Nederlandse schaatscoach na 13 dagen uit quarantaine

Johan de Wit, een Nederlandse schaatscoach, verbleef dertien dagen in een Chinees quarantainehotel. Hij mocht zijn hotelkamer niet verlaten en miste de meeste wedstrijden van ‘zijn’ Japanse schaatsers. Hij wil er echter niet over klagen. “Je moet er niet op rekenen dat je op een vakantieplek terechtkomt.”

Johan de Wit is jarenlang bondscoach geweest van de Japanse schaatsploeg. Enkele schaatsers, vooral vrouwen, waren onder zijn coaching taaie uitdagers van Nederlandse toppers als Ireen Wust en Jutta Leerdam.

De Wit moest zijn ploeg in de steek laten op het meest cruciale moment, de start van de Olympische Spelen in Peking: hij leverde kort na aankomst in China een positieve coronatest af. Pas dinsdag mocht hij weer het ijs op, na 13 dagen in quarantaine.

De Wit beweert dat hij en zijn schaatsploeg de afgelopen twee jaar in een bubbel in Japan hebben geleefd. Hij en zijn gezin zijn voor vertrek naar Peking tien dagen in Nederland geweest, zonder contact met anderen. Het is ‘moeilijk te herinneren‘ waar en wanneer hij de ziekte heeft opgelopen, zegt hij. Desondanks geeft hij zichzelf de schuld van de infectie. “Je kunt altijd meer doen om het te voorkomen, en ik had ook meer kunnen doen.”

De Wit is opgelucht dat geen van zijn schaatsers besmet is geraakt. “De eerste dagen waren heel spannend. Het komt ook door de manier waarop we samenwerken dat ik niemand heb besmet. We zijn heel voorzichtig en er is nooit nauw contact geweest.”

In totaal werden 432 infecties gemeld tijdens de Spelen.

Sinds 23 januari zijn 432 personen positief getest op corona tijdens de Olympische Winterspelen. Meer dan 70.000 mensen, waaronder meer dan 6.000 atleten, zijn in China voor de Spelen. Er waren 183 besmettingen onder spelers en hun coaches.

Voor het eerst zijn de laatste 24 uur geen nieuwe besmettingen binnen de olympische coronabubbel gemeld. Drie nieuwe ziekten werden ontdekt bij patiënten die op de luchthaven positief testten maar nog niet in de luchtbel waren binnengekomen.

De Wit vindt het ‘flauw‘ om te klagen over het Chinese quarantainehotel, ondanks het feit dat hij er ‘duidelijk niet voor zijn plezier was’. “Omdat je van tevoren weet wat de repercussies van een positieve test zijn, moet je later niet klagen.” Voor de rest werd ik goed verzorgd en was het personeel heel aangenaam.”

Elke dag pasta

De Wit kreeg de eerste dagen maaltijden uit het Olympisch dorp, die bestonden uit ‘elke dag pasta met saus‘. Toen hij om meer variatie vroeg, kreeg hij pizza en gefrituurd eten, gevolgd door een heerlijke Chinese rijsttafel, tot zijn grote opluchting.

Je moet een aantal dagen negatief testen voordat je het quarantainehotel mag verlaten. De Wit was na een week niet meer positief, maar de volgende dag was hij weer positief. “Op dat moment vroeg ik me af of ik hier ooit nog uit zou komen.”

Uitstekende prestatie

Uiteindelijk waren zijn testresultaten negatief en werd hij gisteren na een verblijf van dertien dagen uit het hotel ontslagen. Intussen hebben zijn schaatssters het goed gedaan, met Miho Takagi die twee zilveren medailles won. Mijn afwezigheid is onopgemerkt gebleven voor de rijders, want we hebben nog steeds twee volwaardige coaches met wie ik nauw samenwerk. Ik ben echt opgelucht dat het goed met ze gaat.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie