1800 bedrijven vragen loonsteun op eerste dag

Vanaf 14 februari konden bedrijven die door de kwestie-Corona zijn getroffen, opnieuw loonsteun (NU) aanvragen. Tot dusver hebben 1800 werkgevers het initiatief genomen. Dat is een lager percentage dan op eerdere startdagen. Volgens uitkeringsinstantie UWV was het “stiller dan ooit“.

Het hulpbureau is voor de negende keer weer opengegaan voor een nieuwe zitting. De maanden januari tot en met maart zijn nu gedekt. Tot 13 april kunt u loonsteun of NOW-hulp aanvragen.

Rond vier uur ’s middags stond de teller op 1800 aanvragen voor loonsteun. Dat is minder dan op de eerste dag van het zesde kwartaal, dat loopt van juli tot en met september. Dat was tot nu toe de rustigste periode geweest.

Naast loonsteun ook TVL

Ondernemers kunnen naast NU ook steun aanvragen voor de betaling van vaste kosten (TVL). Volgens de uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn de aanvragen hiervoor in de maanden oktober, november en december 2021 gestegen. In die periode kon tot 11 februari steun worden aangevraagd.

67.444 ondernemers vroegen in het vierde kwartaal een vaste bestedingsvergoeding aan, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het vorige kwartaal. Veel bedrijven waren op dat moment nog actief. De horeca diende de meeste aanvragen in, gevolgd door de landbouw en de taxibranche.

Lagere drempel

Om voor TVL in aanmerking te komen, moeten bedrijven ten minste 20% van hun omzet verliezen. In de voorgaande perioden was dat 30%, maar omdat er zo weinig tijd zat tussen de aankondiging van de laatste lockdown en de uitvoering ervan, werd de drempel verlaagd.

Meer dan 570 miljoen euro is reeds uitbetaald aan meer dan 50.000 ondernemingen naar aanleiding van de aanvragen voor het vierde kwartaal. Bijna de helft van hen heeft het geld binnen een week ontvangen, het grootste deel binnen twee weken.

Verschillende ondernemers kunnen ook geen beroep meer doen op TVL-bijstand. Dit komt door Europese regelgeving. Het totale bedrag aan bijstand, dat geldt voor de hele Corona-situatie, mag niet hoger zijn dan 1,8 miljoen euro. Vooral ondernemers met veel bedrijven, zoals restaurantketens, zijn goed vertegenwoordigd. De bijstand wordt berekend per ondernemingsgroep, niet per BV.

Er zijn ook bedrijven die eerder (NOW- of TVL-)steun hebben aangevraagd, die steun hebben gekregen, en die vervolgens hebben moeten terugbetalen. Zij zijn bijvoorbeeld beboet omdat zij een te hoge omzet hadden, maar ook omdat zij hun financiële verklaring niet op tijd bij het UWV hadden ingediend.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie