Nieuw mijlpaal-record: 5 miljoen positieve corona-tests

Nederland heeft de mijlpaal van vijf miljoen positieve tests bereikt. De grens van vier miljoen werd slechts twee weken geleden bereikt. Het coronavirus heeft zich nog nooit zo snel verspreid als nu.

Feiten over het aantal positieve tests in Nederland:

  • Het aantal van één miljoen is bereikt op 6 februari 2021.
  • Op 23 september 2021 zijn er twee miljoen mensen positief getest.
  • 3 miljoen positieve tests op 20 december 2021
  • 4 miljoen positieve tests op 25 januari 2022
  • 5 miljoen positieve tests op 8 februari 2022

In een wereldwijde context is de verspreiding van het virus in Nederland ook indrukwekkend. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University staat Nederland in de top vijftien van landen in de wereld waar het virus zich het snelst verspreidt.

Het aantal positieve tests stabiliseert zich volgens het RIVM, hoewel het nog steeds hoog is. In de afgelopen week werden 608.000 nieuwe positieve testen gemeld. Dat zijn er ‘slechts’ 14.000 meer dan de week ervoor. Daarna noteerde het RIVM 594.000 positieve tests, een stijging van 44 procent ten opzichte van de week ervoor.

Het RIVM noteerde dinsdag in zijn daggegevens 394.000 positieve testen, maar in werkelijkheid waren het er veel minder. Dit komt doordat het instituut een achterstand in de verwerking van meldingen heeft weggewerkt. Deze achterstand was opgelopen sinds 18 januari.

Volgens bronnen overweegt de regering nog steeds de regels te versoepelen.

De hoge besmettingsniveaus zijn voor het kabinet niet langer een basis om versoepeling van de normen uit te stellen. De ministers mikken op extra versoepelingen, aldus bronnen die dinsdag spraken met Nieuwsuur, De Telegraaf en het AD. Het kabinet zou bijvoorbeeld kunnen overwegen de nachthoreca nieuw leven in te blazen.

Het OMT daarentegen moet nog vergaderen. Bovendien worden de ziekenhuisgegevens nog steeds met scepsis bekeken. Nadat op maandag de grootste stijging sinds eind 2020 werd gemeten, sprong de bezettingsgraad van de ziekenhuizen op dinsdag weer dramatisch omhoog. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de resultaten van maandag vaak hoger zijn dan de rest van de week.

De omikron-variant daarentegen blijkt veel milder te zijn dan eerdere coronavirustypes. In januari bijvoorbeeld werden bijna 1,1 miljoen positieve tests gerapporteerd, maar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde drastisch.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie