De veelgestelde vragen over het corona vaccin dat in 2021 massaal wordt ingezet

Het coronavirus heeft veel impact op het dagelijkse leven. Zo gelden er strenge regels waardoor onder andere het sociale leven beperkt is tot een minimum. Om snel weer van deze regels af te komen, is het belangrijk dat een groot gedeelte van de Nederlanders gevaccineerd wordt. Toch staan veel mensen niet volledig achter het vaccinatieplan. Er is namelijk nog teveel onduidelijk en er zijn nog veel vragen onbeantwoord. In dit artikel worden een aantal vragen beantwoord die bij veel mensen een bepalende rol spelen in de overweging om het corona vaccin te nemen.

Ik heb al corona gehad, maar kom alsnog in aanmerking voor een vaccin, hoezo is dat?

In Nederland komt iedereen in aanmerking voor het corona vaccin. Ook de mensen die het virus al hebben gehad, mogen zich laten inenten. Voor de mensen die het virus hebben al hebben gehad, is het een lastige keuze. De meeste van hen hebben namelijk al antistoffen en daardoor zou een vaccin niet of nauwelijks een werking hebben.

Toch zijn meerdere experts het erover eens dat een vaccinatie ook na een besmetting nog nut kan hebben. Dit omdat het niet duidelijk is hoeveel antistoffen een persoon na een besmetting heeft opgebouwd. Dit verschil namelijk behoorlijk per infectie. De mensen die niet of nauwelijks ziek zijn geworden door het coronavirus, hebben zeer waarschijnlijk weinig antistoffen in het lichaam. Door dan een vaccin te nemen, vergroot je de weerstand tegen het coronavirus. 

Wat nou als je geen mRNA-vaccin wil, kom je dan in aanmerking voor een ander vaccin?

Er is in Nederland een groep mensen die liever geen mRNA-vaccin toegediend krijgt. De vaccins die momenteel ingezet kunnen worden, zijn mRNA-vaccins. Volgens de minister van Volksgezondheid komen deze mensen niet in aanraking voor een ander vaccin. Zij krijgen een vaccin aangeboden die goed aansluit bij de doelgroep en waar genoeg vaccins van beschikbaar zijn. 

corona ac

Wat zijn de gevolgen van het corona vaccin en een toekomstige zwangerschap?

Tijdens het onderzoek naar de nieuwe corona vaccins zijn er geen zwangere vrouwen gevaccineerd. Dit omdat het nog niet duidelijk was wat het vaccin precies deed. Er valt daarom weinig te zeggen over zwangere vrouwen die tijdens een zwangerschap het vaccin nemen. Wel zijn er vrouwen na een vaccinatie zwanger geworden en wijst nu alles erop dat dit geen gevolgen heeft op de zwangerschap. Bovendien is er wanneer je kijkt naar de samenstelling van het vaccin, ook geen enkele reden tot zorgen.  

Ik merk zeer waarschijnlijk weinig van een corona besmetting, waarom zou ik me laten vaccineren?

Update 2022: Dit artikel is geschreven van voor de nieuwe coronavarianten. Vaccins werken aanzienlijk minder goed tegen besmetting van deze nieuwe varianten als Omikron.

Veel jongeren twijfelen om zich te laten vaccineren. Dit omdat zij weinig zullen merken van een corona besmetting. Toch is het belangrijk dat ook de jongeren zich laten vaccineren tegen het virus. Dit omdat de maatregelen pas versoepeld kunnen worden als 70% van Nederland beschermd is door middel van een vaccin. Als 70% van de Nederlanders gevaccineerd zijn, kan het R-getal niet meer boven de 1 komen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie