Nieuwe maatregelen Nieuw-Zeeland, na Omikron infecties

Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, heeft gekozen voor nieuwe corona-maatregelen voor Nieuw-Zeeland. Hiervoor heeft ze haar bruiloft geannuleerd en gekozen voor deze nieuwe beperkingen om het aantal Omikron-gevallen van de Nieuw-Zeelandse bevolking af te remmen.

Vanaf aankomende zondag zal er een verplichting gelegd worden op het dragen van een mondmasker en samenscholingen worden beperkt. Dit komt omdat een cluster van 9 Omikron-gevallen zich na het bijwonen van een bruiloft zich had verspreid van de Noord- naar de Zuideilanden. Op de bruiloft waren 100 mensen aanwezig.

Bij deze bruiloft was een gezin dat per vliegtuig terug vloog naar Nelson, op het Zuidereiland. Naast de bruiloft hadden ze ook andere evenementen in Auckland bijgewoond. Volgens premier Ardern kwam de familie in contact met meer dan 100 mensen in totaal. Het hele gezin en een van de stewardessen van de vlucht zijn positief getest op corona.

Toegevoegde restricties

Er zal weer een mondkapjesplicht komen in Nieuw-Zeeland. De onderlinge afstand moet bewaard worden. Horecagelegenheden mogen maximaal 100 mensen hebben. Dit geldt voor bars, restaurants en evenementen als bruiloften. Indien de gelegenheid, accommodatie of organisatie geen gebruik maakt van vaccinatiepassen, zullen er maximaal 25 mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn, geeft Ardern aan.

Ze gaf ook aan dat het aantal corona-gevallen laag genoeg is om PCR-tests te blijven gebruiken. Deze PCR-tests worden gebruikt in plaats van de RAT’s voor het testen en traceren. Momenteel wordt er door de Nieuw-Zeelandse regering een onderzoek uitgevoerd of er betere maskers verplicht moeten worden. Tot slot moeten kinderen boven de vierde klas een mondmasker dragen, zodra het schooljaar begint.

Succesvolle periode tot nu toe

Nieuw-Zeeland is één van de weinige landen die de Omikron-uitbraken heeft kunnen voorkomen. Toch blijft premier Ardern voorzichtig. Ze erkende dat een Omikron-uitbraak onvermijdelijk was aangezien de variant een hoge overdraagbaarheid heeft. Nieuw-Zeeland is er toch in geslaagd om de Delta-variant binnen de perken te houden, door gemiddeld 20 gevallen per dag te hebben.

Toch nemen de aantallen met Omikron, vooral door mensen die het land binnenkomen en in verplichte quarantaine gaan. Deze mensen hebben het quarantainesysteem onder druk gezet, waardoor de regering ertoe aangezet is om de toegang voor naar Nieuw-Zeeland terugkerende burgers te beperken.

Mijn bruiloft gaat niet door”, gaf ze aan bij journalisten. Ze zei dat het haar speet voor alle Nieuw-Zeelanders die zich in eenzelfde situatie verkeren. De premier van Nieuw-Zeeland had haar trouwdag niet bekend gemaakt, maar er gingen geruchten rond dat ze op het punt stond om te trouwen.

Journalisten vroegen hoe ze zich voelde nadat ze de keuze maakte om de bruiloft te annuleren. Ze antwoordde: “Zo is het leven.” Ze voegde eraan toe: “Ik verschil niet van, als ik het zo mag zeggen, duizenden andere Nieuw-Zeelanders die veel meer verwoestende gevolgen hebben ondervonden van de pandemie, waarvan de meest ingrijpende is dat ze niet in staat zijn om soms bij een geliefde te zijn als die ernstig ziek is. Dat zal veel, veel groter zijn dan het verdriet dat ik ervaar.”

Ik verschil niet van, als ik het zo mag zeggen, duizenden andere Nieuw-Zeelanders die veel meer verwoestende gevolgen hebben ondervonden van de pandemie, waarvan de meest ingrijpende is dat ze soms niet bij een geliefde kunnen zijn wanneer die ernstig ziek is,” zei premier Ardern.

“Dat zal veel, veel groter zijn dan het verdriet dat ik ervaar.”

Huidige restricties

Al sinds maart 2020 ontvangt Nieuw-Zeeland al geen internationale reizigers meer. De autoriteiten zouden het land gefaseerd gaan heropenen. Dit zou van half januari tot eind februari gaan duren, maar toch hebben de autoriteiten aangegeven deze heropening uit te stellen. Dit kwam door de bezorgdheid over de mogelijke uitbraak van Omikron. Ook omdat er een uitbraak heeft plaatsgevonden in het buurland Australië.

Mensen die toch, dankzij strikte uitzonderingen, Nieuw-Zeeland mogen betreden, moeten een verblijf aanvragen in de staat van de quarantainevoorziening. Afgelopen week is de regering gestopt met het uitgeven van nieuwe slots. Dit terwijl het aantal gevallen dat met Omikron het land binnenkwam sterk toenam, vergeleken met vorige week.

Momenteel is 94% van de Nieuw-Zeelandse bevolking boven de 12 jaar volledig gevaccineerd. Daarnaast heeft 56% van de mensen die mogen, hun boosterprik gekregen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie