je het nog? Maak je geen zorgen we leggen alle verschillende G’s uit in dit artikel.

Wat is het verschil tussen 1G, 2G en 3G?

Mensen die in de afgelopen 24 uur gevaccineerd zijn, genezen zijn van corona, of negatief getest zijn, krijgen toegang tot een locatie met 3G (Gevaccineerd, Genezen, Getest).

Alleen personen die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona krijgen toegang tot 2G (Gevaccineerd en genezen). Een herstelcertificaat is nu 180 dagen geldig, maar dit zal in de nabije toekomst worden verhoogd tot 365 dagen.

Alleen als je 24 uur geleden negatief bent getest op corona heb je toegang tot 1G (Getest). Bij 1G wordt er geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerd of ongevaccineerd. Iedereen moet testen voor toegang, dit maakt het ook tot de meest veilige optie. Wel moet er elke 24 uur getest worden voor een nieuw coronatoegangsbewijs.

3G 2G 1G verschillen

Wat zijn de voordelen van 2G vs 3G?

Het voordeel van 2G versus 3G is dat er minder personen zonder antistoffen met elkaar in contact komen. “Met het bestaande systeem kunnen ongevaccineerde personen binnenkomen met een negatieve test. Zij kunnen dan ter plaatse besmet raken, waardoor hun risico om extreem ziek te worden toeneemt.

Zij hebben minder antistoffen dan personen die wel gevaccineerd zijn of van corona zijn genezen. “Een epidemioloog van het LUMC, Frits Rosendaal, vertelde dat. Volgens Rosendaal is het het beste om de twee procedures afwisselend in te zetten, zodat ook bij drukte een negatieve test nodig is.

ChristenUnie wil dat 1G wordt ingevoerd

De ChristenUnie biedt 1G aan als alternatief voor 3G en 2G als aanvulling op 3G en 2G. Als zij ergens naar binnen willen, moeten zowel gevaccineerden als ongevaccineerden via deze weg een negatieve test kunnen overleggen. Recent onderzoek na aanleiding van de ChristenUnie bevestigd dat dit het meeste effectieve beleid is.

Wel zijn er nadelen aan de 1G-regel. Zo is er minder drang voor mensen om te (booster)vaccineren. 1G zorgt ervoor dat er een enorm aantal testen per dag moet worden afgenomen. De verplichte test zorgt ook voor een extra drempel voor mensen om bijvoorbeeld de horeca te bezoeken. Dit zou erg tegenvallen voor de ondernemers die al sinds 19 December 2021 gesloten zijn.

Voordeel voor wie geen vaccinatie kan krijgen

In het radioprogramma 1 op 1 noemde Diederik Gommers, hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, het 1G-systeem het veiligste alternatief. Het heeft de potentie om tweedeling tegen te gaan en mensen die door een onderliggende aandoening niet in staat zijn de vaccinatie te halen, de mogelijkheid te bieden om gewoon mee te doen.

Daarnaast wordt gewerkt aan een QR-code voor personen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten. De aanvraag kan worden ingediend en een arts beoordeelt deze. De methode wordt voortdurend verfijnd.

Hoe is de situatie in andere landen?

De deelstaten in Duitsland mogen zelf kiezen welke techniek ze gebruiken. In Berlijn is bijvoorbeeld de 2G-March-regeling van kracht. Deze geldt dan weer niet voor kinderen onder de 18 jaar of voor degenen die niet kunnen worden ingeënt. Zelfs de kapper is verplicht de code op bepaalde plaatsen aan te brengen.

Met uitzondering van de supermarkt en de kritische inrichtingen die in de basisbehoeften voorzien, wordt in heel Oostrenrijk de 2G-aanpak gehanteerd. In België gebruikt de hotelsector een Covid Safe Ticket, en het dragen van een mondmasker is opnieuw verplicht in vele ruimtes. Kijk voor vertrek op de website van de rijksoverheid voor bijgewerkte maatregelen.

Tweede kamer zal moeten beslissen

Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft vandaag het nieuwe onderzoek over 2G en 1G gepresenteerde aan de kamer. Later zal er gedebatteerd of Nederland de huidige 3G-regel voor toegang moet veranderen. We verwachten dat het kabinet zal kiezen voor een 3G of 1G-beleid. Onderzoek van TU Delft, UMC Utrecht, Populytics, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC toont namelijk duidelijk aan dat 2G niet effectief is in de huidige situatie van het virus.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie