Heeft mijn kat het coronavirus?

Als het gaat om corona hebben we het met name over besmettingen van mens op mens. Maar als we terug gaan naar het begin van de coronapandemie dan herinner je misschien nog wel de markt uit China. De bron van de eerste coronabesmetting op de mens bleek afkomstig te zijn van een dier op de markt in Huan. Kortom, sommige dieren kunnen ook besmet raken met corona. Je kat hoort ook bij die groep. Lees hier alles wat je erover moet weten. 

Kan een kat corona krijgen?

Het korte antwoord is ‘ja’. Een kat kan besmet worden met corona. Dat betekent alleen niet dat katten nu spontaan in quarantaine moeten als ze een keer niezen. Uit onderzoek is gebleken dat katten wel corona kunnen krijgen, maar geen grote rol spelen bij de verspreiding van de ziekte.

Heeft mijn kat het coronavirus?

Geen of milde symptomen

Over het algemeen krijgen katten slechts milde symptomen of helemaal geen. In zeldzame gevallen wordt een kat wel echt ziek en wordt dan sloom, niest veel en hoest. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Vermeld altijd dat je vermoedt dat de kat corona heeft zodat de dierenarts de nodige maatregelen kan nemen. 

Hoe kan een kat corona krijgen?

Een kat kan corona krijgen van andere katten en honden of omdat hun baasje corona heeft. Ondanks dat de symptomen vaak mild zijn en er minder verspreiding plaatsvindt, is het aan te raden om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen voor je kat en jezelf. Zorg voor het volgende: 

Besmetting van dier op dier 

  • Houd katten zoveel mogelijk binnen om contact met andere katten te voorkomen. 

Besmetting via een persoon met corona

  • Als je corona hebt moet je in isolatie gaan. Niet alleen om besmetting van je gezin op huisgenoten te voorkomen, maar ook om besmetting naar je kat te voorkomen. 
  • Knuffel niet met de kat en laat de kat je geen kopjes geven of likken. 
  • Deel geen beddengoed, kussens of lakens met je kat. 
  • Als je ondanks corona de enige bent die kan zorgen voor de kat dan moet je voor het eten geven je handen wassen en een mondkapje opdoen. 

Katten testen op corona

Tot op heden raad het RIVM niet aan om katten te testen op corona omdat ze geen rol lijken te spelen in de verspreiding van de ziekte. In andere landen wordt soms wel getest, maar voorlopig lijkt het er dus niet op dat we dat in Nederland ook gaan doen. Wil je toch graag weten of je kat corona heeft vanwege de symptomen die hij vertoont of omdat je je zorgen maakt, dan kun je contact opnemen met de dierenarts om de opties te bespreken. 

Welke dieren kunnen nog meer corona krijgen

Er zijn te veel dieren op de wereld om direct een compleet antwoord te geven. Feit is wel dat sommige dieren wel besmet kunnen worden en andere niet, hoe dat kan is nog niet helemaal duidelijk. We weten ondertussen dat vleermuizen, varkens, konijnen, hamsters en nertsen corona kunnen krijgen. Van nertsen weten we ondertussen ook dat ze corona kunnen overdragen op mensen. Zowel in Nederland als Denemarken is dit al gebeurt op een aantal nertsfokkerijen, in Nederland zijn die toen ontruimt. Hoe dieren corona kunnen krijgen en overdragen wordt momenteel nog verder onderzocht en zelfs over een vaccin wordt nagedacht.

Tot slot 

We willen er nogmaals op hameren dat katten waarschijnlijk geen rol spelen in de verspreiding van corona. De kans dat je zelf corona krijgt van je kat is zeer klein. Je kunt het wel zelf aan je kat geven dus een beetje voorzichtigheid is aan te raden. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie