Wat zijn de verschillen tussen de corona vaccins die in 2021 in Nederland zijn goedgekeurd?

Een lange tijd hebben we massaal gewacht op het moment dat er begonnen kon worden met vaccineren tegen corona. Inmiddels is het vaccineren van start gegaan en wordt het pfizer-vaccin grootschalig ingezet. Naast dat Nederland gebruik maakt van dit vaccin, zijn er wereldwijd ook veel andere landen die hier belang bij hebben. Het totaal aantal geproduceerde vaccins is verdeeld over deze grote groep landen. In Nederland beschikken we dus over een beperkt aantal corona vaccins. In verloop van tijd zullen we meer pfizer-vaccins in Nederland binnen krijgen. Naast het pfizer-vaccin is er nu ook een ander vaccin goedgekeurd in Europa. De vaccin heet Moderna. 

Ook het Moderna vaccin is grootschalig getest

Toen het corona virus in Europa voor problemen zorgt, is er hard gewerkt aan een goed werkend vaccin. Een vaccin waar direct aan gewerkt werd, is het Moderna vaccin. Om uiteindelijk tot een goedkeuring in Europa te komen, is het vaccins bij tienduizenden mensen ingebracht. Bij dit onderzoek kreeg een gedeelte het vaccin en een ander gedeelte een prik met een niet werkzame stof. Aan de hand van dit grootschalige onderzoek, is er vastgesteld dat het Moderna vaccin goed werkt. 

corona vaccinerenn

Hoe goed werkt dit nieuwe vaccin?

Het Moderna vaccin werkt erg goed tegen het coronavirus. Zo werkte het vaccin bij ongeveer 95% van de mensen die het hebben gekregen. De effectiviteit van het vaccin bij 65-plussers was erg hoog. Dit is een goed teken aangezien de 65-plussers tot de risicogroep van corona behoren. Het enige nadeel van de corona vaccins die we op dit moment hebben ,is dat we weten dat de vaccins voorkomen dat iemand ziek wordt, maar dat het nog niet duidelijk is of deze personen niet alsnog besmettelijk zijn. Toch wijst alles er momenteel op dat deze vaccinaties ook ervoor zorgen dat de mensen met het vaccin het virus minder snel of zelfs niet kunnen verspreiden. 

Wat zijn de verschillen tussen het Pfizer vaccin en het Moderna vaccin?

Er zijn erg veel overeenkomsten tussen de twee vaccins die momenteel ingezet kunnen worden. Daarnaast zijn er ook een aantal aspecten waar de vaccins verschillen van elkaar. Zo dient het Pfizer vaccin bewaard te worden in een temperatuur tussen de -60 en -90 graden. Bij het Moderna-vaccin is dit tussen de -15 en -25 graden. Bovendien is het Moderna vaccin aanzienlijk langer houdbaar in de koelkast. Zo kan dit vaccin dertig dagen bewaard worden in een temperatuur tussen de 2 en 8 graden en kan het pfizer-vaccin maar vijf dagen bewaard worden in een koelkast met de temperatuur tussen de 2 en 5 graden. De bijwerkingen van beide vaccins zijn vergelijkbaar met elkaar. Zo zijn de bijwerkingen bij beiden mild en zal dat geen problemen op hoeven leveren.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie