Afgelopen week 37% minders positieve tests, door storm

Volgens de wekelijkse cijfers van het RIVM die dinsdag zijn vrijgegeven, gaan bijna alle coronacijfers de goede kant op. Onder meer het reproductiecijfer en het aantal positieve corona-testen zijn beide drastisch gedaald. Het instituut stelt dan ook dat de coronasituatie aan het verbeteren is.

Het recente gure weer heeft volgens een woordvoerster geen invloed gehad op het beeld. “Vorige week zagen we het begin van een matige daling. Die lijn is gehandhaafd”, verklaarde de vertegenwoordigster. “Door het weer hebben sommige mensen zich misschien niet kunnen laten testen, maar veel van hen zullen dat op een andere dag wel kunnen doen.”

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben zich in de afgelopen week laten testen. In vergelijking met een week geleden betekent dit een daling van 38 procent. Het percentage positieve tests bleef met 58 procent vrijwel onveranderd.

Storm impact op reproductiegetal

Uiteindelijk werden 310.000 positieve tests afgenomen, wat 37% minder was dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames daalde van 1.381 naar 1.214, en voor de tweede week op rij is er een aanzienlijk lager reproductiegetal gemeld dan de week ervoor. De laatst bekende R-waarde is momenteel 0,83 (vroeger was dit 0,98), wat betekent dat 100 besmette personen 83 personen besmetten en dat het virus terrein verliest.

De positieve testen zijn in alle leeftijdsgroepen en gebieden afgenomen, aldus het RIVM. Toch merkt het instituut op dat er aanzienlijke regionale verschillen zijn: positieve testen worden bijvoorbeeld vaker afgenomen in Friesland en Groningen.

Niettemin waren er meer sterfgevallen en IC-opnames. Het aantal coronorgerelateerde sterfgevallen steeg met ongeveer 20 procent tot 95, maar het aantal gemelde IC-opnames bleef nagenoeg gelijk (97). Ziekenhuiscijfers worden echter vaak een week later naar boven bijgesteld, dus er had een iets grotere stijging kunnen zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie