Truckerprotesten komen over van Canada naar Europa

In Parijs worden dit weekend minstens 7.200 politieagenten ingezet om te voorkomen dat een “vrijheidskonvooi” van vrachtwagenchauffeurs verkeershinder veroorzaakt. Ook in België worden maatregelen genomen om soortgelijke anti-coronaprotesten te voorkomen. Het protest van de vrachtwagenchauffeurs begon in januari in de Canadese stad Ottawa, en lijkt zich nu over Europa uit te breiden.

Tegenstanders van de voorgestelde maatregelen marcheren sinds woensdag in vrachtwagens, maar ook met andere voertuigen, richting Parijs. De Franse regering heeft al strenge straffen vastgesteld, waaronder hoge boetes, gevangenisstraffen en jaren zonder rijbewijs.

Volgens informatie van de departementen voorspellen de Parijse autoriteiten 1700 auto’s, maar dit is een lage schatting. 900 voertuigen zouden één konvooi uit het zuiden vormen. Ze krijgen vaak veel steun van sympathisanten langs de routes.

De konvooien bevatten naast vrachtwagens ook personenauto’s, kampeerwagens en motorfietsen. Lyon heeft ook boeren aangetrokken.

Het is nog onzeker of alle leden zaterdag naar de omgeving van Parijs zullen rijden, waar de konvooien elkaar zullen proberen te ontmoeten. De A86 buitenste ringweg is opgemerkt op sociale media. Het is een snelweg die door de Parijse voorsteden loopt.

Bestuurders demonstreren tegen de noodzaak om gevaccineerd te worden.

De konvooien in Parijs volgen in de voetsporen van de Canadese protesten. Nadat chauffeurs die de grens met de Verenigde Staten oversteken, zich moesten laten vaccineren, begonnen deze op 9 januari.

De vrachtwagens vormden een “vrijheidskonvooi” en belemmerden de grensovergangen. Zij landden eind januari in Ottawa en hebben twee weken lang het verkeer belemmerd.

Volgens sommige schattingen waren er bij het truckersprotest in Canada tussen de 50.000 en 250.000 vrachtwagens betrokken. Aangezien de werkelijke cijfers onbekend zijn, was er geen bewijs van dergelijke massale hoeveelheden. Dat zou tot veel ergere verkeersopstoppingen in de omgeving van Ottawa hebben geleid dan het geval was. Honderden truckers werden door de Canadese autoriteiten vastgehouden.

Duizenden sympathisanten steunden daarentegen de truckers op de route. Dit bleek duidelijk uit beelden van het protest en uit verslagen van de politie en de media.

Volgens de Franse media zijn er nog andere factoren die de protesten in hun land motiveren, zoals de inflatie en de stijgende energieprijzen. Toch zijn er (nog) geen tienduizenden deelnemers in Frankrijk.

Angst voor hervatting Gele Hesjes-protest

De Franse regering vreest dat het protest van de truckers de “Gele hesjes”-beweging weer zal doen oplaaien. Die werden veroorzaakt door de stijgende brandstofprijzen en liepen meermaals uit de hand.

President Emmanuel Macron heeft gezworen dat hij geen enkele vorm van extremisme zal aanvaarden, maar uit politierapporten blijkt dat veel betogers antisemitische en rechts-extremistische sentimenten hebben geuit. Veel onderzoeken naar deze beweringen zijn momenteel aan de gang.

Verscheidene Franse activisten willen maandag naar Brussel reizen om zich aan te sluiten bij een Europees protest tegen de coronabeperkingen. De Belgische regering heeft de vrijheidskonvooien illegaal verklaard en probeert ze aan de grens tegen te houden.

Tot nu toe is er in Nederland nog niet veel geprotesteerd.

Vrachtwagenchauffeurs in Nederland hebben hun protesten tot nu toe tot een minimum beperkt. Volgens Omroep Fryslân trokken zondag zo’n zeventig vrachtwagenchauffeurs door het noordelijk deel van Nederland.

De chauffeurs protesteerden tegen de strenge maatregelen en de invoering van de QR-code. Ze uitten hun ongenoegen over de sluiting van openbare toiletten en bedrijven.

Zaterdagochtend blokkeerden truckers en supporters de ingang van het Haagse Binnenhof.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie