De coronabesmettingen nemen dagelijks met grote aantallen toe, waar vinden de meeste besmettingen plaats?

Inmiddels zitten we al zes weken in een gedeeltelijke lockdown en komen er dagelijks nog steeds duizenden nieuwe besmettingen bij. Velen vinden dat het hierdoor niet echt opschiet en vragen zich af of de coronamaatregelen van nu wel efficiënt zijn. Om erachter te komen of de maatregelen efficiënt zijn, is het allereerst belangrijk om te weten waar de meeste besmettingen tot stand komen. 

corona en school

De locaties waar het grootste aantal coronabesmettingen plaatsvinden

In Nederland zijn er een aantal plekken waar er veel besmettingen plaatsvinden. Een plek waar erg veel besmettingen tot stand komen, is op het werk. Naast het werk wordt het virus ook vaak thuis en op school overgedragen. Deze gegevens komen uit de bron- en contactonderzoeken van de afgelopen zes weken. Wel is het hierbij belangrijk om aan te geven dat tweederde van de mensen die een besmetting hebben opgelopen, niet weet waar zij deze hebben gelopen. 

Ondanks het grootte gedeelte die niet weet waar zij corona op hebben gelopen, zijn de gegevens wel betrouwbaar

Volgens de RIVM zijn de gegevens die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wel betrouwbaar. Het merendeel van de mensen die denken te weten waar zij het virus vandaan hebben, noemen de woonplek als besmettingsbron. Dit kan gaan om het eigen huis, maar ook om een verpleeghuis. 

Het Red Team in Nijmegen is het niet eens met deze uitspraak. Zo geloven zijn niet dat de meeste besmettingen in huis worden opgelopen. Dat tweederde van de mensen niet weten waar ze het virus hebbe opgelopen, bevestigd voor hun het verhaal dat dit niet thuis kan zijn. 

Scholen en een verlengde vakantie

De middelbare scholen worden via meerdere onderzoeken aangegeven als grote bron van besmetting. Zo was er in de herfstvakantie een flinke daling van het aantal coronabesmettingen te zien. Veel experts adviseren dan ook om de kerstvakantie te verlengen. Dit zodat leerlingen elkaar in deze periode niet kunnen besmetten. Of dit daadwerkelijk zal gaan gebeuren, moet nog blijken. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie