Lopen kinderen meer risico door Omikron?

Er is een golf aan de gang van kinderinfecties en ziekenhuisopnames van jonge kinderen. Terwijl Omikron de hele wereld aanpakt, worden regeringen er toe gezet om kinderen in hun vaccinatiecampagne op te nemen.

De regering in Hong Kong heeft het vaccin Sinovac goedgekeurd, waardoor kinderen vanaf vijf jaar deze al kunnen nemen. De adviseurs hebben aanbevolen een kleine hoeveelheid van BioNTech goed te keuren voor deze leeftijd.

China heeft vorig jaar een doel gesteld om alle kinderen tussen de 3 en 11 jaar in te enten. Ook de Verenigde Staten en Europa zijn inmiddels hiermee begonnen. Hier is vooral voor gekozen omdat het aantal besmettingen van Omikron bij kinderen in de afgelopen maand ernstig is toegenomen.

Veel van de eerste gevallen bij de Omikron uitbraak waren kinderen, in de provincie Tianjin en Henan. Dit heeft de autoriteiten ertoe gezet om de Chinese bevolking te verzekeren dat kinderen, in vergelijking met volwassenen, minde risico liepen om Omikron op te lopen, door de stam.

Waarom is er een toename in gevallen bij kinderen?

Professor aan het Great Ormond Street Institute of Child Health op de University College London, Sir Terence Stephenson, geeft aan: “Ik denk dat de reden waarom we grote aantallen kinderen zien, is dat in de meeste landen de immunisatie van kinderen op een lager niveau ligt dan die van volwassenen.”

Professor aan de faculteit Geneeskunde van de Chinese University of Hong Kong, Emily Chan Ying-yang Chan, zegt dat de grote toename van Omikron-gevallen bij kinderen ligt aan de manier waarop kinderen met elkaar op school omgaan. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat zegt dat Omicron meer invloed heeft op kinderen dan andere varianten,” zei ze.

De corona-specialist en voorzitter van deTianjin University for Traditional Chinese Medicine, Zhang Boli, heeft afgelopen dinsdag aangegeven: “In het begin [in Tianjin] waren er meer kinderen, maar nu zijn er ook veel volwassenen. Het is niet omdat kinderen vatbaarder zijn, het was alleen omdat de uitbraken begonnen in kinderdagverblijven.”

Is het alarmerend dat zo veel kinderen Omikron hebben?

Zhang geeft aan dat een groot deel van de besmette kinderen in Tianjin de helft asymptomatische corona heeft. De andere helft heeft milde symptomen. “Een paar van de kinderen hadden koorts, maar de temperatuur was niet te hoog en andere veel voorkomende symptomen waren hoesten en keelpijn,” zei Zhang.

Stephenson geeft aan dat de meeste kinderen milde symptomen hebben. “Een van de paradoxen van de hele pandemie is dat vanaf het allereerste begin via Alpha, Delta, en Omicron, kinderen altijd een groot reservoir van infectie zijn geweest,” zei hij.

De besmettingsgraad is vrij hoog geweest, maar het risico om erg ziek te worden is zeer laag geweest. Dus als ik Engeland als voorbeeld neem, zijn er maar ongeveer 250 kinderen opgenomen geweest op de intensive care voor kinderen, waarvan er slechts 20 geen reeds bestaande ziekte hadden die hen kwetsbaar maakte.”

Het zijn slechts ongeveer 20 gezonde kinderen die op de intensive care zijn opgenomen. En als we dat vergelijken met volwassenen, waar er iets van 170.000 sterfgevallen waren… [is het een milde ziekte geweest.”

Voorlopige studies en gegevens geven aan dat het aantal ziekenhuisopnames van kinderen door Omikron, zelfs lager is dan bij de Delta-variant van het virus. Onder deze studies valt een studie van de Case Western Reserve University in Cleveland.

Wetenschappers blijven in de gaten houden of kinderen kunnen leiden aan ‘lange covid’, of dat ze symptomen blijven houden tot maanden nadat ze besmet zijn.

Stephenson leidt een studie met dit onderwerp, genaamd “Children and Young People with Long Covid (Clock)”-studie. Dit is de momenteel de grootste studie, waar 20.000 patiënten, tussen de 11 en 17 jaar, worden gevolgd en gescreend.

Het onderzoek heeft aan aangetoond dat 14% van de 20.000 kinderen na 15 weken nog steeds symptomen ervaren.

Kinderen jonger dan 11 zijn niet opgenomen in dit onderzoek, Stephenson legt uit: “In het algemeen zouden kinderartsen erkennen dat post-virale syndromen vaker voorkomen bij tieners en jonge kinderen … meestal zijn het tieners die langdurige symptomen krijgen, geen jonge kinderen.”

Moeten kinderen niet gevaccineerd worden, als ze aan milde symptomen leiden?

Sir Terence Stephenson zegt dat: “Hoewel SARS-CoV-2 kinderen niet erg ziek maakt, verstoort het wel hun leven … En ik denk dat na twee jaar pandemie, waarbij het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen zo verstoord zijn, een van de grote argumenten voor vaccinatie is dat ze dan niet meer hoeven te isoleren en afwezig hoeven te zijn van school en ik denk dat dat een heel goede reden is.”

Hij zegt ook dat corona vergelijkbaar is met de griep, waardoor het vaccineren van kinderen kan voorkomen dat zij deze ziekte aan ouderen en andere risicogroepen kan doorgeven.

Hoofd medisch advies van The White House, Anthony Fauci, heeft onlangs aangegeven dat het vaccineren van kinderen met onderliggende aandoeningen, hun risico van het krijgen van Omikron kan verminderen. Hij zei vorige week dat het “onvermijdelijk” was dat sommige kinderen in het ziekenhuis zouden belanden omdat het aantal infecties toenamen.

Welke vaccins worden aan kinderen gegeven?

Er zijn niet speciale corona-vaccins voor kinderen. Ze krijgen vaak kleinere doses van de bestaande en goedgekeurde vaccins. In China kunnen kinderen vanaf drie jaar al worden ingeënt tegen Omikron. Dit wordt met Sinovac en Sinopharm gedaan. Dit is anders dan in de Verenigde Staten, Singapore en Europa, aangezien hier Pfizer/BioNTech hebben goedgekeurd voor kinderen van 5 jaar en ouder.

De makers van het vaccin Moderna hebben een studie gedaan op kinderen tussen de twee en vijf jaar. Ze verwachten over twee maanden gegevens te kunnen publiceren. “Als de gegevens positief zijn en de regelgevende instanties worden geraadpleegd, kan Moderna daarna verdergaan met het indienen van aanvragen voor kinderen van 2 tot 5 jaar“, aldus het bedrijf.

Moderna heeft in Amerika ook een aanvraag ingediend voor goedkeuring om het vaccin op kinderen van 6 tot 11 jaar te mogen gebruiken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie