Coronacijfers vertraagd: 46.000 positieve testen komen later binnen

Dagelijks worden er zoveel positieve testen uitgevoerd dat de computersystemen van het RIVM en de GGD het niet meer kunnen bijbenen. 46.000 testen konden de afgelopen vijf dagen niet worden verwerkt. Lezers zijn verbijsterd: hoe was dit mogelijk? En hoe weten de autoriteiten dat 46.000 testen positief zijn?

GGD legt het uit in een verklaring

Bij navraag geeft een GGD-woordvoerder een verklaring. De meest eenvoudige verklaring is dat GGD-medewerkers op punt A de informatie over positieve testen invullen. De informatie wordt van punt A naar punt B gestuurd, die het vervolgens doorstuurt naar punt C, oftewel het RIVM. De gegevens worden van punt A naar punt B gestuurd, die ze vervolgens doorstuurt naar punt C, oftewel het RIVM.

Wanneer, volgende persconferentie? 25 Januari 2022

Het probleem zit ‘m niet in punt A, aldus de vertegenwoordiger. GGD-medewerkers kunnen de duizenden testen ‘gewoon’ invoeren. Toch heeft punt B, het CoronIT-systeem, enige tijd nodig om de invoer te verwerken. Daardoor kan het RIVM de gegevens pas later opvragen. “Anders gezegd: het aanbod is groter dan de capaciteit van het systeem in de nabije toekomst kan verwerken.”

46.000 positieve tests verwacht

De autoriteiten zijn zich ervan bewust dat er nog 46.000 positieve tests worden verwacht, omdat de GGD-medewerkers de mogelijkheid hebben gekregen alle afwijkende tests “in de wacht te zetten”.

Het is dus aan de overheid om met een oplossing te komen voor een snellere gegevensverwerker. Zaterdagmiddag schreef het RIVM: “Er wordt hard gewerkt aan een oplossing om deze achterstand in te halen en te repareren.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een Nederlands computersysteem het laat afweten bij een coronale pandemie. HPZone, het instrument dat de GGD’s gebruiken om gegevens in te voeren voor bron- en contactonderzoek, was in december 2020 niet meer levensvatbaar als centraal systeem.

Begin 2021 werd besloten het programma te vervangen. In een recente wetgevingsbrief stelt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dat deze fase nog moet worden afgerond. GGD Contact, het vervangende programma van HPZone, is naar eigen zeggen ‘klaar.’ Eind januari moeten alle landelijke partners er gebruik van kunnen maken.

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (22-01-2022)

Enorme aantal besmettingen zorgt voor meer problemen

De GGD’s vinden het steeds moeilijker om bron- en contactonderzoek te doen door het enorme aantal coronabesmettingen. Zoals RIVM-epidemioloog Susan van den Hof al eerder aangaf, maakt dat bij de huidige virusoverdracht niet uit. “Het is alleen zo dat het beeld niet meer zo gedetailleerd is als voorheen. Toch is het de vraag of dat nu nog zo is. Omdat de infectie niet overal aanwezig is, is het van groter belang om op de details te letten. Dan kun je op lokaal niveau actie ondernemen.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie