heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat de bevolkingsgroei is gehalveerd in 2020?

Het coronavirus heeft op verschillende zaken een grote invloed. Zo staat er momenteel veel druk op de ziekenhuizen en heeft ook de economie een flink klap te verwerken. Naast de economie en gezondheidszorg heeft het virus op nog veel meer onderdelen van het dagelijkse leven invloed. Veel mensen zijn momenteel eenzaam en deze winter ligt het aantal depressies hoger dan voorgaande jaren. Daarnaast heeft het coronavirus ook een effect op de bevolkingsgroei op ons land. Zo komt er uit onderzoek naar voren dat groei van de bevolking in Nederland is gehalveerd.

Hoeveel nieuwe mensen zijn er in 2020 bijgekomen?

In Nederland zijn er in 2020 63.000 nieuwe mensen bijgekomen. Ten opzichte van het jaar ervoor is dit aanzienlijk minder. Zo zijn er vorig jaar 132.000 nieuwe mensen bijgekomen. Het verschil heeft onder andere te maken met de beperking op reizen. Zo kunnen er daardoor minder migranten naar ons land komen. Bovendien zijn er door het coronavirus ook veel mensen gestorven in ons land. 

De eerste corona golf heeft tot nu toe het meest effect gehad op de bevolkingsgroei

Vooral de eerste corona golf heeft effect gehad op de bevolkingsgroei in ons land. Zo waren er tijdens die golf meer sterfgevallen dan geboortes. Daarnaast zijn er in die periode bijna geen immigranten in ons land gekomen. Een ander effect van de corona pandemie is dat er minder mensen naar het buitenland verhuizen tijdens corona golfen. Wel zie je dat er naar elke golf weer veel mensen verhuizen naar een ander land. 

coronanieuws

De bevolkingsgroei is vooral gezakt in de drukke steden

Normaal gesproken de grote steden erg snel door migratie. Vooral op deze steden heeft het coronavirus veel invloed gehad op de bevolkingsgroei. Of er na het vaccineren in een keer erg veel migranten onze kant op komen, is nog niet te voorspellen. Dit hangt namelijk van erg veel factoren af. Zo zullen er zeer waarschijnlijk veel bedrijven omvallen en dat heeft een grote invloed op de vraag naar nieuw personeel. De bedrijven die nu op het randje overeind blijven staan, zullen er waarschijnlijk voornamelijk voor proberen te zorgen dat het vaste personeel in dienst kan blijven. Mocht er na de corna crisis een flinke stijging te zien zijn in de economie, dan zullen er wellicht veel migranten in worden gezet.

Naast deze situatie kan het ook zijn dat bedrijven goedkoper personeel in willen zetten en daardoor juist ervoor kiezen om migranten in te zetten. Wat er precies zal gebeuren is op dit moment nog lastig te voorspellen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie