Hoe verloopt de coronacrisis in 2021?

2020 Was op vrijwel elk gebied een vervelend jaar, zo kregen we te maken met corona en zijn er meerdere natuurrampen geweest. 2021 zou daarom het jaar moeten zijn dat alles goed maakt. In Nederland is er gister begonnen met vaccineren en zal het vaccineren ervoor moeten zorgen dat er in verloop van tijd weer meer mag. Toch gaat het nog even duren voordat we hier het effect van merken. De kans is groot dat we de komende tijd nog te maken zullen hebben met strenge regels. Dit omdat er eerst een groot gedeelte van het land gevaccineerd moet zijn om de kans nieuwe besmettingen voldoende af te laten nemen. 

Hoeveel corona besmettingen zijn er vandaag bijgekomen?

Het aantal corona besmettingen leek de afgelopen tijd weer terug te lopen. Zo zaten we afgelopen week gemiddeld op 7,142 nieuwe besmettingen per dag. Ten opzichte van de weken ervoor was dit een flinke vooruitgang. Echter, vandaag zijn er weer veel mensen positief getest op het coronavirus. Zo zijn er vandaag 9737 nieuwe corona besmettingen bijgekomen. Ten opzichte van de dag ervoor zijn dit 2764 besmettingen meer. De kans dat de lockdown wordt verlengd is daarom groot. Het aantal nieuwe sterfgevallen is vandaag ook met 85 toegenomen. Echter, het is hierbij wel van belang om rekening te houden met dat sterfgevallen door corona meestal pas later worden geregistreerd.  

coronavaccin221

Mogelijk veel nieuwe besmettingen tot stand gekomen bij de jaarwisseling

De kans is groot dat het aantal nieuwe besmettingen is toegenomen tijdens de jaarwisseling. Zo duurt het gemiddeld vier dagen voordat mensen klachten ontwikkelen. De nieuwe besmettingen die de afgelopen 24 uur zijn geconstateerd kunnen tijdens de jaarwisseling tot stand zijn gekomen. Echter, dat er vandaag veel nieuwe besmettingen zijn gemeld, kan ook te maken hebben met een vertraging in de rapportage. Of dit nu het geval is, zal de komende tijd nog moeten blijken. 

Een schaarste aan corona vaccins zorgt voor problemen 

Gister is er begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Echter, veel medewerkers op de IC, spoedeisende hulp en ambulancepersoneel kan nog niet gevaccineerd worden omdat er een tekort aan vaccins. Bovendien duurde het gehele proces langer dan dat vooraf werd gedacht. Toch is het logisch dat niet iedereen gelijk gevaccineerd kan worden. Zo is de eerste lading vaccins die we binnen hebben gekregen beperkt.

Wel zullen we zeer snel een nieuwe lading vaccins ontvangen in Nederland en zal dat ervoor moeten zorgen dat ook de rest van de medewerkers op de IC en spoedeisende hulp gevaccineerd kunnen worden.  Daarnaast blijft het uiteraard de vraag of het vaccinatieplan gaat lopen zoals deze vooraf is uitgestippeld. Er spelen namelijk erg veel factoren een rol en een vertraging wordt al snel opgelopen. Wel doet het RIVM er alles aan om dit zo soepel als mogelijk te laten verlopen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie