In drie stappen naar het einde van coronamaatregelen

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei dinsdag dat de voorgestelde corona maatregelen in drie fasen bekend zullen worden gemaakt. Volgens de minister zullen deze procedures tijdig worden ingeleid.

We zijn “in een nieuwe fase aanbeland“, aldus Kuipers, en de samenleving kan op slot. Ondanks het feit dat “meer mensen dan ooit” op dit moment besmet zijn met het virus, is de bezettingsgraad van ziekenhuizen vrijwel stabiel.

Alles waar we op gehoopt hadden, blijkt te kloppen. Vaccins en eerdere besmettingen hebben ons resistenter gemaakt tegen het coronavirus”, voegde Kuipers eraan toe. Als gevolg daarvan zijn andere belangen gaan meespelen. “Daardoor zal alles weer opengaan, maar niet in één keer. Er zullen grote stappen nodig zijn, die we snel achter elkaar zullen zetten.” Volgens Kuipers neemt Nederland hiermee een risico.

De minister benadrukte dat bij deze inspanningen “uiteraard” rekening zal worden gehouden met de meest achtergestelde leden van de samenleving. Voor mensen in risicocategorieën, zei hij, is het een “spannende periode“. “Zij moeten extra voorzichtig zijn, en anderen moeten rekening met hen houden,” verklaarde de minister. “De risico’s om besmet te raken, maar ook de kans op verspreiding van het virus naar iemand met een zwak immuunsysteem, zijn beide groot.”

De eerste stap werd meteen gezet.

De bezoekerslimiet van vier gasten per dag wordt met onmiddellijke ingang afgeschaft. Ook de suggestie om thuis te werken zal worden versoepeld. Op 18 februari zal de horeca en de cultuursector tot 1 uur ’s nachts open mogen blijven. Op die dag zal de verplichting om een mondmasker te dragen op verschillende plaatsen worden opgeheven.

Een week later, op 25 februari, zal de laatste en belangrijkste stap worden gezet. De verplichte sluitingstijd voor de horeca en de culturele sector, alsook de beperking om een afstand van 1,5 meter aan te houden, zullen dan aflopen.

Voorlopig blijven de fundamentele voorzorgsmaatregelen van kracht: thuis blijven bij een verkoudheid, handen wassen, hoesten in de elleboog en zorgen voor voldoende ventilatie in de kamer.

Het kabinet zal op 15 maart beslissen of de resterende corona-gerelateerde beperkingen kunnen worden opgeheven. Het gaat onder meer om de verplichting om in het openbaar vervoer mondmaskers te dragen, de volledige afschaffing van de maatregelen inzake thuiswerken en de eis dat bij binnen evenementen een negatieve coronatest moet worden uitgevoerd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie