Corona en de economie: dit zijn de gevolgen van 1 jaar corona

Er zijn veel verschillende meningen over het coronavirus en de maatregelen die er tegen worden genomen. Zo is het bijvoorbeeld voor sommige mensen heel begrijpelijk dat we strenge maatregelen zoals een avondklok hebben. Deze mensen vinden dat het nodig is om dit soort maatregelen in te stellen aangezien dat de enige manier is om het virus onder controle te krijgen. Daarentegen zijn er ook steeds meer mensen die fel tegen de maatregelen zijn. Dat komt doordat zij vinden dat de economische schade door de coronamaatregelen groter is dan de schade die het virus aanricht. 

coronavirus

Economie

De economie is sinds het begin van de coronacrisis gekrompen. Dat is een logisch gevolg van alle maatregelen die op dit moment van kracht zijn. Het is van belang dat er met een objectieve blik wordt gekeken naar de mogelijkheid om bepaalde maatregelen te versoepelen. De horecasector vindt bijvoorbeeld dat zij het recht hebben om weer open te gaan aangezien het kabinet andere sectoren wel meer vrijheid geven. Daarom heeft Koninklijke Horeca Nederland ondernemers opgeroepen om hun terrassen gewoon weer open te gooien als protest tegen de maatregelen en het uitblijven van versoepelingen voor hun sector. 

Volle spaarpotten

Het coronavirus en de maatregelen die daartegen zijn genomen hebben grote gevolgen gehad voor de economie, maar ook voor individuele mensen. Wanneer het slecht gaat met de economie, kiezen veel mensen er liever voor om hun geld te sparen dan om dit geld uit te geven. Juist in een periode van crisis wil je zo veel mogelijk zekerheid hebben van de waarde van je geld. Daarom is het een logische reactie dat steeds meer mensen er voor kiezen om het geld bijvoorbeeld te sparen in plaats van het uit te geven aan een nieuwe auto die niet strikt noodzakelijk is. Er werd afgelopen jaar dan ook bijna 2 keer zo veel gespaard als in andere jaren. 

Meer werkelozen

Mensen gaan over het algemeen dus minder geld uitgeven wanneer het crisis is. De coronacrisis is hier een mooi voorbeeld van. Je ziet dat mensen steeds meer sparen waardoor er minder geld rondgaat in de economie. Individueel gezien is het natuurlijk slim om te sparen, maar als iedereen dit doet heeft dat als gevolg dat de economie minder goed draait. Hierdoor stijgt het aantal werkelozen. Dit is in 2020 erg snel gestegen, maar daarna gelukkig ook weer vrij snel afgenomen. In het derde kwartaal van het jaar waren er de meeste mensen werkeloos. Dit waren er bijna 420.000.

corona ongelukkig

Faillissement

De meeste mensen zullen verwachten dat er in 2020 meer bedrijven failliet zijn gegaan dan in andere jaren, maar eigenlijk is dit in de cijfers niet echt terug te zien. Vorig jaar gingen er zelfs zo weinig bedrijven failliet dat dit wat dat betreft het beste jaar sinds 2000 was. De reden dat de meeste bedrijven het hebben volgehouden zijn de steunmaatregelen. Daarom zullen de effecten van de maatregelen pas duidelijk worden wanneer de steun stopt.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie