Kans coronaopname 6 keer groter, na nieuwe nier

Tijdens de corona epidemie hebben mensen met een nieuwe nier zes keer meer kans dan patiënten zonder een nieuwe nieroperatie om in het ziekenhuis aan COVID-19 te overlijden. Ook was de kans op heropname zes keer zo groot. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek waarbij elf Nederlandse ziekenhuizen betrokken waren.

Volgens internist-nefroloog Liffert Vogt vermoedden artsen al dat ontvangers van een niertransplantatie een aanzienlijk verhoogd risico hebben op een ernstig hartinfarct, maar nieuw bewijs bevestigt dit.

In de studie werd gekeken naar 4.000 COVID-19 patiënten die tijdens de eerste twee corona-varianten in ziekenhuizen werden opgenomen. Sommige nierpatiënten, zoals degenen die nog geen nieuwe nier hadden gekregen maar aan de dialyse waren, hadden twee tot drie keer meer kans dan niet-nierpatiënten om aan COVID-19 te bezwijken, aldus Vogt.

Volgens Vogt zijn de immuun-onderdrukkende medicijnen die niertransplantatiepatiënten krijgen om te voorkomen dat het lichaam de nieuwe nier afstoot, debet aan het hogere risico op overlijden door COVID-19. Het immuunsysteem wordt onderdrukt als bijwerking van deze medicijnen. Patiënten met een nieuwe nier zijn aanzienlijk kwetsbaarder voor corona-infecties.

Het effect van een herhalingsprik wordt momenteel onderzocht.

Andere transplantatiepatiënten hebben volgens Vogt een hoog risico om te overlijden aan een corona-infectie, maar hij weet niet hoe hoog dat risico is. Hij beperkte zijn onderzoek tot nierpatiënten.

Vrijdag publiceerde hij de bevindingen van de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports met de hulp van onder meer promovendus Brent Appelman en medisch onderzoeker Marjet Oppelaar.

Verschillende studies onderzoeken de doeltreffendheid en veiligheid van coronavaccinaties bij nierpatiënten. Slechts de helft van de ontvangers van een niertransplantatie maakt antilichamen aan na de eerste twee injecties, zo blijkt uit eerder onderzoek. Onderzoekers onderzoeken hoeveel verschil de herhalingsinjectie kan maken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie