Corona Maatregelen in Gibraltar ondanks 140% vaccinatie

Het kleine gebied Gibraltar kondigt nieuwe maatregelen aan. Dit is besloten na een stijgend aantal corona besmettingen in Gibraltar.

Aantal besmettingen Gibraltar

Hoewel 87 nieuwe besmettingen niks lijkt vergeken met de cijfers in Nederland. Kun je zien dat deze stijging dichtbij kom in vergelijking tot de pandemie in Gibraltar begin dit jaar.

Reactie van WHO op corona situatie in Gibraltar

Artikel gaat verder onder deze video

Update 14 December 2021

Drie Omikron-gevallen en meer vaccinaties

Ook in Gibraltar zijn nu de eerste Omikron coronagevallen ontdekt. Besmettingen met de Omikron-variant in Gibraltar lijken te komen van Spaanse-inwoners die in Gibraltar werken. Dit laat opnieuw het gevaar van buiten zien in het goed gevaccineerde Gibraltar.

Worldometers Gibraltar Omikron-variant grafiek
Aantal coronagevallen in Gibraltar na Omikron-besmettingen

Update 6 December 2021

Aantal nieuwe besmettingen neemt weer hard af

Op 27 november melde we al dat boostervaccinatie in Gibraltar goed lijkt te werken. Deze daling in aantal nieuwe besmettingen zet ook in December door. Ondanks de nieuwe omicron-variant lijkt de booster vaccinatie dus goed te werken.

aantal besmettingen gibraltar worldometers
Aantal besmettingen gibraltar op worldometers

Update 27 november 2021

NIEUW: Gibraltar biedt COVID-19 boostervaccinatie aan al het onderwijzend personeel

Booster vaccinatie

Afgelopen woensdag heeft GBC de regering in Gibraltar gevraagd of zij van plan was dit te doen nadat er sterk op was aangedrongen dat de leraren de vaccinatie zouden krijgen uit hoofde van hun beroep, in plaats van te wachten tot zij er op grond van hun leeftijd voor in aanmerking zouden komen.

De NASUWT van Gibraltar had laten weten bezorgd te zijn dat dit nog niet was gebeurd, aangezien leraren in de nabijheid werken van meestal ongevaccineerde personen.

In antwoord op vragen van GBC heeft de regering nu bevestigd dat de leraren vrijdag de boostervaccinatie krijgen.

Tot nu toe heeft het GHA in Gibraltar 15.500 boostervaccins toegediend.

booster vaccin in Gibraltar
Booster vaccinatie lijkt op het eerste oog goed te werken in Gibraltar. Het aantal nieuwe besmettingen begint weer flink te dalen.

Update 23 november 2021

723 actieve gevallen maar slechts één ziekenhuisopname in Gibraltar

Dit terwijl meer dan 15.000 mensen een derde dosis van de Covid-19-vaccinatie hebben gekregen. Er is slechts één positief geval op de Covid-afdeling van het ziekenhuis ondanks het feit dat er 723 actieve gevallen in Gibraltar zijn.

De gezondheidsautoriteit heeft tot nu toe aan 40.000 mensen een eerste en een tweede dosis toegediend en aan meer dan 15.000 mensen een derde dosis.

Studies in het VK, de VS en Israël hebben aangetoond dat vaccins een zeer doeltreffende bescherming bieden tegen ernstige ziekten in vergelijking met degenen die geen vaccin hebben gehad.

Ondertussen zal de Junta de Andalusia vandaag beginnen met het toedienen van een derde dosis aan gezondheidswerkers en zorgverleners, alsmede aan burgers tussen 60 en 69 jaar.

Jaap van Dissel beantwoord vragen over corona in Gibraltar

Vrijdag was Jaap van Dissel actief op nu.nl om vragen over corona te beantwoorden. Hier werd ook de vraag stelt hoe het kan dat in Gibraltar strengere maatregelen moeten worden genomen ondanks 100%+ vaccinatie. Hierop reageerde de viroloog als volgt:

“Het beleid dat je gaat doen, hangt af van je doelen. Van Gibraltar weet ik het niet. In Spanje zijn er gebieden waar het heel rustig is. Daar hoef je dan ook verder weinig maatregelen te treffen.”

Jaap van Dissel – Nu.nl

Lockdown in Gibraltar?

De overheid benadrukt dat er op dit moment geen lockdown is in Gibraltar. De minister president van Gibraltar zegt het volgende over de maatregelen: “

“We willen voorkomen dat we de komende weken en maanden moeten voorzien in een lock-down. Om dat te doen, hebben we de steun van elk lid van de gemeenschap nodig. We moeten echt zien dat de mensen zich aan de richtsnoeren houden en in het bijzonder dat de mensen ingaan op het aanbod van de Booster Jab zodra het hun wordt aangeboden. De mensen zien het aantal gevallen in heel Europa stijgen en overal op het continent worden de sluizen gesloten. Hier stijgt het aantal gevallen weliswaar, maar het aantal ziekenhuisopnames is momenteel laag. Dat moeten we zo houden, maar als de aantallen exponentieel blijven stijgen, zien we misschien ook de ziekenhuisopnames toenemen. Ik geloof echt dat dit de laatste stuiptrekkingen van de pandemie zijn, maar zij zal voorlopig nog niet volledig voorbij zijn en tot die tijd kunnen wij ons niet volledig ontspannen. Ik dring er daarom bij het publiek op aan het advies van Volksgezondheid Gibraltar op te volgen.”

Vrijwel iedereen is gevaccineerd in Gibraltar

Voorheen was de vaccinatie graad in Gibraltar 118% inmiddels is dit gestegen naar 140%

vaccinatie 118 procent in Giraltar - Inmiddels 140% vaccinatie

Het Britse schiereiland wordt vaak geprezen als “de meest gevaccineerde plaats ter wereld” omdat vrijwel alle volwassen zijn gevaccineerd, is het aantal besmettingen in de maanden oktober en november flink gestegen.

Gevaccineerd En Toch Corona? Dat Kan Hierdoor Komen

Gezondheidsfunctionarissen die het coronabeleid over de 34.000 inwoners besturen, zijn van mening dat het plotseling opnieuw opduiken van het coronavirus erg zorgelijk is. Gibraltar heeft de afgelopen zeven dagen gemiddeld 56 gevallen per dag gezien, In vergelijking waren er in september minder dan 10 per dag.

Het aantal actieve gevallen staat sinds 17 november op 474, dit is ongeveer 1,3% van de bevolking in Gibraltar. De recente piek is de grootste stijging die de kleine bevolking heeft gezien sinds januari 2021.

Hoe is 140% vaccinatie mogelijk?

De vaccinatiegraad van Gibraltar ligt momenteel op een opvallende 140 procent, hierbij worden meegeteld alle volledig gevaccineerde Spanjaarden die elke dag voor hun werk de grens van Spanje naar Gibraltar over reizen.

Ondanks de voortdurende geruststelling van de regeringen van de hele wereld heeft de wijdverbreide vaccinatie van de bevolking het stijgende aantal ziektegevallen in een aantal dichtbevolkte landen helaas niet kunnen verminderen.

Door de recente stijging zijn de kerstplannen in duigen gevallen voor veel inwoners van Gibraltar, ook zijn mondkapjes weer verplicht voor binnenruimtes en het openbaar vervoer.

“De drastische toename van het aantal mensen dat de afgelopen dagen positief testte op COVID-19 herinnert ons eraan dat het virus nog steeds veelvuldig voorkomt in onze gemeenschap en dat het ons aller verantwoordelijkheid is om alle basis regels te volgen om onszelf en onze dierbaren te beschermen”, aldus minister van Volksgezondheid Samantha Sacramento.

2 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie