Meer agressie problemen door corona maatregelen

Sinds de coronapandemie zijn de spanningen hoog opgelopen: artsen hebben melding gemaakt van toegenomen agressiviteit, en de NS heeft vorig jaar extra veiligheidspersoneel ingezet. Het aantal incidenten neemt toe. Moeten we allemaal agressief worden opgeleid nu de Corona-pandemie ten einde lijkt te lopen?

Excessief gedrag en corona zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,” legt psycholoog Saskia de Bel uit. “Er is veel materiaal dat is opgekropt. Mensen hebben een uitlaatklep nodig en die kan gevonden worden op locaties als deze.”

Negativiteit is het tegenovergestelde van positiviteit.

Mensen zijn gefrustreerd, volgens de psychologe. “Je hebt zo’n uitlaatklep niet nodig als je dagelijks naar buiten kunt gaan en een voorstelling kunt bijwonen,” legt ze uit. “Het lichaam is gevuld met negativiteit. Je moet je energie kanaliseren naar productieve activiteiten. Toch zijn veel mensen daartoe niet in staat.”

Degenen die hier last van hebben, moeten volgens Bell sporten. Ze noemt het voorbeeld van “dansen of boksen.”

Korter lontje

Als gevolg van de coronacrisis is het waarschijnlijk dat mensen een veel korter lontje hebben. “Er zijn gevallen waardoor iemands spanning oploopt“, legt agressiviteitscoach Mark van Dieren uit. “Dat is meestal het gevolg van een combinatie van factoren. Zo had ik laatst een bakkerijmedewerker die steeds woedender werd omdat klanten hun mondkapjes niet droegen.”

Van Dieren gelooft dat de instructie die hij aanbiedt, hem zal helpen om met de agressie om te gaan. Hij gaat ook dieper in op de kern van het probleem. De trainer adviseert: “Je moet je concentreren op waar het vandaan komt.”

Een enkele dag coaching is onvoldoende. “Het is een soort traject. Tussen de vier en acht afspraken zijn aan te raden. Van Dieren legt uit: We werken soms met een acteur, maar het hangt echt van de cliënt af.” Zo converseren ze naast het doen van oefeningen: “Dan ga je verder in de therapeutische benadering en leer je ze vaardigheden aan.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie