Economie groeide eind 2021, ondanks Omikron

Onze economie is in de laatste drie maanden van 2021 met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit is niet verwonderlijk, aangezien sommige economen voorspelden dat de omikron-variant een krimp zou inluiden.

Het door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geraamde groeipercentage is een voorlopige raming. De resultaten van de tweede berekening, die op 25 maart wordt vrijgegeven, kunnen anders uitvallen. Door de huidige problematiek zijn de nu vrijgegeven gegevens met meer onzekerheid omgeven dan gebruikelijk, aldus het CBS.

Toch is de geraamde winst voor de maanden oktober tot december een zegen.

Corona-effect is niet langer een factor.

De groei in het vierde kwartaal was lager dan die in het derde kwartaal (2,1 procent) en het tweede kwartaal (3,8 procent). Het CBS meldt dat de geringere groei is toe te schrijven aan de lockdown, die half december begon.

De economie was in het derde kwartaal al groter dan voor de corona, wat erop wijst dat de negatieve effecten van de pandemie al achter de rug waren. De economie was in het vierde kwartaal al 0,8 procent groter dan eind 2019.

Groei economie hoger dan verwacht

In 2021 zou de Nederlandse economie met 4,8 procent groeien. Dit volgt op een daling van 3,8 procent in 2020.

Het Nederlands Centrum voor Economische Beleidsanalyse voorspelde een totale groei van 3,9 procent in 2021. De Nederlandsche Bank en de Rabobank waren eind december positiever en rekenden op een totale groei van 4,5 procent voor 2021. Toch zou de groei uiteindelijk iets hoger uitvallen.

De belangrijkste drijvende krachten achter de groei in 2021 waren de hogere uitvoer en de consumptie van de huishoudens. De overheidsuitgaven namen daarentegen toe, evenals de bedrijfsinvesteringen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie