Het kabinet wil een herstel van de economie zoals die voor de pandemie bestond en wil dat corona weer een risico wordt voor bedrijven. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
“Iedereen moet leren leven met corona, wat betekent dat de huidige bijstandspakketten niet levensvatbaar zijn op lange termijn“, voegt Kuipers eraan toe. “De regering streeft naar een terugkeer naar een “normale economische dynamiek” waarbij “corona vooral wordt geaccepteerd als een legitiem bedrijfsrisico.”
De regering heeft eerder verklaard dat zij voornemens is de steunprogramma’s te herstructureren. Momenteel kunnen bedrijven loonsteun en een vaste-kostenvergoeding krijgen als hun omzet als gevolg van de bovengenoemde maatregelen aanzienlijk lager is dan normaal.
De regering erkent dat de hulppakketten de markt verstoren. De loonsubsidies zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen aan het werk blijven in sectoren die met ernstige problemen te kampen hebben, terwijl andere sectoren wanhopig op zoek zijn naar arbeidskrachten. De regering wijst er ook op dat het geld “niet altijd op de juiste plaatsen terechtkomt“.
Als gevolg hiervan zal de regering uiterlijk eind maart een brief schrijven waarin zij aangeeft of en hoe de coronasteun op de lange termijn moet worden vormgegeven. Het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Financiën zijn hierover nog in overleg. De vorige regering verklaarde in december dat zij zocht naar een evenwicht tussen overheidssteun en ondernemersrisico.